Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 20 Kesä 2018 12:06



Vastaa viestiin  [ 70 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 Suomalainen ruokakulttuuri 
Kirjoittaja Viesti
Sutki savolainen
Sutki savolainen

Liittynyt: 14 Huhti 2013 10:12
Viestit: 559
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Parooni kirjoitti:
Lanttua kun on väitetty suomalaiseksi innovaatioksi kaskirukiin tapaan, niin listalle voinee varmuudella lisätä lanttulooran ja rukiiseen leivotun muikkukukon ja tietty limpun. Kaikki pottutuotteet lukeutuvat mielestäni ihan tuontitavaraksi, kuten jo ruotsalaisperäisestä nimestä "maapäärynä" voi päätellä. Aitolappilaisena tietysti poron sydämestä vuoltava kuivaliha on lähellä omaakin sydäntä. Kuka mainitsi Berlusconin herkun käristyksen? Käy sahdin vauhdittajaksi pitkään iltaan erinomaisesti. Rieska tunnetaan mielestäni aina nimenomaan lapinrieskana eikä savolaisena tai pohojalaisena. Kovaa ääntä ittestään pitävät pohjalaiset pitäkööt sitten vaikka nahkiaiset tai mitä lie käärmeitä savustavat nälkäänsä, raukat.
Päätalon Kalle herkutteli muistoissaan ”kessäytyneellä särellä”, se lienee vähintäänkin kotimainen versio hapatetusta kalasta. Maitoon tehty veripalttukeitto herauttaa veden kenen tahansa huulille, koulumuistoista huolimatta.

Ei niitä nahkiaisia riitä sisämaan asukkaille asti,joutuvat tyytymään kesätettyyn särkeen joka on ollut yksi tämän kansan kulmakivistä.Särki ansaitsisi korkeamman arvostuksen silakan ja muikun rinnalla elintarvikeena joka on pelastanut monet nälkäkuolemalta.Kesääntynyt särki on tosin sellainen ruoka joka voisi itseltäni jäädä maistamatta,muita perinne ruokia olen maistanut jos siihen on tullut tilaisuus ja hyviä ovat olleet.Kannattaa huomioida kuinka täydellisesti ennen käytettiin kaikki ravinnoksi kelpaava,tässä olisi opitavaa nykypäivän sihtiturville :roll:


Viimeksi muokannut sumu päivämäärä 06 Elo 2014 13:50, muokattu yhteensä 1 kerran



06 Elo 2014 09:11
Profiili
Ujo ugri
Ujo ugri

Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45
Viestit: 16
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
En nyt heti olisi valmis heittämään perunaa pois perinneruokien materiaalina. Suomalaista alkuperää olevien raaka-aineiden lista jäänee hyvin lyhyeksi. Ratkaisevaa on raaka-aineeneiden omintakeinen käyttö.

Miten on talkkunan laita? Onko kotoperäinen vai lainaa naapurista? Entä poiminnat älä syötä näitä ulkomaisille vieraille -listalta, eli maksalaatikko ja mustamakkara? Mämmi tietääkseni on puhtaasti suomalainen innovaatio. Kallovelli tuli myös mieleen...

Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


06 Elo 2014 13:41
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6275
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
ittellismies kirjoitti:

Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


06 Elo 2014 14:20
Profiili WWW
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50
Viestit: 95
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
sumu kirjoitti:
Särki ansaitsisi korkeamman arvostuksen silakan ja muikun rinnalla elintarvikeena joka on pelastanut monet nälkäkuolemalta.Kesääntynyt särki on tosin sellainen ruoka joka voisi itseltäni jäädä maistamatta,muita perinne ruokia olen maistanut jos siihen on tullut tilaisuus ja hyviä ovat olleet.


Kyllä. Jo periaatteessa kläppinä opittu nautinto, vastaongittua särkeä nuotiolla loimotettuna, täräyttää makunystyrät pystyyn. Sären lisäksi muuten pakko myöntää, että kala, johon ei Lapissa perinteisesti nykyään (hauska ilmaisu) kosketa edes tikulla, eli hauki eli jänkäkoira, on mitä ilmeisimmin ollut se varsinainen talvikauden pääsärvin ja henkipolosen turva Ounasjokilaaksossakin, kun lohi ei ole kestänyt säilömistä. Silti, pthyi ja korkea lento lepikkoon.

Lainaa:
Kannattaa huomioida kuinka täydellisesti ennen käytettiin kaikki ravinnoksi kelpaava,tässä olisi opitavaa nykypäivän sihtiturville :roll:


Sanovat Ranskassa, että juuri tämä piirre osoittaa sikäläisen ruokakulttuurin syvyyttä.

Lisätään listalle vielä kampsut.

_________________
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?


06 Elo 2014 14:22
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6275
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Ennen maatilan tuottoon perustuvaa veroa kannettiin ruotsinvallan aikaan haukiveroa. En nyt jaksa muistaa miten hauen pyynti tapahtui, mutta talon miesväki lähti pidemmäksi aikaa hauen pyyntiin, kerran vuodessa. Luultavasti sahtikannun kanssa.

Mainittiinko jo pohojalaane kropsu?

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


06 Elo 2014 14:32
Profiili WWW
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 14 Helmi 2013 23:10
Viestit: 150
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Parooni kirjoitti:
Kyllä. Jo periaatteessa kläppinä opittu nautinto, vastaongittua särkeä nuotiolla loimotettuna, täräyttää makunystyrät pystyyn. Sären lisäksi muuten pakko myöntää, että kala, johon ei Lapissa perinteisesti nykyään (hauska ilmaisu) kosketa edes tikulla, eli hauki eli jänkäkoira, on mitä ilmeisimmin ollut se varsinainen talvikauden pääsärvin ja henkipolosen turva Ounasjokilaaksossakin, kun lohi ei ole kestänyt säilömistä. Silti, pthyi ja korkea lento lepikkoon.
Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.

_________________
juuret: Etelä-Savo + Pohjois-Savo
Y-HR: N1c1*, mt-HR: H3g


06 Elo 2014 17:02
Profiili
Ujo ugri
Ujo ugri

Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45
Viestit: 16
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Sigfrid kirjoitti:
ittellismies kirjoitti:

Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:



En tohdi ajatella savolaisia minkään työn parissa, koska heissä kuulemani mukaan jokaisessa asuu pieni piällysmies.


06 Elo 2014 17:59
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6275
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
ittellismies kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:
ittellismies kirjoitti:

Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:



En tohdi ajatella savolaisia minkään työn parissa, koska heissä kuulemani mukaan jokaisessa asuu pieni piällysmies.


Astioiden virutus voisi tosiaan olla ylivoimainen työ :wink:

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


06 Elo 2014 21:48
Profiili WWW
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7276
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Heimosodat III - ensi-ilta lähiaikoina Muinane Suam -foorumilla!

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


06 Elo 2014 22:04
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6275
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Jaska kirjoitti:
Heimosodat III - ensi-ilta lähiaikoina Muinane Suam -foorumilla!


Sanansäilää vain. Meillä vaimo sanoo kauppareissulla peilari ja minä kysyn, että tarkoitatko mahdollisesti pääläriä.

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


06 Elo 2014 22:50
Profiili WWW
Ujo ugri
Ujo ugri

Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45
Viestit: 16
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
PDT_Armataz_01_15 Joko täällä soditaan? Ja mitkä heimot näillä helteillä jaksaa ylipäätän sotia?

Oikeasti en tiedä savolaisista mitään, enkä karjalaisista. Kahdesti olen parin päivän reissulla ollut itäisessä Suomessa ja en ymmärtänyt puhutusta kielestä puoliakaan. Kaltaiselleni tasankoasukille maisematkin olivat liikaa.

Avioeroni alkoi naposta...


06 Elo 2014 23:52
Profiili
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50
Viestit: 95
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Jusarius kirjoitti:
Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.


Voi olla. Kuitenkin kun ruisleivän päälle asettelee ensin lohiviipaleen, sen päälle taiteilee rautuviipaleen ja päällimmäiseksi tipauttaa hennon harriviipaleen, se tikkuinen hauen kappale saattaa juuttua jo pureskeluvaiheeseen. Syövät sitten siellä missä ei ole parempaa tarjolla... PDT_Armataz_01_29

_________________
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?


07 Elo 2014 09:58
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6275
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
ittellismies kirjoitti:

Avioeroni alkoi naposta...


Meillä meni ensimmäiset kymmenen vuotta sen selvittelyyn mitä toinen tarkoitti kun puhuu tuimasta, viruttamisesta, akasta... Onneksi karjalan murteessa ei ole savolaisia aa, ua, iä finenssejä, jotka sitten opin käydessäni usein Kuopiossa työasioissa. Niiden kanssa olisi mennyt toiset 10 vuotta :lol: Ei mene enää sekaisin mennäänkö kauppaan, kaappaamaan vaiko peräti kaappiin.

