Suomalainen ruokakulttuuri

Kulttuurintutkimus (kansatiede) tutkii menneisyyttä henkisen ja aineellisen kulttuurin kautta ja folkloristiikka kansanperinteen kautta.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 06 Elo 2014 14:20

ittellismies kirjoitti:
Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Parooni » 06 Elo 2014 14:22

sumu kirjoitti:Särki ansaitsisi korkeamman arvostuksen silakan ja muikun rinnalla elintarvikeena joka on pelastanut monet nälkäkuolemalta.Kesääntynyt särki on tosin sellainen ruoka joka voisi itseltäni jäädä maistamatta,muita perinne ruokia olen maistanut jos siihen on tullut tilaisuus ja hyviä ovat olleet.


Kyllä. Jo periaatteessa kläppinä opittu nautinto, vastaongittua särkeä nuotiolla loimotettuna, täräyttää makunystyrät pystyyn. Sären lisäksi muuten pakko myöntää, että kala, johon ei Lapissa perinteisesti nykyään (hauska ilmaisu) kosketa edes tikulla, eli hauki eli jänkäkoira, on mitä ilmeisimmin ollut se varsinainen talvikauden pääsärvin ja henkipolosen turva Ounasjokilaaksossakin, kun lohi ei ole kestänyt säilömistä. Silti, pthyi ja korkea lento lepikkoon.

Kannattaa huomioida kuinka täydellisesti ennen käytettiin kaikki ravinnoksi kelpaava,tässä olisi opitavaa nykypäivän sihtiturville :roll:


Sanovat Ranskassa, että juuri tämä piirre osoittaa sikäläisen ruokakulttuurin syvyyttä.

Lisätään listalle vielä kampsut.
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?
Parooni
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 99
Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 06 Elo 2014 14:32

Ennen maatilan tuottoon perustuvaa veroa kannettiin ruotsinvallan aikaan haukiveroa. En nyt jaksa muistaa miten hauen pyynti tapahtui, mutta talon miesväki lähti pidemmäksi aikaa hauen pyyntiin, kerran vuodessa. Luultavasti sahtikannun kanssa.

Mainittiinko jo pohojalaane kropsu?
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Jusarius » 06 Elo 2014 17:02

Parooni kirjoitti:Kyllä. Jo periaatteessa kläppinä opittu nautinto, vastaongittua särkeä nuotiolla loimotettuna, täräyttää makunystyrät pystyyn. Sären lisäksi muuten pakko myöntää, että kala, johon ei Lapissa perinteisesti nykyään (hauska ilmaisu) kosketa edes tikulla, eli hauki eli jänkäkoira, on mitä ilmeisimmin ollut se varsinainen talvikauden pääsärvin ja henkipolosen turva Ounasjokilaaksossakin, kun lohi ei ole kestänyt säilömistä. Silti, pthyi ja korkea lento lepikkoon.
Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.
juuret: Etelä-Savo + Pohjois-Savo
Y-HR: N1c1*, mt-HR: H3g
Jusarius
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen
 
Viestit: 149
Liittynyt: 14 Helmi 2013 23:10

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja ittellismies » 06 Elo 2014 17:59

Sigfrid kirjoitti:
ittellismies kirjoitti:
Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:



En tohdi ajatella savolaisia minkään työn parissa, koska heissä kuulemani mukaan jokaisessa asuu pieni piällysmies.
ittellismies
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 06 Elo 2014 21:48

ittellismies kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:
ittellismies kirjoitti:
Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:



En tohdi ajatella savolaisia minkään työn parissa, koska heissä kuulemani mukaan jokaisessa asuu pieni piällysmies.


Astioiden virutus voisi tosiaan olla ylivoimainen työ :wink:
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Jaska » 06 Elo 2014 22:04

Heimosodat III - ensi-ilta lähiaikoina Muinane Suam -foorumilla!
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 06 Elo 2014 22:50

Jaska kirjoitti:Heimosodat III - ensi-ilta lähiaikoina Muinane Suam -foorumilla!


Sanansäilää vain. Meillä vaimo sanoo kauppareissulla peilari ja minä kysyn, että tarkoitatko mahdollisesti pääläriä.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja ittellismies » 06 Elo 2014 23:52

PDT_Armataz_01_15 Joko täällä soditaan? Ja mitkä heimot näillä helteillä jaksaa ylipäätän sotia?

Oikeasti en tiedä savolaisista mitään, enkä karjalaisista. Kahdesti olen parin päivän reissulla ollut itäisessä Suomessa ja en ymmärtänyt puhutusta kielestä puoliakaan. Kaltaiselleni tasankoasukille maisematkin olivat liikaa.

Avioeroni alkoi naposta...
ittellismies
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Parooni » 07 Elo 2014 09:58

Jusarius kirjoitti:Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.


Voi olla. Kuitenkin kun ruisleivän päälle asettelee ensin lohiviipaleen, sen päälle taiteilee rautuviipaleen ja päällimmäiseksi tipauttaa hennon harriviipaleen, se tikkuinen hauen kappale saattaa juuttua jo pureskeluvaiheeseen. Syövät sitten siellä missä ei ole parempaa tarjolla... PDT_Armataz_01_29
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?
Parooni
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 99
Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 07 Elo 2014 12:30

ittellismies kirjoitti:
Avioeroni alkoi naposta...


