Sigfrid kirjoitti:Taavetti kirjoitti:Kompiainen nimenä on tuttu täälläkin, en tosin ole tiennyt mistä se on peräisin. Yleinen makeisten nimi se ei ole, mutta kun joku vanhempi henkilö on houkutellut lapsia juttusille, olen kuullut hänen sanovan, että tule niin saat kompiaisia. Itse en ole sanaa käyttänyt, mutta makeisiksi olen ymmärtänyt.
Kompiaisia ei enää osaa kukaan tehdä, koska valmistusprosessi on liian monimutkainen uudelleenopittavaksi. Moni on kokeillut ja todennut ettei onnistu. Valmistus onnistui vain vanhassa oppisuhteessa saadun opin kautta.
PatrickO kirjoitti:Satakuntalaistaustaisena tein radikaalin modernin suomalaisen ratkaisun, ja tein laskiaisena rasvarieskoja ensimmäistä kertaa. Hyvänmakuisia niistä tuli, mutta koostumuksesta en vieläkään tiedä. Eihän sen pidä tuntua hampaissa samalta kuin ruisleivän, eihän?
Kymmenisen vuotta sitten opin tuntemaan ne aivan ohuet ohrarieskat, jotka paistetaan niin kuumassa uunissa, ettei luukkua ole vara sulkea välillä. Pari kertaa olen nähnyt ohjelman, jossa Antti Hyry paistaa sellaisia rieskoja. Myös veljeni on oppinut vaimonsa kanssa sellaisia paistamaan, heidän paistaminaan olen sellaisia saanut syödäksenikin.
Kaisa Nurhonen kirjoitti:Rättänä on kainuulainen perinneleivonnainen. Vuoksen vesistön latvoilla Ylä-Savossa on säilynyt pohjalaiseen ruokaperinteeseen sukuloiva mykyrokka ja Sisä-Savossakin mykykeitto, jota myös tappaiskeitoksi kutsutaan. Laskiaisen syödään rasvarieskaa, siis matalaa ohrajauholeipää, jossa on läskinpaloja.
Jaska kirjoitti:Hyvää ruokahalua vaan klimppeinenne ja mykyinenne...
Eskous kirjoitti:Onko läskisoosi perinneruoka? Ohrapuuro ja ruispuuro kai sentään ovat? Entä kiisselit? Paitsi että miten olisi tehty kiisseliä (tai limppejä limppisoppaan) ilman teollisesti tuotettua perunajauhoa?
Syököhän kukaan enää missään makaroonivelliä, vai onko se perinne tyystin kuollut? Tai (ensin keitettyjä ja sitten paistinpannussa voissa) *paistettuja makarooneja*? Kovin vanhoja perinneruokia nuo eivät tietenkään voisi olla.
Veripalttu on toki perinneruoka. Sitä oli koulussakin. Menihän se puolukkahillon kera.
ittellismies kirjoitti:Rohkenen työntää minäkin lusikkani tähän soppaan.
Eteläpohjalaisena olen oppinut tuntemaan perinneruuista klimppisopan lisäksi piimä- ja kaljavellin sekä "per(u)napaistikan".
Eteeläpohjalaisen hurjuuden voi katsoa johtuvan jo äiteen ruoka-ohjeista. "Kuari pernat ja keitä ne reirus veres..."
Parooni kirjoitti:Maitoon tehty veripalttukeitto herauttaa veden kenen tahansa huulille, koulumuistoista huolimatta.
Paluu Kulttuurintutkimus ja folkloristiikka
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa