Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 10 Joulu 2018 08:13



Vastaa viestiin  [ 70 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 Suomalainen ruokakulttuuri 
Kirjoittaja Viesti
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 28 Syys 2011 10:16
Viestit: 28
Paikkakunta: Tartu, Eestimaa
Viesti 
Satakuntalaistaustaisena tein radikaalin modernin suomalaisen ratkaisun, ja tein laskiaisena rasvarieskoja ensimmäistä kertaa. Hyvänmakuisia niistä tuli, mutta koostumuksesta en vieläkään tiedä. Eihän sen pidä tuntua hampaissa samalta kuin ruisleivän, eihän?

Lisäisin tälle listalle vielä yhden tietämäni perinneruoan, jota tykkään kysyä esimerkkinä ihmisiltä, kun kartutan heidän perinnetietämystään (tietenkään paljastamatta, etten itsekään tiedä tämän enempää):

Rättänä. Ruisjauhoista tehty itäsuomalainen marjapiiras. Piiraaseen laitetaan mustikoita ja ruisjauhopalloja (voi kuvioidakin?). Teimme ohjeen mukaan tämmöisiä lukion kotitalouskurssilla, ja myönteinen kokemus iskostui mieleeni.


05 Maalis 2013 10:28
Profiili
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Viesti 
Eipä tule rättänästä mitään mieleen. Minulle tuttu itäsuomalainen (karjalainen) on sultsina. Jonkilainen hyvin rasvainen ohueksi kaulittu ruispiirakka. Syötävä uunituoreena.


05 Maalis 2013 10:47
Profiili
Sutki savolainen
Sutki savolainen
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Viestit: 645
Paikkakunta: puttaalainen
Viesti 
Sigfrid kirjoitti:
Taavetti kirjoitti:
Kompiainen nimenä on tuttu täälläkin, en tosin ole tiennyt mistä se on peräisin. Yleinen makeisten nimi se ei ole, mutta kun joku vanhempi henkilö on houkutellut lapsia juttusille, olen kuullut hänen sanovan, että tule niin saat kompiaisia. Itse en ole sanaa käyttänyt, mutta makeisiksi olen ymmärtänyt.


Kompiaisia ei enää osaa kukaan tehdä, koska valmistusprosessi on liian monimutkainen uudelleenopittavaksi. Moni on kokeillut ja todennut ettei onnistu. Valmistus onnistui vain vanhassa oppisuhteessa saadun opin kautta.

Taidon unohtumisesta huolimatta nimi on säilynyt uudessa käytössä, laajentuneena mukavien setien sanavalikoimassa.

_________________
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.


05 Maalis 2013 13:13
Profiili WWW
Sutki savolainen
Sutki savolainen
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Viestit: 645
Paikkakunta: puttaalainen
Viesti 
PatrickO kirjoitti:
Satakuntalaistaustaisena tein radikaalin modernin suomalaisen ratkaisun, ja tein laskiaisena rasvarieskoja ensimmäistä kertaa. Hyvänmakuisia niistä tuli, mutta koostumuksesta en vieläkään tiedä. Eihän sen pidä tuntua hampaissa samalta kuin ruisleivän, eihän?


Ei tietenkään, ei ainakaan niiden minun syömieni rasvarieskojen. Meillä on kyseessä normaali ohut tai ohuehko ohrajauhorieska, jonka päälle sinne tänne on ennen uunia aseteltu rasvaisia läskin paloja. Läski antaa oman erilaisen makunsa normaaliin ohrarieskan makuun.

Äitini paistoi niitä ohuehkoja ohrarieskoja usein, mutta myös nosterieskaksi kutsumiaan, joiden taikinaan lisättiin hiivaa että taikina ja rieskat nousivat paksuhkoiksi. Kymmenisen vuotta sitten opin tuntemaan ne aivan ohuet ohrarieskat, jotka paistetaan niin kuumassa uunissa, ettei luukkua ole vara sulkea välillä. Pari kertaa olen nähnyt ohjelman, jossa Antti Hyry paistaa sellaisia rieskoja. Myös veljeni on oppinut vaimonsa kanssa sellaisia paistamaan, heidän paistaminaan olen sellaisia saanut syödäksenikin.

_________________
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.


05 Maalis 2013 13:25
Profiili WWW
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Viesti 
Taavetti
Lainaa:
Kymmenisen vuotta sitten opin tuntemaan ne aivan ohuet ohrarieskat, jotka paistetaan niin kuumassa uunissa, ettei luukkua ole vara sulkea välillä. Pari kertaa olen nähnyt ohjelman, jossa Antti Hyry paistaa sellaisia rieskoja. Myös veljeni on oppinut vaimonsa kanssa sellaisia paistamaan, heidän paistaminaan olen sellaisia saanut syödäksenikin.


Kuulostaa pohjalaisrieskalta. Uunin lämpötila sähköllä 300 astetta.

Laskiaisrieskat ovat ohuita ohrarieskoja läskipaloilla. Ei pitäisi maistua rukiilta.


05 Maalis 2013 13:33
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7820
Viesti 
Minä olen uudistanut suomalaista ruokakulttuuria: kerran nuorempana yritin tehdä puolukasta ja taikinasta uunissa leivoksen, mutta lopputulos oli jotain puuron ja pannukakun väliltä... Annoin sille HiRa*-menetelmään nojautuen nimeksi ruitjakka! :D Epäilemättä esivanhempammekin söivät joskus (vahingossa) sellaista, ja nimikin on mukavasti pseudo-karjalainen...


* hihasta ravistettu

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


05 Maalis 2013 22:58
Profiili WWW
Kielevä karjalainen
Kielevä karjalainen

Liittynyt: 11 Heinä 2013 02:07
Viestit: 818
Viesti 
Sahti on elävä elintarvike. :D

Tavastien sahti poikkeaa Saaremaan ja Gotlannin sahdista ja on tietenkin parempaa. :P


15 Elo 2013 03:44
Profiili
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 14 Helmi 2013 23:10
Viestit: 150
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Aidoista aidoin ja kaikkia suomalaisheimoja yhdistävä suomalainen perinneruoka on tietenkin Saarioisten jauhelihapizza. Pizza-nimityksen etymologiaa ei tiettävästi ole vielä kyetty avaamaan tässä sanassa, mutta kuvaavampia ja käytetympiä nimityksiä tälle nykynuortenkin suursuosikille on: roiskeläppä, kuralätkä, kuraläppä, lätkyrä. Itse olen nimennyt sen jo pikkulapsena lätyskäksi. Tuotehan pursuaa nykysuomalaisuutta: hajuton, maualtaankin hillitty, elintarvikelaatustandardit ehdottomasti täyttävä ja ennen kaikkea hygieeninen sekä mahdollisimman käytännöllinen eväs. Olkoon nyt sitten "pizza", kun kerran niin on tehtaan markkinointimies päättänyt. Itse painattaisin pakkaukseen mieluummin vaikkapa "virkamiespiiras" eli lyhyemmin "vipi".

_________________
juuret: Etelä-Savo + Pohjois-Savo
Y-HR: N1c1*, mt-HR: H3g


03 Maalis 2014 14:14
Profiili
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Kaisa Nurhonen kirjoitti:
Rättänä on kainuulainen perinneleivonnainen. Vuoksen vesistön latvoilla Ylä-Savossa on säilynyt pohjalaiseen ruokaperinteeseen sukuloiva mykyrokka ja Sisä-Savossakin mykykeitto, jota myös tappaiskeitoksi kutsutaan. Laskiaisen syödään rasvarieskaa, siis matalaa ohrajauholeipää, jossa on läskinpaloja.


Googlaamalla totesin ettei mykyrokka tai -keitto vastaa ollenkaaan pohjalaista limppisoppaa, ei myöskään pohjoispohjalaisia rossopottuja. Limppisopassa tehdään "mykyjä", mutta ei verestä. Rössöpotuissa tehdään ensin veritaikinasta nostatettu pannukakku, joka lisätään perunasoppaan. En ole kuullut pohajalsista verimykyistä. Sensijaan nostattamaton ohrarieska on tuttu. Sitähän tehdään tietääkseni myös Kainuussa.

http://www.etsiresepti.fi/e/limppisoppa.html

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta ... o%20annos/


17 Maalis 2014 16:03
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7820
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Hyvää ruokahalua vaan klimppeinenne ja mykyinenne... PDT_Armataz_01_08

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


17 Maalis 2014 16:23
Profiili WWW
Sutki savolainen
Sutki savolainen
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Viestit: 645
Paikkakunta: puttaalainen
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Jaska kirjoitti:
Hyvää ruokahalua vaan klimppeinenne ja mykyinenne... PDT_Armataz_01_08

Kiitos! Samalla sopii muistaa, että nälkä on paras ruoan särvin!!

_________________
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.


17 Maalis 2014 19:36
Profiili WWW
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Minu ei tarvitse Pohjanmaan muinaisruokia googlata. Kasvoin niillä tähän nykyiseen kokooni, ainakin pituussuunnassa. Rössöpotut esimerkiksi olivat vakioruoka kansakoulussa, samalla tavalla kuin hernekeitto armeijassa. Limppisoppaa sai kotona ja vieraissa. Rieskaa tehtiin kotiuunin kuumimmassa vaiheessa. Suosittu kauppaleipä oli setsuuri. Olen toki unohtanut paljon. Sodan jälkeen kahvi tehtiin prännärillä ja sekaan lohkottiin toppaa saksilla. Autokuvakirjaa kerättiin kahvipaketeista. Letukkaa ja puikkia, puikin lokarissa oli kolme reikää. Mutta toki nykynuoriso tietää myös nämä asiat paremmin :wink:


18 Maalis 2014 22:54
Profiili
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Rössöä saa kaupasta vielä nykyäänkin, joten se onnistunee.

Silloin käytiin Korean sotaa. Pikkupoikana seurasin mediasta, ja sarjakuvista, innokkaana Sabre ja Mig15 hävittäjien kaksintaistelua ilmojen herruudesta. Ideologialla ei ollut väliä, tekniikka kiinnosti. Markus-setä jutusteli radiossa, joka ei ollut Asa eikä Salora, vaan saksalainen Mende. Ensimmäinen auto tuli taloon samoihin aikoihin merimiestuontina. Merimiehillä oli mahdollisuus verottomaan tuontiin ja lisätienestiin automyyjänä :wink:


19 Maalis 2014 11:41
Profiili
Sutki savolainen
Sutki savolainen

Liittynyt: 14 Huhti 2013 10:12
Viestit: 545
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Jaska kirjoitti:
Hyvää ruokahalua vaan klimppeinenne ja mykyinenne... PDT_Armataz_01_08

Suosittelen maistamaan,loistavia ruokia.


19 Maalis 2014 19:00
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 31 Heinä 2012 00:05
Viestit: 427
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Onko läskisoosi perinneruoka? Ohrapuuro ja ruispuuro kai sentään ovat? Entä kiisselit? Paitsi että miten olisi tehty kiisseliä (tai limppejä limppisoppaan) ilman teollisesti tuotettua perunajauhoa?

Syököhän kukaan enää missään makaroonivelliä, vai onko se perinne tyystin kuollut? Tai (ensin keitettyjä ja sitten paistinpannussa voissa) *paistettuja makarooneja*? Kovin vanhoja perinneruokia nuo eivät tietenkään voisi olla.

Veripalttu on toki perinneruoka. Sitä oli koulussakin. Menihän se puolukkahillon kera.


19 Huhti 2014 18:15
Profiili
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Eskous kirjoitti:
Onko läskisoosi perinneruoka? Ohrapuuro ja ruispuuro kai sentään ovat? Entä kiisselit? Paitsi että miten olisi tehty kiisseliä (tai limppejä limppisoppaan) ilman teollisesti tuotettua perunajauhoa?

Syököhän kukaan enää missään makaroonivelliä, vai onko se perinne tyystin kuollut? Tai (ensin keitettyjä ja sitten paistinpannussa voissa) *paistettuja makarooneja*? Kovin vanhoja perinneruokia nuo eivät tietenkään voisi olla.

Veripalttu on toki perinneruoka. Sitä oli koulussakin. Menihän se puolukkahillon kera.


Tottakai läskisoosi-inhokki oli jonkinlaista perinneateriaa.

Ei perinneklimppeihin käytetty perunajauhoa.


19 Huhti 2014 19:06
Profiili
Ujo ugri
Ujo ugri

Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45
Viestit: 16
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Rohkenen työntää minäkin lusikkani tähän soppaan.

Eteläpohjalaisena olen oppinut tuntemaan perinneruuista klimppisopan lisäksi piimä- ja kaljavellin sekä "per(u)napaistikan".

Eteeläpohjalaisen hurjuuden voi katsoa johtuvan jo äiteen ruoka-ohjeista. "Kuari pernat ja keitä ne reirus veres..." :cool:


05 Elo 2014 21:17
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7820
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
ittellismies kirjoitti:
Rohkenen työntää minäkin lusikkani tähän soppaan.

Eteläpohjalaisena olen oppinut tuntemaan perinneruuista klimppisopan lisäksi piimä- ja kaljavellin sekä "per(u)napaistikan".

Eteeläpohjalaisen hurjuuden voi katsoa johtuvan jo äiteen ruoka-ohjeista. "Kuari pernat ja keitä ne reirus veres..." :cool:

Kannibaalit! :shock:

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


06 Elo 2014 02:02
Profiili WWW
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50
Viestit: 95
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Lanttua kun on väitetty suomalaiseksi innovaatioksi kaskirukiin tapaan, niin listalle voinee varmuudella lisätä lanttulooran ja rukiiseen leivotun muikkukukon ja tietty limpun. Kaikki pottutuotteet lukeutuvat mielestäni ihan tuontitavaraksi, kuten jo ruotsalaisperäisestä nimestä "maapäärynä" voi päätellä. Aitolappilaisena tietysti poron sydämestä vuoltava kuivaliha on lähellä omaakin sydäntä. Kuka mainitsi Berlusconin herkun käristyksen? Käy sahdin vauhdittajaksi pitkään iltaan erinomaisesti. Rieska tunnetaan mielestäni aina nimenomaan lapinrieskana eikä savolaisena tai pohojalaisena. Kovaa ääntä ittestään pitävät pohjalaiset pitäkööt sitten vaikka nahkiaiset tai mitä lie käärmeitä savustavat nälkäänsä, raukat.
Päätalon Kalle herkutteli muistoissaan ”kessäytyneellä särellä”, se lienee vähintäänkin kotimainen versio hapatetusta kalasta. Maitoon tehty veripalttukeitto herauttaa veden kenen tahansa huulille, koulumuistoista huolimatta.

_________________
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?


06 Elo 2014 07:12
Profiili
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Parooni kirjoitti:
Maitoon tehty veripalttukeitto herauttaa veden kenen tahansa huulille, koulumuistoista huolimatta.


Tämä oli ilmeisesti oululaista tuontiherkkua ja oli ykkösinhokkini. Maito nimittäin keiton hiukan jäähdyttyä osin juoksettui rössyn kylkeen niljakkaiksi retkuiksi, joita inhosin yli kaiken :evil:


Viimeksi muokannut Sigfrid päivämäärä 06 Elo 2014 09:21, muokattu yhteensä 1 kerran



06 Elo 2014 08:35
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 70 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Muuta yksityisyysasetuksia