Switch to full style
Kulttuurintutkimus (kansatiede) tutkii menneisyyttä henkisen ja aineellisen kulttuurin kautta ja folkloristiikka kansanperinteen kautta.
Lähetä vastaus

Oliko kekri/nuuttipukki mytologinen hahmo?

23 Heinä 2012 22:06

Uskoivato muinaiset suomalaiset hänen olevan oikea vai oliko se vain tapa pukeutua hauskuuden vuoksi.Pelättiinkö häntä?

23 Heinä 2012 23:22

Kustaa Vilkunan kirja Vuotuinen ajantieto sanoo asiasta jotain, mutten nyt löydä koko kirjaa... :)

24 Heinä 2012 10:19

Muistelen lukeneeni, että Volgan suomalaiskansojen piirissä olisi ollut vastaava tapa, jossa sekä sarvipäinen mieshahmo että hänen estoton rouvansa olisivat kierrelleet kylän taloja. Nautittuaan talon antimista he olisivat suorittaneet eräänlaisen rituaalisen yhdynnän, kaiketi hakien kasvua ja hedelmällisyyttä talolle.

Olisiko pukin heilumiseen kylillä liittyvä tapahtuma sekoitus monen aikakauden traditioita, alkaen arjalais-iranilaisesta vuodenkierron juhlasta liittyen sanaan chakra-kekri l. kehä, mukaan olisi sitten liittynyt Volos-tyyppinen kasvuun liittyvä jumalhahmo. Mikä lienee ollut veijarin suomalainen nimi, jos nyt Perkele-Piru edusti ukkosenjumaluutta?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Veles_(jumala)

24 Heinä 2012 21:53

Kekripukki on sama kuin nuuttipukki, koska molemmat liittyvät uuteenvuoteen: kekri oli alkuperäinen muinaissuomalainen uusivuosi, nuutinpäivä taas kristinuskon ajanlaskun mukainen joulurauhan lopetuskohta, jossa tosin lienee pohjalla talvipäivänseisaukseen osuneen vanhan skandinaavis-germaanisen uudenvuoden juhlakuukauden lopetusajankohta. Mielenkiintoisesti nuutinpäivä osuu myös lähelle sydäntalvenyötä, joka itämerensuomalaisille on ollut karhun kääntöpäivä. Se, että nuutti"pukki" on usein puettu karhuksi, ei siten ole sattumaa.

Pukki on selvästikin maanviljelyskulttuurin hedelmällisyyden symbolieläin, mutta sitä on saattanut edeltää karhuhahmo varsinkin alueilla, jossa maanviljelys tuli myöhään vallitsevaksi.

Tällainen perinne, jossa pukki, karhuhahmo tai muu otus vierailee yksin tai saattajan kanssa kodeissa tai jahtaa katsojia kylän teillä, esiintyy ympäri Eurooppaa erilaisina muunnelmina, joista monet perinteet liittyvät nimenomaan uuteenvuoteen tai muihin juhlapäiviin. Kyseessä on siten eräs riitti, joka liittyy juhlapäivien ja tietenkin aivan erityisesti uudenvuoden rajoja ylittävään ja onnea tuovaan magiaan. Rajanylitysmagialle oli tyypillistä, että miehet saattoivat esiintyä naisina ja päinvastoin, ihminen saattoi pukeutua eläimeksi jne.

On mahdoton sanoa, mistä nämä perinteet ovat saaneet alkunsa, mutta alkuperäinen tapa esiintyä eläimenä tai kuljettaa eläintä kylillä saattaa jopa edeltää maanviljelyksen tuloa eli olla pohjimmiltaan samanistinen.

Vuotuisessa ajantiedossa ei muuten mainita kekripukkia, vaan sen sijaan vilpukset, jotka toimivat samassa tehtävässä. Erikoisesti pukeutuneina he kolkuttelivat ikkunoihin ja isäntä sitten jahtasi näistä yhden kiinni ja istutti juhlapöytään kunniavieraan paikalle. Tällainen tapa on selitettävissä nimenomaan onnea tuovana uudenvuoden hedelmällisyysriittinä. Nuutinpäivänä vastaavasti syötettiin ja juotettiin nuuttipukkeja.

25 Heinä 2012 07:54

Nuuttipukkiperinne elää naapurikunnassa Kinnulassa, jossa sitä on tarkoituksella elvytettykin.

http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=r ... QFjAB&url=
http%3A%2F%2Fwww.kinnula.fi%2Fupldocs%2Farkisto%2Fsivltk_9_2006_1
2.12.2006.rtf&ei=UnoPULj7OOn14QTS8YAY&usg=AFQjCNGI9xX2jGP10q3rIfHX14E1xw4KDQ&cad=rja

http://www.kotiseudunsanomat.net/uutiset.php?ID=1630

http://fi-fi.facebook.com/events/239938619410495/

25 Heinä 2012 21:44

Jos kekripukkina on hampaaton vanhus, niin nimitykseksi sopisi paremminkin keripukki.

26 Heinä 2012 07:50

aikalainen kirjoitti:Jos kekripukkina on hampaaton vanhus, niin nimitykseksi sopisi paremminkin keripukki.

Aijai, nauraakohan näille kukaan muu kuin lingvistigeenin saanut...? :lol:

Hyvää tietoa JakomäenNerudalta, kiitos.

Re: Oliko kekri/nuuttipukki mytologinen hahmo?

14 Loka 2016 16:00

Luin jostain, että nuuttipukki tuli vasta 1700-luvulla Suomeen.

Re: Oliko kekri/nuuttipukki mytologinen hahmo?

19 Maalis 2017 17:38

Nuutti- ja kekripukkien takana ovat eräänlaiset historialliset henkilöt.

Re: Oliko kekri/nuuttipukki mytologinen hahmo?

01 Kesä 2017 01:14

Mistäs mä muistan, jostakin saagasta, Norjan rannikolta lähteneiden dalarnaan kulkeneiden matkamiesten pyytäneen vuorilla (?) yöpaikkaa, jolloin heidät vastoin tapaa kiellettiin tulemasta sanoen "vi hava heilagt" eli vain talonväen omat juhlat. Ja samassa yhteydessä kerrotaan että huonehitten omistajien makuupaikan ylle oli usein ripustettu hevoisen suoro seinälle tuottamaan hedelmällisyyttä.

Joten pukilla ja sen tunnetulla tavalla pukkia ympäriinsä saattaa olla tietty selitys, vähän kuin gallian kukolla.
Lähetä vastaus