Meillä meni ensimmäiset kymmenen vuotta sen selvittelyyn mitä toinen tarkoitti kun puhuu tuimasta, viruttamisesta, akasta... Onneksi karjalan murteessa ei ole savolaisia aa, ua, iä finenssejä, jotka sitten opin käydessäni usein Kuopiossa työasioissa. Niiden kanssa olisi mennyt toiset 10 vuotta :lol: Ei mene enää sekaisin mennäänkö kauppaan, kaappaamaan vaiko peräti kaappiin.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja jussipussi » 07 Elo 2014 12:41

Parooni kirjoitti:
Jusarius kirjoitti:Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.


Voi olla. Kuitenkin kun ruisleivän päälle asettelee ensin lohiviipaleen, sen päälle taiteilee rautuviipaleen ja päällimmäiseksi tipauttaa hennon harriviipaleen, se tikkuinen hauen kappale saattaa juuttua jo pureskeluvaiheeseen. Syövät sitten siellä missä ei ole parempaa tarjolla... PDT_Armataz_01_29


Pakko kommentoida, olen Jusariuksen linjoilla hauki on mainio kala, ne ruodotkin saa pois jos osaa. Talven ja alkukesän kylmien vesien hauki on mainio.

Muuten mistä niitä lohia sinne Ounasjokivarteen on tullut? Samalla lailla sen lohen etelässäkin tai missä tahansa saa kaupasta. Merenrannoilta saa luonnonlohta huomattavasti kätevämmin kuin suuresta osasta Lappia. samoin rautu on Ounasjokivarressakin haettava kaupasta. No latvoilla sitä toki on, jos siellä asustaa. Harria löytyy, pitkin Suomenmaan. Ruisleipäänkin on jauhot haettava Lappiin etelästä. Eli ei kovin paikallinen herkku tuo kuvaamasi leipä.

Kyllä haukea kannattaa käyttää, ei "herkkuja" jokapaikasta saa ja luonnonkala kaikkinensa on alihyödynnettyä meillä koko maassa.
jussipussi
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 3104
Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Paikkakunta: Lappi

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Parooni » 07 Elo 2014 12:56

jussipussi kirjoitti:Pakko kommentoida, olen Jusariuksen linjoilla hauki on mainio kala, ne ruodotkin saa pois jos osaa. Talven ja alkukesän kylmien vesien hauki on mainio.


Nyt menen ihan hiljaiseksi. Kohta joku tulee vielä väittämään että marketeissa myytävä vaaleapaahtoinen ale-kahvikin on ihan hyvää.
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?
Parooni
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 99
Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 07 Elo 2014 20:16

Väärinymmärrettyjä sanoja lisää: huima, hauska. Näissä, ja useissa muissakin vastaavissa sanoissa on se erikoisuus, että niiden erilaisesta merkityksestä huolimatta ne ovat aivan ilmeisesti samasta alkukielestä lähtöisin ja merkitys on joko idässä tai lännessä muuttunut.

Kuka tietää mikä on kihveli?
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Jaska » 07 Elo 2014 21:28

Sigfrid kirjoitti:Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 07 Elo 2014 21:39

Jaska kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:


Oops, mistäs päin olitkaan :shock:
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 07 Elo 2014 21:43

sumu kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Väärinymmärrettyjä sanoja lisää: huima, hauska. Näissä, ja useissa muissakin vastaavissa sanoissa on se erikoisuus, että niiden erilaisesta merkityksestä huolimatta ne ovat aivan ilmeisesti samasta alkukielestä lähtöisin ja merkitys on joko idässä tai lännessä muuttunut.

Kuka tietää mikä on kihveli?

tuttu juttu,entä tunteeko kukaan ranstakkaa.



Tunnetaan.

Kihveli on jossakin päin Suomea hanko tai talikko/taikko, en nyt ole varma kumpi, kun ei näytetty kuvaa PDT_Armataz_01_01
Meillä se oli rikkalapio.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja jussipussi » 07 Elo 2014 22:08

sumu kirjoitti:Rikkalapio merkityksessä itse sen tunnen,kahveli taasen on haarukka,olkoon tuo ranstakka vielä odottamassa jos joku tunnistaa.

Se ompi oikeasti hiilihanko. Brand + stak tai noin.
jussipussi
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 3104
Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Paikkakunta: Lappi

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja ittellismies » 07 Elo 2014 23:24

Kihveli housuissa kuulostaa ikävältä. Tästä kehoituksestako on aikonaan kehitelty intiimialueen suojat? Miespuolisten balettitanssijoiden ko. suoja lienee saanut alkunsa naposta. Sen verran liioitteleva kapine on kyseessä, että myötähäpeää ei voi olla kokematta. Moisen haaramollukan eteen olisi syytä laittaa jokin kaati tai muu verme.
ittellismies
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Jaska » 07 Elo 2014 23:36

Sigfrid kirjoitti:
Jaska kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:


Oops, mistäs päin olitkaan :shock:

Junantuomien kakara Korsosta! :-P
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

EdellinenSeuraava

Paluu Kulttuurintutkimus ja folkloristiikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa