emalista.fi

Eloranta & Jalava: Sana sanasta. Suomen kielen jäljillä.

Paperilta ja verkosta löytyvä tieto; kirjat, lehdet, julkaisusarjat ja kotisivut.

Re: Eloranta & Jalava: Sana sanasta. Suomen kielen jäljillä.

ViestiKirjoittaja aikalainen » 30 Kesä 2021 00:03

Jaska kirjoitti:Tässä pitää erottaa kaksi eri kysymystä:
1. Onko Simpele saamen sanan vastine?
2. Mitä Simpele tarkalleen on tarkoittanut?

Ensimmäiseen kohtaan vastaan, että äännelaillisesti Simpele ja pohjoissaamen dappal (vanhempi kirjoitusasu dâbbâl) palautuvat täysin säännöllisesti yhteiseen kantamuotoon *timpǝlǝ.

Toiseen kysymykseen ei löydy helppoa vastausta, koska itse sanaa ei nykyitämerensuomessa tiettävästi esiinny. Suomen paikannimistössä se viittaa vedenkokoumiin kuten lampiin ja järviin. Tämä on tietysti riittävän lähellä saamen 'suvanto'-merkitystä, koska suvanto on laajentuma joessa.

En näe, että Simpele-paikannimien selitys olennaisesti heikkenisi siitä, että suvannon sijasta nimielementti olisikin alkuaan viitannut esim. järveen.

Äännelaillisesti selitys on varmaankin moitteeton. Sen lisäksi merkityksen pitäisi istua maastokohteen todellisuuteen. Muutoinhan maastokohteen nimi voi olla pelkästään sattumalta äännelailliseen selitykseen sopiva. Esim. elämänmäet ja kuukaslammet ovat merkitykseltään huippuosumia. Vastaavasti simpele-selityksen uskottavuutta arvioidaan sen mukaan, kuinka hyvin se merkityksen osalta sopii maastokohteiden todellisuuteen. Juurisanan merkityksen haarautuva kehitys muotoihin suvanto/järvi on aivan mahdollinen, mutta haarautumaton kehitys suvanto/suvanto olisi vielä uskottavampi osoitus samanjuurisuudesta.

Perusasiasta olemme näköjään samaa mieltä. Eroa on vain siitä, miten heikkeneminen ilmaistaan. Minun mielestäni "heikkenee" ja sinun mielestä "ei heikkene olennaisesti" (eli voi heiketä kunhan ei olennaisesti). Aste-eroa.

Vertailussa merkitykseltään parhaat simpele-osumat
- Aiemmin: saamessa suvanto <---> suvannon viereinen kyläkunta
- Oikaisuni jälkeen: saamessa suvanto <---> järvi ja 2 lampea
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2110
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22

Re: Eloranta & Jalava: Sana sanasta. Suomen kielen jäljillä.

ViestiKirjoittaja Jola » 01 Heinä 2021 22:07

Olen käsittänyt, että Tammerkoskessa on kolme varsinaista koskea (joessa niiden kohdalla selvä korkeusero) ja niiden jokaisen jälkeen tasaisempi suvantomainen osuus. Nykyisin jokaisessa kolmessa koskessa on voimalaitos tai kaksi koska ylimmän kosken kohdalla on kaksi eli yksi joen molemmilla puolilla.
Jola
YDNA: N-BY30452 Pre-Savo (YFullin mukaan N-YP6269), mtDNA: H45a. Juuret pääosin Savosta ja Kainuusta
Jola
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 503
Liittynyt: 16 Helmi 2011 21:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Eloranta & Jalava: Sana sanasta. Suomen kielen jäljillä.

ViestiKirjoittaja aikalainen » 03 Heinä 2021 12:00

Jola kirjoitti:Olen käsittänyt, että Tammerkoskessa on kolme varsinaista koskea (joessa niiden kohdalla selvä korkeusero) ja niiden jokaisen jälkeen tasaisempi suvantomainen osuus. Nykyisin jokaisessa kolmessa koskessa on voimalaitos tai kaksi koska ylimmän kosken kohdalla on kaksi eli yksi joen molemmilla puolilla.

Suvanto ei tarkoita tasaista osuutta, vaan sellaista paikkaa, missä pintavirtauksen nopeus hidastuu voimakkaasti. Se edellyttää huomattavan syvää kohtaa, jossa virtauksen poikkipinta-ala kasvaa suureksi. Tällöin vettä mene sama litramäärä per sekunti, mutta pinnalla kelluvan lastun vauhti hidastuu. Tammerkosken alapuolella on tällainen selkeä suvanto. Väittävät, että sanan suvanto merkitys olisi sama kuin syväntö.

Tässä videossa näkyy koko koski kuivana. Ennen patoamista ja patoaltaita vesi on valunut kuvassa näkyvien kivien päällä. Kuvista näkee, että koskessa ei ole mitään merkittäviä syväntöjä, ihan vaan yhtä ränniä. Virtauksen vauhdin on täytynyt olla kovaa koko rännin matkalta. Lastu on kiitänyt melkoista haipakkata aina alasuvantoon saakka.
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2110
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22

Re: Eloranta & Jalava: Sana sanasta. Suomen kielen jäljillä.

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 10 Syys 2023 11:36

Kala-asiaa liityen Hiitolanjoen koskiin, miksei myös suvantoihin:

https://yle.fi/a/74-20049016
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6854
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Edellinen

Paluu Kirjallisuus ja linkit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron