Sivu 1/1

Syntymä- ja nimipäivistä

ViestiLähetetty: 23 Marras 2018 17:01
Kirjoittaja Kainu
Onko Suomessa vietetty syntymäpäiviä ennen kristinuskon tuloa? Jostain löysin kerran maininnan, että jonain tiettynä päivänä vuodesta ruukattiin juoda olutta jonkin tietyn asian kunniaksi. En muista, että oliko kyseessä suojelushaltija tai joku nimeen liittyvä olento. Tietääkö kukaan, mistä sen kyseisen päivän saa tietää, milloin kukanenkin ruukasi olutta juoda tai että vietettiinkö syntymäpäiviä ennen kristinuskon tuloa?

Re: Syntymä- ja nimipäivistä

ViestiLähetetty: 23 Marras 2018 18:08
Kirjoittaja Jaska
Kainu kirjoitti:Onko Suomessa vietetty syntymäpäiviä ennen kristinuskon tuloa? Jostain löysin kerran maininnan, että jonain tiettynä päivänä vuodesta ruukattiin juoda olutta jonkin tietyn asian kunniaksi. En muista, että oliko kyseessä suojelushaltija tai joku nimeen liittyvä olento. Tietääkö kukaan, mistä sen kyseisen päivän saa tietää, milloin kukanenkin ruukasi olutta juoda tai että vietettiinkö syntymäpäiviä ennen kristinuskon tuloa?

Tarkkojen vuotuisten juhlien vietto liittyy kalenterin omaksumiseen; sitä ennen on voitu juhlia korkeintaan summittaisen vuodenajan tarkkuudella.

Varhaisimmat riimukalenterit tunnetaan Tanskasta 800-luvulta. Suomessa niiden käytön arvellaan alkaneen noin 1200-luvulla. Riimusauvoissa oleva kalenteri on sama kuin mitä nykyäänkin käytämme – Julius Caesarin luoma 365 päivää ja karkauspäivän sisältävä ”juliaaninen kalenteri”, jota Paavi Gregorius keskiajan lopulla tarkensi ja jota sen jälkeen alettiin kutsua ”gregoriaaniseksi kalenteriksi”.

https://almanakka.helsinki.fi/images/ar ... ikkeli.pdf