Kyöpelinvuori

Kulttuurintutkimus (kansatiede) tutkii menneisyyttä henkisen ja aineellisen kulttuurin kautta ja folkloristiikka kansanperinteen kautta.

Kyöpelinvuori

ViestiKirjoittaja Pikku-Höpöhöpö » 14 Maalis 2017 16:58

Tämä jo vähän iällä oleva Kvenlanderin viesti osui silmään:
Ihan asian vierestä: kävin viime kesänä tuolla Harzin alueella, missä artikkelissa mainittu hopeakaivos on. Erinomaisen mielenkiintoinen paikka. Itse yövyimme Vernigerodessa, kaupunki kuin suoraan Hannusta ja Kertusta, josta pääsi vaeltamaan vuorilla ja nousemaan aidolla höyryveturilla "Kyöpelinvuorelle", paikkaan, johon Goethe sijoitti noitasapatin Faustissa. Harmi, että ei tullut käytyä tuolla hopeakaivoksessa.

Geopsyyke-niminen kirja käsittelee mm. maiseman, maaston, sään ja ilmaston vaikutusta ihmisen sielunelämään. Tässä ihanan vanhalla koukeroisella kukkaistyylillä kirjoitetussa teoksessa mainitaan vuoriston ihmisten olevan irrationaalisia ja taikauskoisia verrattuana asiallisiin ja taloudellisesti ajatteleviin tasankojen asukkaisiin. Vielä nykyäänkin laaksojen asukkaat mielellään nousevat ylös vuorille rellestämään ja pämppäämään. Vuoristo on alentuneiden moraalikäsitysten yleisesti sallittuja alueita, jonkinmoisia moraalittomuuden paratiiseja, bakkanaalit ja orgiat täällä sallittuja, Vappuyö kestää ikuisesti PDT_Armataz_01_12

Harzin Blocksberg eli Brocken on ehkä tämä Kvenlanderin "Kyöpelinvuori", ruotsin taikavuori muistaakseni on nimeltään Blåkulla.
Pikku-Höpöhöpö
Turiseva turkulainen
Turiseva turkulainen
 
Viestit: 213
Liittynyt: 28 Helmi 2017 00:56
Paikkakunta: Vakka-Suomi

Paluu Kulttuurintutkimus ja folkloristiikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa