Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 21 Huhti 2018 12:54Vastaa viestiin  [ 14 viestiä ] 
 Gerotski? 
Kirjoittaja Viesti
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 28 Huhti 2012 20:54
Viestit: 114
Paikkakunta: Helsinki
Viesti Gerotski?
Osaako kukaan tulkita minkälainen sukunimi tämä voisi olla ja mistä?

Luulen, että löysin Porissa 1700-luvun lopulla vaikuttaneen esi-isäni satulamestari David Joel Schultzin vanhemmat Uppsalasta familysearchin avulla vihdoinkin (ollut kauan hakusessa ja nyt kaikki tuntuu täsmäävän), Suomen rippikirjoissa syntymäaika on 1734/1735, mutta Familysearchin mukaan 1736. Nimi kuitenkin täsmää täysin, kuten myös syntymäpaikka Uppsalassa (tämä tieto on Genoksesta by Eeli Granit-Ilmoniemi ja peräisin 1900-luvun alusta, ei tietoa sen vars.lähteestä). Löysinpä vielä tiedon ruotsalaisilta sukuforumeilta, että familysearchistä löytyneen henkilön veli oli myös satulamestari.
Ja vielä lisäksi löytämäni henkilön äidin nimi on sama kuin mikä hänen lapsenlapsensa (tosin todella yleinen nimi, mutta kuitenkin).

Vht. jotka löysin olivat nimeltään: Jacob Ludvick Schultz (Schiults) ja Anna Maria (Anna Maja) Gerotski.

Tuo Gerotski, joka myös näkyy tuolla muodoissa Gerotskie, Gerotsch, Gerotzie jäi kiinnostamaan.. Jonkinlainen slaavilainen nimi varmasti? Joitain juutalaisiakin näin googlessa..
Onko kellään hajua tai valistunutta arvausta alkuperästä?

Edit:
Juuri huomasin vielä lisäksi, että David Joel Schultzille syntyi vuonna 1782 poika nimeltä "Jacob Ludwig", joten voin nyt todeta pitäväni löytöäni 99% varmana! :)


09 Joulu 2013 06:45
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6170
Viesti Re: Gerotski?
Hieno löytö. Minä vuonna nämä vanhemmat vihittiin ja missä? Tieto voisi valaista alkuperää, koska elettiin hyvin lähellä Isonvihan aikaa. Silloin oli paljon meno-paluu liikennettä rannikkokaupunkien ja Ruotsin välillä. Schultzit olivat ehkä porilaisia porvaareita alkuaan.

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


09 Joulu 2013 10:45
Profiili WWW
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 28 Huhti 2012 20:54
Viestit: 114
Paikkakunta: Helsinki
Viesti Re: Gerotski?
Kiitos, löytö piristi!

Heidät vihittiin Uppsalassa v.1724, tässä (sukunimellä Gerokie): https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/FKVK-YPG
Siellä vaikuttivat ainakin jonkun aikaa. Eihän se tietenkään mahdotonta ole, että ovat menneet edestakaisin Itämerta, mutta Porin porvareiden luettelosta ei tällaista tietoa löydy (kokonaisvaltainen lista, ja ensimmäinen Schultz tämä David Joel -poika).
Schultzeja kyllä löytyy Suomesta aika rutkastikin, varmaan suuremmalla osalla on jonkinlainen yhteys jossain Saksaan - ajattelisin. Se, että David Joel S. tuli Uppsalasta Suomeen voi hyvinkin tarkoittaa kytköstä, mutta voihan se olla esim. sellainen yhtälö, että joku Schultz asettui Ruotsiin ja veli vaikka Turkuun ja näin oli sukua molemmin puolin lahtea.
Tai jotain.

Palatakseni Jacob Ludwig Schultziin ja Anna Mariaan, heille syntyi David Joelin (s.1736) lisäksi ainakin 4 lasta välillä 1725-1736 Uppsalassa.

Jacob Ludvick s.1725 <- myös satulamestari anbytarforumin mukaan.
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/FK1W-J2Q
Elisabeth s.1729
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/V7PT-J6J
Petter Joel s.1732
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/VWQJ-NT1
Carl Christopher s.1733
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/FK14-WBK

Löysin myös vihkitiedon vuodelta 1716, jossa muuan Jacob Gerotschi menee naimisiin Uppsalassa Anna Maria Lödingin kanssa...
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/FKBP-W2D
Saattaisiko tämä sittenkin olla se mistä tuo Gerotski tulee Anna Marialle? Eli olisi jäänyt leskeksi? En ole varma oliko tapana jättää nimi elämään ja tituleerata seuraavien lasten syntyessä uudesta avioliitosta vielä tuolla leskinimellä..


09 Joulu 2013 18:24
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6170
Viesti Re: Gerotski?
Jep, tuollainen sukulaiskytkös joko Ruotsiin tai aiemmin ennen sotaa Talliinnaan tai Livoniaan on hyvin mahdollinen. Kaupankäynti varmistettiin tällaisillä kytkennöillä. Suomeen lähetettiin luotettu mies hoitamaan kauppaa.


Voin kuvitella sitä tällaisesta kasvavaa innostusta. On todella hieno tunne kun löytää näitä vaikeimpia esipolvikytkentöjä. Kyllä, käsitttääkseni vanhaa nimeä saatettiin käyttää, jos naisen asema oli erityinen.

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


09 Joulu 2013 18:29
Profiili WWW
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 28 Huhti 2012 20:54
Viestit: 114
Paikkakunta: Helsinki
Viesti Re: Gerotski?
Innostuin tästä sitten sen verran, että otin ArkivDigitalin Ruotsista viikoksi ja ilokseni löysin perheen ja tietoa!

Käy ilmi, että tämä Jacob Ludvig Schultz (1700-1765) oli myös satulamestari ammatiltaan... Alkaa kyllä vahvat todisteet olemaan, että on oikea henkilö, kun mietitään Porissa vaikuttaneen David Joelin isää.

Anna Maria Gerotski/Gerotsch oli tämä tosiaan tyttönimeltään, sekin käy selväksi. Naimisiin mennessä titteli on "jungfru" ja tuo Anna Maria Löding, joka meni naimisiin Gerotschin kanssa löytyy eri sivulta.

Nuo rippikirjat ovat kuitenkin epäselvät, enkä ole Schultzin vanhempia löytänyt enää tuolta vuodelta 1700. Hieno juttu on, että taloluettelon index on tehty kirjoituskoneella joskus viime vuosisadalla ja sieltä näkee selvällä ruotsin kielellä tietoja.

Mm. sen, että Anna Maria Gerotschin äiti asui samassa huushollissa Schultzin ja tyttärensä kanssa. Nimi on todella mielenkiintoinen:
Elisabet Rosencrantz....

Tuosta Rosencrantz sukunimestä löytyy netistä vaikka mitä, mutta mitään aatelista sukua olisi aika vaikea kuvitella olevan tässä tapauksessa.. mutta kukapa tietää. Isä Gerotsch on tuntematon..


11 Joulu 2013 13:35
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6170
Viesti Re: Gerotski?
Mahdollista historiaa liittyen Jerryn ruotsalaisiin esipolviin.

http://www.genealogia.fi/emi/art/article60e.htm

Vaikka tämä artikkeli saanee kritiikkiä, niin kieltämättä se avaa muutamia mutkia ja voisi johtaa lisätutkimuksen pohjalta historian arviointiin. Kyseessä lienee varsin oppinut suomenruotsalainen kirjoittaja. Lähinnä maininta 14. vuosisadan muuttoliikeestä Varsinais-Suomesta Ruotsiin on mielenkiintoinen, koska se selittäisi varsinaissuomalaisten geeneihin liittyvän oudon ilmiön. Nimittäin varsinaissuomalaiset ovat geneettisesti lähempänä ruotsalaisia kuin useat muut länsisuomalaiset, mutta kuitenkin laajemmassa väestövertailussa varsin tyypillisiä länsisuomalaisia eivätkä erotu mitenkään Euraasia-tasolla. Kirjoittajan tiedot ovat kuitenkin osin puutteelliset Ruotsiin suuntautuneen muuttoliikkeen osalta. Hän ei tunne Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan rannikon isonvihan aikaista muuttoliikettä Ruotsiin. Tuo muuttoliikehän paikantui alueelle, joka ei ollut Venäjän hallinnassa, mutta oli järjestäytyneen rosvoamisen ja murhaamisen kohteena. Sieltä oli valvonnan puuttuessa helppo poistua, kun olot kävivät kirjaimellisesti liian kuumiksi. Muutajat olivat teitenkin suurmmaksi osaksi kaupunkilaisia ja maaseudun väestö yritti kaikin keinoin pitää kiinni maaomistuksestaan. Palaajien oli usein todistettava oikeudessa omistuksensa vanhaan tilaansa.

Toinen mielenkiintoinen artikkelin kysymys liittyy suomenruotsalaisten alkuperään. Vaikka näkemys heidän nykyistä historiankirjoitusta vanhemmasta alkuperästä kiistettänee jyrkästi lähes kaikilta asiantuntevilta tahoilta, kirjoittaja kuitenkin poiketen joistakin vastaavista irtiotoista osoittaa vahvaa asiaosaamista ja toteaa

"In parliament, all members from Finland demanded that all officials in Finland should also know the Finnish language. Even the Swedish Finns adhered closely to this demand, as it was among them that most of the bilingual people were found. I think all people in Finland have ancestors from both language groups, as they lived side by side for so long. "

Tästä olen täysin samaa mieltä. Ruotsinkielellä oli Suomessa erityinen asema, mutta erottelu kielen mukana Suomessa alkoi vasta 1800-luvulla osin juuri suomalaistaustaisten ruotsia puhuvien kulttuurihenkilöiden toimesta.

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


13 Joulu 2013 13:57
Profiili WWW
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 28 Huhti 2012 20:54
Viestit: 114
Paikkakunta: Helsinki
Viesti Re: Gerotski?
Ihan mielenkiintoinen artikkeli!

En nyt pidä kovinkaan todennäköisenä silti tuota, että minun ruotsalaiset esipolveni olisivat olleet suomalaisia Ruotsissa.
Tässä esiintyvän perheen sukunimet Schultz, Gerotski ja Rosencrantz eivät sisällä mitään Suomeen viittaavia enkä pidä erityisen todennäköisenä, että he olisivat olleet suomalaisia - en tiedä mistä syystä spekuloisin noin, kun on selvää, että ihan umpiruotsalaisia siiirtyi myös Suomeen.

Muista ruotsalaisista esipolvista Ekman & Mörn -perhe saapui Suomeen, koska Uppsalan yliopistossa opiskellut Ekman nimitettiin maanmittariksi Turun lääniin. Ihan normaali nimitys siis Ruotsin valtakunnan sisällä.

Saksalais-ruotsalainen Meisner linja taas saapui ensiksi Skåneen kreivi Wittenbergille työhön sillanrakentajaksi ja myöhemmin siirtyi Loimaalle saatuaan sieltä tilan - Wittenberg nimittäin omisti maata Loimaalla.

Muista ulkomaisista esipolvista ei ole niin tarkkaa tietoa.
Nämä ovat siis kaikki 100% suomalaisissa suvuissani.

Suomenruotsalaisten sukujuurieni alkuperä on mysteeri, mutta satoja vuosia on oltu Suomessa ainakin.


13 Joulu 2013 15:12
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6170
Viesti Re: Gerotski?
Olet varmastikin oikeassa noide sukunimien osalta, ne eivät viittaa Suomeen ja ulkomaalaisia tuli Suomeen. Tarkoitin enemmän laajmepaa historiallista merkitystä. En tunne varsinaissuomalaisia kulttuurihenkilöitä hyvin, mutta esimerkiksi pohjalainen Forsman (ja monet muut) lienee ollut tällainen edestakaisin siirtynyt suomalaissuku.

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


13 Joulu 2013 17:29
Profiili WWW
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 28 Huhti 2012 20:54
Viestit: 114
Paikkakunta: Helsinki
Viesti Re: Gerotski?
Sigfrid kirjoitti:
Olet varmastikin oikeassa noide sukunimien osalta, ne eivät viittaa Suomeen ja ulkomaalaisia tuli Suomeen. Tarkoitin enemmän laajmepaa historiallista merkitystä. En tunne varsinaissuomalaisia kulttuurihenkilöitä hyvin, mutta esimerkiksi pohjalainen Forsman (ja monet muut) lienee ollut tällainen edestakaisin siirtynyt suomalaissuku.


Selvä homma! Olet oikeassa tuo on täysin uutta minulle tuollainen 1300-luvun varsinaissuomalaisten "massamuutto" Ruotsiin, jos se on fakta, ei ole tullut koskaan vastaan. Ainoastaan olen tiennyt, että Tukholmassa on ollut kauan merkittävä suomalaisväestö ja, että joitain suomalaisia (ei siis kaikkien tuntemia metsäsuomalaisia) muutti Skåneen.

Mutta on kyllä mielenkiintoinen asia laajemmassa merkityksessä.


13 Joulu 2013 17:34
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7127
Viesti Re: Gerotski?
Sigfrid kirjoitti:
"I think all people in Finland have ancestors from both language groups, as they lived side by side for so long. "

Tästä olen täysin samaa mieltä.

Tämä tietysti koskee vain rannikkoseutujen asukkaita. Ei idässä tai pohjoisessa useimmilla ole jälkeäkään ruotsinkielisistä esivanhemmista.

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


14 Joulu 2013 02:31
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6170
Viesti Re: Gerotski?
Ei sitä koskaan tiedä varmaksi. Lapissa voi olla ruattalaisia ja kiälikiännynnäisiä, kute on ollut pohojanmaallakin. Ja sitte Karjalan Kannaksella on ollu vaekka mitä :). Elä aina ihtepäisesti yritä viäntää siihe, että kaikki svenskataalante bf kuuluivat mamuihin. Myös alakujaa suomenkielisillä, jopa ehtalla immeisellä, lappalaisella tai hämäläisellä voi olla ylähuuli hiukan töröllä.

_________________
Der Teufel steckt im Details:

Väinämöinen - R1a
Lemminkäinen - I1
Joukahainen - N


Viimeksi muokannut Sigfrid päivämäärä 14 Joulu 2013 19:42, muokattu yhteensä 2 kertaa14 Joulu 2013 17:03
Profiili WWW
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen

Liittynyt: 28 Huhti 2012 20:54
Viestit: 114
Paikkakunta: Helsinki
Viesti Re: Gerotski?
Jaska kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:
"I think all people in Finland have ancestors from both language groups, as they lived side by side for so long. "

Tästä olen täysin samaa mieltä.

Tämä tietysti koskee vain rannikkoseutujen asukkaita. Ei idässä tai pohjoisessa useimmilla ole jälkeäkään ruotsinkielisistä esivanhemmista.


Kyllä aivan varmasti monilla, joilla on esim. sukua Viipurissa on. Ja muutenkin jos linjat menevät kaupunkeihin (niin idässä kuin pohjoisessakin). ja vaikka eivät menisikään. Toki tietysti vähemmän on verrattuna rannikkoihin, mutta yleistyksesi on aika kärkevä - "ei jälkeäkään".

Ei minunkaan suvullani ollut kenelläkään mitään tietoa mistään ulkomaalaisista esivanhemmista, ihan umpisuomalaisina talonpoikaislinjoina oli pidetty suurinta osaa. Mutta niin sieltä vaan löytyy kun alkaa tutkimaan...


14 Joulu 2013 18:16
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 7127
Viesti Re: Gerotski?
Sigfrid kirjoitti:
Ei sitä koskaan tiedä varmaksi. Lapissa voi olla ruattalaisia ja kiälikiännynnäisiä, kute on ollut pohojanmaallakin. Ja sitte Karjalan Kannaksella on ollu vaekka mitä :). Elä aina ihtepäisesti yritä viäntää siihe, että kaikki svenskataalante bf kuuluivat mamuihin. Myös alakujaa suomenkielisillä, jopa ehtalla immeisellä, lappalaisella tai hämäläisellä voi olla ylähuuli hiukan töröllä.

Toki sellaisia sukuja löytyy, joiden joku esivanhemmista oli vieras. Muttei ole mitään vääntämistä siinä, että todetaan tilanne: monilla ei löydy pisaraakaan ulkomaalaisverta sukuhistorian aikajänteellä. Mitä kauemmas rannikon kaupungeista mennään, sitä harvinaisempia ovat ulkomaalaiset esivanhemmat.

Jerry kirjoitti:
Toki tietysti vähemmän on verrattuna rannikkoihin, mutta yleistyksesi on aika kärkevä - "ei jälkeäkään".

Kirjoitin: "useimmilla ei jälkeäkään", en "kellään ei jälkeäkään". Se olisi kärkevä yleistys.

Toki idässä ja pohjoisessa on usein myös vaikeampi päästä 1700-luvun taakse kuin länsirannikolla, joten tuhansia esivanhempia ei tavoiteta. Silti on vaikea nähdä, että muutama sukupolvi taaksepäin ajassa toisi näille alueille merkittävästi ulkomaalaisia muuttajia, jotka olisivat sitten ehtineet suomalaistua.

Ehkä teidän läntisten on vain vaikea hahmottaa tilannetta idän ja pohjoisen sukujen osalta.

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


15 Joulu 2013 01:51
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18
Viestit: 4941
Viesti Re: Gerotski?
Jaska kirjoitti:
Ehkä teidän läntisten on vain vaikea hahmottaa tilannetta idän ja pohjoisen sukujen osalta.

Idässä odotusarvo keskiajan jälkeen lienee se, että vaurastuva osa suvusta sekaantuu mamuihin, mutta maatiaislinja jää varsin "suomalaiseksi", noin suhteellisesti ottaen.


15 Joulu 2013 03:37
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 14 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy