Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 21 Huhti 2018 12:53Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
 Sukunimien Viljakainen ja Holappa alkuperästä 
Kirjoittaja Viesti
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7127
Viesti Sukunimien Viljakainen ja Holappa alkuperästä
Kopioin tänne kalifimme ansiokkaan pohdinnan:

Kinaporin kalifi kirjoitti:
Liittyen Jarmo Viljakaisen sivuston arvioihin karjalaisesta nimistöstä: ”Nimitutkijat viittaavat sukunimemme kohdalla hyvin vanhaan kirjalliseen lähteeseen. Se on Novgorodin tuohikirje n:o 2 ….Toinen kirjeessä oleva nimi on Vel´jakaz, joka merkitsee nimeä Viljakas.”

Saarikivi (Finnic Personal Names on Novgorod Birch Bark Documents) nostaa tosiaan esille mahdollisen alkuperäisen muodon *Viljakka, mutta muoto *Viljakas (josta Viljakainen?) on ilmeisesti siis paitsi Jarmon, myös minun mielestäni parempi arvaus. Viljakas on kuitenkin mielestäni vielä etunimi, josta on toki voinut kehittyä sukunimi, ehkä jopa tähän tiettyyn henkilöön liittyen. Ei-slaavilaista nimeä käytetään tuohikirjeissä mahdollisesti myös sukunimenä, esim. liittyen nimeen Gjulop(a), kirjeet 729 ja 926, nimittäin ilmeisesti myös nimen slaavilaisempi varsinainen sukunimimuoto Gjulopinic’ esiintyy kirjeissä. Nimi perustuu venäläiseen lainasanaan. Saarikivi kääntää sanan holop termeillä palvelija tai sotilas. Myös orja voi olla holop. Mikä holop siis on? Alessandro Stanziani (Labor and right in Eurasia...) tuo esille Russkaja Pravdan varhaisen määritelmän 1200-luvulta termille holopstvo , kyseessä on sopimussuhde, yleensä ajan ja muodon osalta rajoitettu. Esimerkiksi dodkladnoe holopstvo palveli verovapaana ratsuväkenä 1600-luvulle asti. Varsinaiseen orjuuteen liittyi vain alalaji polnoe tai starinnoe holopstvo, mutta Stanziani erottaa tämänkin lajin maaorjuudesta sillä lähteiden mukaan koko holopstvon yleinen liittymä maatalouteen oli vähäinen.

(DNA-tutkimuksiin liittyen asetelma tuo mieleen oman osumani Mantsinsaarelta, alkuperäiseltä nimeltään Poruchik. Nimen suora käännös on ”avustaja”, mutta kyseessä lienee varhainen ratsuväen sotilastermi ja sen taustalla on ratsumiesyksikköä komentavan aatelisen pajarin adjutantin tehtävä.)

Miksi karjalaiset sitten käyttäisivät venäläisiä sotilastermejä niminä, jos sukunimi Holappa nyt liittyisi teemaan? John Lind (The politico-religious landscape of medieval Karelia) nostaa esille karjalaisten vuoden 1337 kapinan. Novgorod oli siirtänyt sotilashallintoa tataarien paineessa liettualaisten käsiin, karjalaisten maksaessa kulut. Kapinan lietsojiksi Lind epäilee ns. tamma-karjalaisia, hevoskasvattajia, jotka asuivat jossain Saijan- ja Ohtanjokien liepeillä, eteläisellä Kannaksella, Laatokanlinnan pohjoispuolella. Voisi olla mahdollista, että nämä hevosmiehet, ehkä Holapat muiden mukana, olivat aluksi osa Novgorodin karjalaista ratsuväkeä, joiden muuttunut asema johti kapinaan 1337?

Tuohikirjeiden kieli näyttää viittaavan samaan suuntaan. Johanna Laakson mielestä (Vielä kerran itämerensuomen vanhimmista muistomerkeistä) ”tuohikirjeiden kieli voisi periaatteessa olla jotakin sittemmin sammunutta Novgorodin lähialueilla puhuttua kielimuotoa, kenties Peipsin koillis- tai itäpuolisten »tsuudien» kieltä, tai sitten siinä saattaisi heijastua jonkinlainen (koillis)itämerensuomalainen koinee, useiden itämerensuomen murteiden piirteitä sisältävä kielimuoto, jollainen hyvinkin olisi voinut syntyä vilkkailla ja monikansallisilla Novgorodin pohjoispuolisilla alueilla kuten arkeologienkin mukaan useiden kansallisuuksien asuttaman Laatokankaupungin tienoilla…Viimeksi mainittu oletus voisi myös selittää erilaisten äännepiirteiden, sekä »vepsäläisten» (astevaihteluttomuus?) että »karjalaisten» (sg.3. -v(i) ~ -w), esiintymisen rinnakkain.”

