Sivu 3/4

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 14:20
Kirjoittaja Sigfrid
ittellismies kirjoitti:
Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 14:22
Kirjoittaja Parooni
sumu kirjoitti:Särki ansaitsisi korkeamman arvostuksen silakan ja muikun rinnalla elintarvikeena joka on pelastanut monet nälkäkuolemalta.Kesääntynyt särki on tosin sellainen ruoka joka voisi itseltäni jäädä maistamatta,muita perinne ruokia olen maistanut jos siihen on tullut tilaisuus ja hyviä ovat olleet.


Kyllä. Jo periaatteessa kläppinä opittu nautinto, vastaongittua särkeä nuotiolla loimotettuna, täräyttää makunystyrät pystyyn. Sären lisäksi muuten pakko myöntää, että kala, johon ei Lapissa perinteisesti nykyään (hauska ilmaisu) kosketa edes tikulla, eli hauki eli jänkäkoira, on mitä ilmeisimmin ollut se varsinainen talvikauden pääsärvin ja henkipolosen turva Ounasjokilaaksossakin, kun lohi ei ole kestänyt säilömistä. Silti, pthyi ja korkea lento lepikkoon.

Kannattaa huomioida kuinka täydellisesti ennen käytettiin kaikki ravinnoksi kelpaava,tässä olisi opitavaa nykypäivän sihtiturville :roll:


Sanovat Ranskassa, että juuri tämä piirre osoittaa sikäläisen ruokakulttuurin syvyyttä.

Lisätään listalle vielä kampsut.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 14:32
Kirjoittaja Sigfrid
Ennen maatilan tuottoon perustuvaa veroa kannettiin ruotsinvallan aikaan haukiveroa. En nyt jaksa muistaa miten hauen pyynti tapahtui, mutta talon miesväki lähti pidemmäksi aikaa hauen pyyntiin, kerran vuodessa. Luultavasti sahtikannun kanssa.

Mainittiinko jo pohojalaane kropsu?

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 17:02
Kirjoittaja Jusarius
Parooni kirjoitti:Kyllä. Jo periaatteessa kläppinä opittu nautinto, vastaongittua särkeä nuotiolla loimotettuna, täräyttää makunystyrät pystyyn. Sären lisäksi muuten pakko myöntää, että kala, johon ei Lapissa perinteisesti nykyään (hauska ilmaisu) kosketa edes tikulla, eli hauki eli jänkäkoira, on mitä ilmeisimmin ollut se varsinainen talvikauden pääsärvin ja henkipolosen turva Ounasjokilaaksossakin, kun lohi ei ole kestänyt säilömistä. Silti, pthyi ja korkea lento lepikkoon.
Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 17:59
Kirjoittaja ittellismies
Sigfrid kirjoitti:
ittellismies kirjoitti:
Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:



En tohdi ajatella savolaisia minkään työn parissa, koska heissä kuulemani mukaan jokaisessa asuu pieni piällysmies.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 21:48
Kirjoittaja Sigfrid
ittellismies kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:
ittellismies kirjoitti:
Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:


Pistäppä savolainen viruttamaan astioita :cool:



En tohdi ajatella savolaisia minkään työn parissa, koska heissä kuulemani mukaan jokaisessa asuu pieni piällysmies.


Astioiden virutus voisi tosiaan olla ylivoimainen työ :wink:

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 22:04
Kirjoittaja Jaska
Heimosodat III - ensi-ilta lähiaikoina Muinane Suam -foorumilla!

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 22:50
Kirjoittaja Sigfrid
Jaska kirjoitti:Heimosodat III - ensi-ilta lähiaikoina Muinane Suam -foorumilla!


Sanansäilää vain. Meillä vaimo sanoo kauppareissulla peilari ja minä kysyn, että tarkoitatko mahdollisesti pääläriä.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 06 Elo 2014 23:52
Kirjoittaja ittellismies
PDT_Armataz_01_15 Joko täällä soditaan? Ja mitkä heimot näillä helteillä jaksaa ylipäätän sotia?

Oikeasti en tiedä savolaisista mitään, enkä karjalaisista. Kahdesti olen parin päivän reissulla ollut itäisessä Suomessa ja en ymmärtänyt puhutusta kielestä puoliakaan. Kaltaiselleni tasankoasukille maisematkin olivat liikaa.

Avioeroni alkoi naposta...

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 09:58
Kirjoittaja Parooni
Jusarius kirjoitti:Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.


Voi olla. Kuitenkin kun ruisleivän päälle asettelee ensin lohiviipaleen, sen päälle taiteilee rautuviipaleen ja päällimmäiseksi tipauttaa hennon harriviipaleen, se tikkuinen hauen kappale saattaa juuttua jo pureskeluvaiheeseen. Syövät sitten siellä missä ei ole parempaa tarjolla... PDT_Armataz_01_29

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 12:30
Kirjoittaja Sigfrid
ittellismies kirjoitti:
Avioeroni alkoi naposta...


Meillä meni ensimmäiset kymmenen vuotta sen selvittelyyn mitä toinen tarkoitti kun puhuu tuimasta, viruttamisesta, akasta... Onneksi karjalan murteessa ei ole savolaisia aa, ua, iä finenssejä, jotka sitten opin käydessäni usein Kuopiossa työasioissa. Niiden kanssa olisi mennyt toiset 10 vuotta :lol: Ei mene enää sekaisin mennäänkö kauppaan, kaappaamaan vaiko peräti kaappiin.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 12:41
Kirjoittaja jussipussi
Parooni kirjoitti:
Jusarius kirjoitti:Pyh. Hauki on mainio joskin kalaksikin hyvin miedonmakuinen raaka-aine, jos osaa edes alkeet sen perkaamisessa: älä puhko sappirakkoa äläkä levittele kitkeränmakuista nahan limaa lihaan. Turhaa väheksymistä muuten.


Voi olla. Kuitenkin kun ruisleivän päälle asettelee ensin lohiviipaleen, sen päälle taiteilee rautuviipaleen ja päällimmäiseksi tipauttaa hennon harriviipaleen, se tikkuinen hauen kappale saattaa juuttua jo pureskeluvaiheeseen. Syövät sitten siellä missä ei ole parempaa tarjolla... PDT_Armataz_01_29


Pakko kommentoida, olen Jusariuksen linjoilla hauki on mainio kala, ne ruodotkin saa pois jos osaa. Talven ja alkukesän kylmien vesien hauki on mainio.

Muuten mistä niitä lohia sinne Ounasjokivarteen on tullut? Samalla lailla sen lohen etelässäkin tai missä tahansa saa kaupasta. Merenrannoilta saa luonnonlohta huomattavasti kätevämmin kuin suuresta osasta Lappia. samoin rautu on Ounasjokivarressakin haettava kaupasta. No latvoilla sitä toki on, jos siellä asustaa. Harria löytyy, pitkin Suomenmaan. Ruisleipäänkin on jauhot haettava Lappiin etelästä. Eli ei kovin paikallinen herkku tuo kuvaamasi leipä.

Kyllä haukea kannattaa käyttää, ei "herkkuja" jokapaikasta saa ja luonnonkala kaikkinensa on alihyödynnettyä meillä koko maassa.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 12:56
Kirjoittaja Parooni
jussipussi kirjoitti:Pakko kommentoida, olen Jusariuksen linjoilla hauki on mainio kala, ne ruodotkin saa pois jos osaa. Talven ja alkukesän kylmien vesien hauki on mainio.


Nyt menen ihan hiljaiseksi. Kohta joku tulee vielä väittämään että marketeissa myytävä vaaleapaahtoinen ale-kahvikin on ihan hyvää.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 20:16
Kirjoittaja Sigfrid
Väärinymmärrettyjä sanoja lisää: huima, hauska. Näissä, ja useissa muissakin vastaavissa sanoissa on se erikoisuus, että niiden erilaisesta merkityksestä huolimatta ne ovat aivan ilmeisesti samasta alkukielestä lähtöisin ja merkitys on joko idässä tai lännessä muuttunut.

Kuka tietää mikä on kihveli?

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 21:28
Kirjoittaja Jaska
Sigfrid kirjoitti:Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 21:39
Kirjoittaja Sigfrid
Jaska kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:


Oops, mistäs päin olitkaan :shock:

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 21:43
Kirjoittaja Sigfrid
sumu kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Väärinymmärrettyjä sanoja lisää: huima, hauska. Näissä, ja useissa muissakin vastaavissa sanoissa on se erikoisuus, että niiden erilaisesta merkityksestä huolimatta ne ovat aivan ilmeisesti samasta alkukielestä lähtöisin ja merkitys on joko idässä tai lännessä muuttunut.

Kuka tietää mikä on kihveli?

tuttu juttu,entä tunteeko kukaan ranstakkaa.



Tunnetaan.

Kihveli on jossakin päin Suomea hanko tai talikko/taikko, en nyt ole varma kumpi, kun ei näytetty kuvaa PDT_Armataz_01_01
Meillä se oli rikkalapio.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 22:08
Kirjoittaja jussipussi
sumu kirjoitti:Rikkalapio merkityksessä itse sen tunnen,kahveli taasen on haarukka,olkoon tuo ranstakka vielä odottamassa jos joku tunnistaa.

Se ompi oikeasti hiilihanko. Brand + stak tai noin.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 23:24
Kirjoittaja ittellismies
Kihveli housuissa kuulostaa ikävältä. Tästä kehoituksestako on aikonaan kehitelty intiimialueen suojat? Miespuolisten balettitanssijoiden ko. suoja lienee saanut alkunsa naposta. Sen verran liioitteleva kapine on kyseessä, että myötähäpeää ei voi olla kokematta. Moisen haaramollukan eteen olisi syytä laittaa jokin kaati tai muu verme.

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiLähetetty: 07 Elo 2014 23:36
Kirjoittaja Jaska
Sigfrid kirjoitti:
Jaska kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Kuka tietää mikä on kihveli?

Piäppä se kihveli vaan housuissas... :shock:


Oops, mistäs päin olitkaan :shock:

Junantuomien kakara Korsosta! :-P