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


07 Elo 2014 12:30
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti

Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Viestit: 2126
Paikkakunta: Lappi
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Parooni kirjoitti:
Jusarius kirjoitti:
Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.


Voi olla. Kuitenkin kun ruisleivän päälle asettelee ensin lohiviipaleen, sen päälle taiteilee rautuviipaleen ja päällimmäiseksi tipauttaa hennon harriviipaleen, se tikkuinen hauen kappale saattaa juuttua jo pureskeluvaiheeseen. Syövät sitten siellä missä ei ole parempaa tarjolla... PDT_Armataz_01_29


Pakko kommentoida, olen Jusariuksen linjoilla hauki on mainio kala, ne ruodotkin saa pois jos osaa. Talven ja alkukesän kylmien vesien hauki on mainio.

Muuten mistä niitä lohia sinne Ounasjokivarteen on tullut? Samalla lailla sen lohen etelässäkin tai missä tahansa saa kaupasta. Merenrannoilta saa luonnonlohta huomattavasti kätevämmin kuin suuresta osasta Lappia. samoin rautu on Ounasjokivarressakin haettava kaupasta. No latvoilla sitä toki on, jos siellä asustaa. Harria löytyy, pitkin Suomenmaan. Ruisleipäänkin on jauhot haettava Lappiin etelästä. Eli ei kovin paikallinen herkku tuo kuvaamasi leipä.

Kyllä haukea kannattaa käyttää, ei "herkkuja" jokapaikasta saa ja luonnonkala kaikkinensa on alihyödynnettyä meillä koko maassa.


07 Elo 2014 12:41
Profiili
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50
Viestit: 95
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
jussipussi kirjoitti:
Pakko kommentoida, olen Jusariuksen linjoilla hauki on mainio kala, ne ruodotkin saa pois jos osaa. Talven ja alkukesän kylmien vesien hauki on mainio.


Nyt menen ihan hiljaiseksi. Kohta joku tulee vielä väittämään että marketeissa myytävä vaaleapaahtoinen ale-kahvikin on ihan hyvää.

_________________
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?


07 Elo 2014 12:56
Profiili
Sutki savolainen
Sutki savolainen

Liittynyt: 14 Huhti 2013 10:12
Viestit: 559
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Parooni kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:
Pakko kommentoida, olen Jusariuksen linjoilla hauki on mainio kala, ne ruodotkin saa pois jos osaa. Talven ja alkukesän kylmien vesien hauki on mainio.


Nyt menen ihan hiljaiseksi. Kohta joku tulee vielä väittämään että marketeissa myytävä vaaleapaahtoinen ale-kahvikin on ihan hyvää.

Tuota noin :oops: onhan se ale kahviki hyvää...jos ei , niin pidentää kahvi paussein väliä :wink:


07 Elo 2014 17:34
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6275
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Väärinymmärrettyjä sanoja lisää: huima, hauska. Näissä, ja useissa muissakin vastaavissa sanoissa on se erikoisuus, että niiden erilaisesta merkityksestä huolimatta ne ovat aivan ilmeisesti samasta alkukielestä lähtöisin ja merkitys on joko idässä tai lännessä muuttunut.

Kuka tietää mikä on kihveli?

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


07 Elo 2014 20:16
Profiili WWW
Sutki savolainen
Sutki savolainen

Liittynyt: 14 Huhti 2013 10:12
Viestit: 559
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Sigfrid kirjoitti:
Väärinymmärrettyjä sanoja lisää: huima, hauska. Näissä, ja useissa muissakin vastaavissa sanoissa on se erikoisuus, että niiden erilaisesta merkityksestä huolimatta ne ovat aivan ilmeisesti samasta alkukielestä lähtöisin ja merkitys on joko idässä tai lännessä muuttunut.

Kuka tietää mikä on kihveli?

tuttu juttu,entä tunteeko kukaan ranstakkaa.


07 Elo 2014 21:22
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7276
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Sigfrid kirjoitti:
Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


07 Elo 2014 21:28
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6275
Viesti Re: Suomalainen ruokakulttuuri
Jaska kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:
Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:


Oops, mistäs päin olitkaan :shock:

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


07 Elo 2014 21:39
Profiili WWW
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 70 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Muuta yksityisyysasetuksia