Tässä vielä kuva parista holapasta hevosineen:

Kuva

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


15 Joulu 2014 11:29
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18
Viestit: 4941
Viesti Re: Sukunimien Viljakainen ja Holappa alkuperästä
Karjalaisesta ratsuväestä ei ole juuri näyttöä epäsuorien viitteiden lisäksi. Näihin voisi kuulua esim. keskiaikaisten itäsuomalaisten Haring ( "piikki?") ja Pijk-Piikki sotilassukujen selvästi karjalainen isälinja (nämä kaksi esimerkkiä eivät muuten ole erityistä sukua keskenään ainakaan isälinjan osalta). Ennen kuin joku yhdistää tähän aiheeseen keskiaikaisen ritarikuvaston, lyhyt katsaus siihen mistä olisi voinut olla kysymys. Karjalaiset ratsumiehet olivat, jos nyt yleensä olivat, harrastelijoita eivätkä sodan ammattilaisia. Se näkyi varustuksessa, joka olisi voinut näyttää samalta kuin kuvan vasemman alareunan miehellä. Vastakaarijousi, kirves (kuvan kirves on kyllä ihan hienosti juuri karjalainen partakirves, mutta itse epäilen että noin iso olisi ollut hyvin hankala käyttää satulassa istuessa?), halpa ja itse tehty suojavarustus, ehkä nahkatakki metallivahvikkein. Piikki l. työntökeihäs puuttuu kumma kyllä kuvasta.

Kuva

Vastakaarijousi oli niin tehokas, että Liivinmaan kronikan mukaan se tehosi auttavasti jopa saksalaisritarien raskaaseen panssarointiin Peipsijärvellä. Jotkut venäläiset lähteet puhuvat jousesta hunnilaisena, mutta kyse on eri jousityypistä. Vastakaari on rakennettu puukomposiitista, eikä sisällä luuta joka voisi murtua pakkasessa. Puukomposiitti on päällystetty koivuntuohella, joka suojaa liimauksia kosteudelta. Kyse on uralilaisille kansoille tyypillisestä pohjoisesta vastakaaresta, joka erosi arojen jousityypistä.

Kuva

Tataarit, jotka olivat harjoitelleet aroilla, olisivat tietysti olleet ylivoimainen vastus Novgorodin harvalukuisille ja vanhanaikaisille ratsuosastoille. Siksi tehtävä annettiin liettualaisille, samalla hävisi kaiketi Karjalan holapoilta verovapaus. Epäonnistuneiden kapinoiden jälkeen saattoi olla sitten vähän muutakin riesaa. Sotilastyyppi ei silti kokonaan hävinnyt, kuvassa Venäjän apujoukkojen bashkiiri 1800-luvulta.

Kuva


15 Joulu 2014 22:43
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 26 Tammi 2014 14:18
Viestit: 309
Viesti Re: Sukunimien Viljakainen ja Holappa alkuperästä
Tämä nyt ei liity suoraan Karjalaisiin mutta savolaiset olivat tunnettuja varsijousipyssyjensä tehosta jota jopa Ruotsin kunkku aikoinaan kavahti ja olikos ne Merjalaiset olivat muistaakseni parhaita jousella ampujia ja tarkimpia kuin kukaan. Nyt en millään löytänyt näiltä sivuilta sanaa jokin im??caris etuosa tarkoitti Rahkosen mukaan ratsumiestä entäpä jos jälkimmäinen caris tarkoitti karjalaisia olikos tää Jordaneksen listoilla. Jaska oli asiaa mietiskellyt, Ja kyllä historiasta löytyy monia kohtia joissa hyvin vanhaan aikaan suomensukuiset olivat sotilaallisesti todella vahvoja ja vastustivat valloittajien hyökkäyksiä kauan aikaa.
Kattokaapa jakuutien perinteisiä sota aseita ja pukuja nehän ovat suoraan menneisyydestä vieläkin. Rajunnäköistä porukkaa ollut. http://gallery.ykt.ru/photo/view/307973


16 Joulu 2014 00:35
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18
Viestit: 4941
Viesti Re: Sukunimien Viljakainen ja Holappa alkuperästä
Jordaneksen mainitsema heimonimi imniscaris on liitetty meseröihin ainakin Fasmerin toimesta:

"Первое упоминание о народе мещера содержится в сочинении Иордана (VI в.): перечисляя народы, платящие дань готскому королю Германа-риху, он называет среди них племя «Imniscaris» (впервые этот этноним связал с мещерой древнерусских памятников И.И.Миккола) [Фасмер 1996:II 616]; некоторые ученые предлагают читать это место как «Mordens in Niscaris» [Монгайт 1961: 88].

РАССЕЛЕНИЕ И ЯЗЫК ЛЕТОПИСНОЙ МЕЩЕРЫ ПО ДАННЫМ ТОПОНИМИИ, М.А.Ююкин

Jujukin muuten on tässä tutkimuksessa vahvasti sitä mieltä että meserät olivat läheistä sukua lähinnä ersäläisille, ei permiläiskansoille. Ehkä samalla alueella asui kuitenkin myös perminpuhujia ja Rahkonen olisi siis myös oikeassa?

Rahkonen taas itsekin toisaalta toteaa, että imniscaris muistuttaa marin sanaa imneske, "ratsastaja" ja sanaa imne, "hevonen":"There is also reason to observe that imniscaris is reminiscent of the Mari word imńeške ‘horse rider’, imńe ‘horse’ (Moisio 1994: 68) ja myös Valerij Patrušev liittää heidät mareihin. Ilmeisesti Rahkonen ei siis yhdistä meseröitä imneskarien kanssa?

SOUTH-EASTERN CONTACT AREA jne.

Jordanes, joka mainitsi imniscarit goottien historiassaan, eli kuitenkin jo 500-luvulla. Karjalaisista ei silloin tiedetty vielä mitään, luulen.


16 Joulu 2014 01:23
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 26 Tammi 2014 14:18
Viestit: 309
Viesti Re: Sukunimien Viljakainen ja Holappa alkuperästä
Tuossa Ptolemyksen kartta n.100 jKr. Kuvassa mielenkiintoisesti Careots heimot balttiassa ja toinen alue jossa kai näitä suomensukuisia heimoja ja alkukarjalaisia asustellut. Olivathan tuolloin jo ydna-N linjalaiset jakaantuneet balttian suuntaan ja toinen juuri noille main misää toinen Careots nimi merkattu. Liekö miten luotettavat sijainnit. thttp://s155239215.onlinehome.us/turkic ... eme_En.gif Karjalasta on varmaankin ollut juttua toisaalla mutta jo 600jKr. esiintyy vanhimmat maininnat karjalan nimestä Kirjala myöh. puhutaan Kiria-Kyrialaisista vanhoissa saagoissa. Venäläiset aikakirjat mainitsee ensikerran v.1143 Korela muodossa. Venäläisissä aikakirj. esiintyy Käkisalmen vanha nimi Kar-dor Argangelin Syrjääniläinen nimi. Carelia Keskiajan latin. Eri tahoilla Kareli ja Koreli. karjalaisten muinainen nimi näyttäisi siis olevan lähinnä Kare, Kari. Edelliseen muotoon viittaa Ptolemaioksen mainitsema Kareotai-niminen kansa joka asui balttilaisten takana jossain kaukana idässä. Kari muoto näyttää taas ilmenevän Jordaneksen mainitsemasta Caris nimisestä kansasta joka n.v. 375 kuului suomensukuisten kansojen joukossa itägoottien vaikutuspiiriin. Karjalaisen heimon nimi olisi johdettavissa Liettualaisesta sanasata Karas sota, jonka varhempia muotoja ovat muinaispreussin Karjis -sotajoukko. Tämä sana on verrattavissa suomen haarikala on parvessa kulkeva kala joka lie germaanista tietä lainattu saks. Heer joukko, sotajoukko. Sekä eläinlaumaan sovelletettuun karja sanaan. Karjala ei voi myöskään merkitä karjan maata kuten jotkut esim. prof. M.Vasmer ovat selittäneet. Sejhän näissä on että tietoa on säilynyt vähän eikä 100% varmuuteen joistain asioista varmaankaan koskaan päästä kuten tässä asiassa mutta aina voidaan esittää kysymyksiä ja ajatuksia sekä yhdistää uutta tietoa mm. geenit. :wink:


16 Joulu 2014 08:58
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 5 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy