Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 20 Loka 2020 14:10Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
 Tietoa 1555-56 nykyisen Suomen, Karjalan ja Kuolan alueista 
Kirjoittaja Viesti
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 08 Heinä 2012 15:56
Viestit: 499
Vastaa lainaamalla
Viesti Tietoa 1555-56 nykyisen Suomen, Karjalan ja Kuolan alueista
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty ... ml?id=2415

En ollutkaan ennen tällaista nähnyt. Teksti on venäjäksi, joka puolestaan on käännetty ruotsinkielestä.
Google Chrome suomentaa tekstin melko hyvin..

Nousiaa sanoo ko. allaolevaa tekstiä edellä oleva teksti, jota en kopioinut tähän, karjalaiseksi henkilöksi.
Ja tässä onkin se juttu. Venäläinen tekstissä on tietysi russki eli rusi.

Kuitenkin nähtävästi venäläinen eli rusi ei ole sama asia kuin slaavi,
kuten tekstiä analysoiva teksti osoittaa esimerkiksi Nousian kohdalla.


Nähtävästikö rusi osaa karjalankieltä tahi suomenkieltä ?
Onko venäläinen sama asia kuin vienalainen ? Sillä venäläinen eli rusi tekee suolaa Vienanmerestä,
siis Vjenänmerestä (?), joka on joltain muulta saanut nimensä, sillä heidän mukaansa tuo meri on valkoinen meri.

Lainaa:
”Lyhyt kuvaus tavasta, jolla venäläiset matkustavat Kexholm 1: stä Ulo 2 : een Norboten 3: ssa .

Aluksi Kekskholma järvestä (Nevayervi 4 - 4 mi, jossa ne nousevat, ja noudata tien kautta hiekkainen kukkuloiden ketjun - 12 mailia, [pois] 2 1/2 mailin ja Peheyervi 5 alkaen Peheyervi vettä ne kelluvat 12 mailia. 6 ja Orivesi 7 , Orivedellä on iso niemi, täällä venäläiset vetävät yleensä vankkunsa pienen niemin läpi ja saapuvat Orivesiin, 18 vesimailia pitkä reitti Orivesiin, ja Korin [Olevsky] talonpojat asuvat Oriveden eteläpuolella. ] van [teidän] osassa [armollisimpia] g [tuomittuja], ja pohjoisessa eläviin venäläisiin. [111]


Aulonpalt tai Ulonpalt 14

Oriveden takana alkaa Pelissyoki 8 ; tämä Pelissyoki-joki [pituus] on 12 mailia, ja joen ympärillä asuu 150 venäläistä. Sitten alkaa Pelistenyervi 9 , jolla he purjehtivat 24 mailia Pilassby 10: lle . Täältä kukkula alkaa, [polku] sen läpi - 12 mailia Noassiervi 11: een , [joka sijaitsee] maan [Oreolevskii] [elichist] pakettiauto [teidän] päällä, armollisena [g. Udar]. Noassyervia pitkin on 12 mailia Vokhikenoskiin, ja täältä Auloyervi 13 alkaa Norbotenista, Nousia-Venäjän mukaan; Kor [Olevsk] [elichistissä] [tuhkassa] m [armollisimmissa] g [osudarissa] on täällä yksi tuomioistuin. Vohikenoskista Rahpahanniskiin15 16 merimailia Rahpahanniskista Kurenpolveen 16 - 1merimailia, Kurenpolvesta Utyerviin 17 - 5 merimailia, Utyervista Sotkenjerviin 18 - 1merimailia. Sotkeyervista Laitasariin 19 - 3 vesimeri, Laitasarista Uloon, missä venäläiset käyvät kauppaa, - 6 vesimailia, ja tämä on loppu. Keksholmista Uloon kuivareitillä 24 mailia.

vesi ... 91 merimailia.

Yhteensä 115 mailia.

Kexholm sijaitsee Ulosta kaakkoon. Päinvastoin, Ulo sijaitsee Kekshholmista luoteeseen.

[Kaikista] yllä ja jäljempänä olevasta voidaan helposti ymmärtää, että Orivesi virtaa Kor [Olevsky] maahan [elichist] van [teidän] [armollisimman] g [tuomitun] Ruotsin Venäjältä, sitten Oriveden vedet osavirta Nyuslott 20 : een etelään ja sitten [virtaus] Nyuen 21: een . Osittain Pelissenjoen tai Pilasjoen kautta - Pelissenjerviin ja sieltä [virtaus] pohjoiseen, Lieksenjoki 22: een , joka virtaa alas Valkoiseen mereen 23 . Siksi [se mitä] Nousia-Russian ilmoitti, on todellakin niin. [112]

Kysymykset ja vastaukset, jotka Simon Thomassonilla, Jacob Taittisilla ja Nousia-Russianilla oli Venäjän Keksholmin ja Noron Uenin välisestä polusta.

1 kysymys

Ensin [kerro minulle], kutsuvatko Valkoista merta Länsimereksi 24 ja kuinka syväksi Valkoinen meri lepää Venäjälle, voivatko he (matkustaa) Nogordiin 25 laivalla vetämättä niitä yli maan, ja noin Otetaanko he suolaa sinne?

Nousian vastaus

He kutsuvat länsimeriä Valkoiseksi mereksi, ja se sijaitsee koillisesta Venäjän ympärillä ja maahan on leikattu monia muita lahtia, joten maa itse on joissain paikoissa laajempi, joissain paikoissa jo; Laiva ei kuitenkaan saa purjehtia Länsimereltä Nogordiin. Nousia todistaa kuitenkin, että Nogordin yläpuolella, Valkoisenmeren ja Nevayervin välillä (venäläiset kutsuvat Nevayerviksi järveä, joka sijaitsee Nogordin ja Neteborgin välissä 26 ) on suuria soita; joet virtaavat näihin suihin sekä Valkoisella merellä että Nevairviessä. Lisäksi Nousia-venäjä todistaa, että Nogordin yläpuolella sijaitsee iso järvi, nimeltään Ilmayervi 27 , joki virtaa tästä järvestä alas Nevayerviin, venäläiset kutsuvat tätä jokea Olhavayoki 28. Edellä mainittujen suurten soiden vesi virtaa monien jokien ja järvien läpi Valkoiseen mereen. Näillä joilla voit tulla Valkomereltä niin lähellä Nogordia, että hevoset voivat helposti toimittaa lastin Nogordiin kolmen matkapäivän aikana. Nousia-venäjä todistaa suolansa osalta, että venäläiset haihduttavat suolan itse, ne, jotka asuvat Valkoisenmeren lähellä ja toimittavat suolaa melkein suurimmalle osalle Venäjää. Tässä on kyliä, joissa venäläiset haihduttavat suolaa, pääasiassa Kolansou 29 , joka rajoittuu Norjan 30 kanssa , kun taas Valkoisen meren reuna on tuntematon. Lisäksi Kandalaks 31 : n kylässä , lisäksi Pettsybyu 32: ssa ja monissa muissa kylissä, jotka sijaitsevat lähellä Valkoista merta. Tämä suola on valkoinen ja sitä tuodaan maahan talvella lukemattomilla hevosilla.

2 kysymys

Lisäksi kuinka syvälle Länsimeri leikataan (kuten aiemmin sanottiin) Venäjäksi ja leikkaako se niin pitkälle, että se sijaitsee rinnakkain Suomen tai Norbotenin kanssa, ja minkä pitäisi olla sen tasolla Suomessa tai Norbotenissa? [113]

Vastaus

Suolaastiat Ensinnäkin Valkoinen meri rajoittuu Tornio 33 : ta vastapäätä Norbotenissa, ja nämä edellä mainitut kylät ovat melkein vastapäätä Venäjällä, nimittäin Kandalaksby 31 , joka on 4 kirkon seurakunnan koko, ja Kolansow, jossa voi olla ihmisiä, kuten viidessä kirkon seurakunnassa. Kuinka monta mailia määrää etäisyyden Tornion ja Kandalaksin välillä, tämä nousilainen-venäläinen ei tiedä. Hän väittää kuitenkin, että Kolansoun koilliseen meressä on saari, jota venäläiset kutsuvat Pittsokan 32 : ksi. Pittsokanilla on luostari, jota venäläiset kutsuvat Petzi 32: ksi.. Mikä on etäisyys Petzin ja Kolansoun välillä, Nousia-Russian ei tiedä, hän vain (kuten aiemmin sanottiin) väittää, että Petzin luostari sijaitsee Kolansousta koilliseen.
3 kysymys

Lisäksi he halusivat tietää, mitä järviä venäläiset purjehtivat Keksholmista Norboteniin, mitä heille kutsutaan, mikä on niiden pituus ja leveys?

Vastaus

Pilasbyu

K [orolevskogon] tuomioistuin [elichstvassa] nimeltään Aulonpaltte

Ensinnäkin, kun venäläiset lähtevät Keksholmista Norboteniin, he uivat tässä lueteltujen järvien kanssa. Aluksi he purjehtivat 4 mailia Keksholmista Nevairvi-järvellä, Neva-järven välillä, jonka he ylittävät, Peyheerviin kuivalla reitillä 12 mailia. Peheiervi-järvi on 12 mailia pitkä ja 6 mailin levein sen leveimmästä kohdasta, jo joissain paikoissa. Pecheyervin ja Oriveden välissä ei ole muuta kuin viitta ja pieni niemi, jonka läpi venäläiset vetävät koukkujaan ja alkavat täällä Kor [Olevskoy] V [elichstva] n [meidän] rajaan [se] m [armollinen] g [osudar], koska äskettäin asuneet karjalaiset Savolaksista asuvat Orivesi 34 : n toisella rannalla, Venäläiset asuvat toisella puolella pohjoista. Edellä mainittu Orivesi on 16 mailia pitkä ja 6 mailin levein sen leveimmästä kohdasta täällä ja siellä [114]jo. Sitten alkaa joki, jonka nimi on Pelisjoki ja tämä joki on 12 mailia pitkä, ja polku sijaitsee suoraan Pelissenjervissa. Täällä on Pelissenyervi tai Pillassiervi, molemmilla puolilla asuvat venäläiset. Tämä on edellä mainittu Pelissenyervi 24 mailia pitkä ja 10 mailin leveä. Kun venäläiset purjehtivat Orivesistä, he saapuvat Pilassbyyn ja tänne kuivalla reitillä tai [mäkien] harjanteen kautta Noassierviin - 12 mailia. Huomaa: Nousia-venäjä todistaa, että Pilassiervin keskeltä pohjoiseen on Lieksenjoki-niminen joki, joka virtaa alas Valkoiseen mereen; Tämän joen ympärillä asuu 150 venäläistä. Nousia-venäjä todistaa, että Pilassiervista (joka sijaitsee aivan osoitteessa Nurmeksenby 35)) Uloon tulisi olla 40 mailia. Mutta he eivät ota kuivaa polkua heti menemättä näin, kuten täältä seuraa, ensin Pelissenyervista ja kuivasta maasta Noassierviin - 12 mailia, sitten Vokhikenoskiin - 1 mailin päähän, ja täältä alkaa järvi, jota he kutsuvat Aulonjerviksi. Vohiken Kor [olevsk] th B: [elichistillä] tuhkassa [kaikkein armollisimmassa] suvereenissa (Nousia-Venäjän mukaan) on yksi tuomioistuin. Wohikenistä Rahpahanniskiin - 26 mailia. Rapahanniskista Kurenpolveen - 1 maili.
5.

Utiverien maa K [orolevskogo] kaupungissa [elichstva].

1.

Sotkenjervi on pieni järvi 2 kosken välillä.

3.

Laiytasari.

6.

Aulo on Ulo.

Kun venäläiset purjehtivat Ulosta, ne kauhuvat vuorovettä kohti Laitasariin, täällä he vetävät aluksiaan köyden pohjalle matalalla niemin pohjalle.

Noassyervi on Kor [Olevskogo] maa. [Elichist] van [itsessäsi] suvereenissa on 2 järveä ja pieni joki järvien välissä. [115]

Auloyervin ympäristössä asuu 500 Kor [Olevsky] Go [elichstva] ruotsin talonpojaa.

Polut Keksholmin ja Ulo välillä Norbotenissa ... mailia 36 .

4 kysymys

Lisäksi on suositeltavaa selvittää, kuinka suuri maa Venäjällä on kaikkien järvien ja Länsimeren välillä, joita he kutsuvat Valkoiseksi mereksi.

Vastaus

Tätä Nousia-venäjää ei voi sanoa.

Toisen kerran Lieksa poltettiin 37


Pietaripäivän jälkeen vuonna 55 ensimmäistä kertaa

Roukula

Lamasjervi 43 virtaa Valkoiseen mereen ja virtaa Kimaservista.

Nämä purot virtaavat Valkeamereen Leassjervista


Kemiyokin ja Suikuyokin välillä - 6 mailia, ja täältä on toinen lähtö Venäjälle

Merkitä. He asuvat Pilassjoen ympäristössä - 150 venäläistä.
Lieksenjokin ympäristössä, joka virtaa pohjoiseen Pilasierviin tai Pelissenjerviin Valkoiseen mereen, asuu venäläisiä, kuten jäljempänä mainitaan. Aluksi Leekssaby oli 37 , täällä asuu 150 venäläistä. Sitten Pangayervi 38, jonka kanssa hän asuu - 100 venäjää. Sitten Tuleyerff 39: lle , jonka kanssa hän asuu - 60 venäjää, sieltä Korvasjerffiin 40 , jonka kanssa hän asuu - 50 venäjää. Sitten Repul 41: lle , jota Kor [Olevsk] ihmiset vierailivat [elichistisen sodan aikana] ja polttivat hänet. Sitten Roukula 42: lle , jonka kanssa hän asuu - 150 venäjää. Sitten Kimasjerffiin 44 , täällä asuu 100 venäjää, sitten Leassjervi 45: een, asuu täällä - 50 venäjää, sen jälkeen Pissmalax 46: een , täällä - 150 venäjää. Sitten Iuskirffiin 47 , täällä asuu 150 venäjää, sitten Sopasalmelle 48 , täällä asuu 200 venäjää, Panayerff 49 : n lisäksi täällä asuu 200 venäjää, sitten Pepoyerffiin 50 , täällä asuu 100 venäjää, sitten Usman 51: een . elämää - 250 venäjää. Sitten Kemijoki 52: ssa , joka sijaitsee lähellä Valkoista merta, 700 venäjää asuu täällä. Lisäksi Suikuyoki 53: lla täällä asuu 400 venäjää. Yllä olevat maksavat veronsa Sordalu 54: lle, joka on kuninkaallinen tuomioistuin, ja Sorgin Vogt [116] ylläpitää tiliä ja raportoi verojen kantamisesta Nogordille.

Lisäksi Nousia-venäjä kertoi, että Kandalaksilla on kauppakaupunki, josta he ostavat paljon Valkoisesta merestä nousevaa lohta. Kolansouun viedään myös paljon lohta, poltetaan ja suolataan molemmissa paikoissa, kuten aiemmin käsiteltiin.

Mitä tulee tielle Kekshholmista Nogordiin Nevayervin kautta, [nousia-venäjä] ei voi kuvailla häntä, hän ei tiedä, miten venäläiset kulkevat Kekshholmista Viyborgiin 55 . Hän vain todistaa, että Nevairvi ulottuu Nogordista Kexholmiin ja Nogordista Neteborgiin. Jos siellä on [eliitin] Kor [Olevskogo] ja [meidän] [armollinen] suvereeni tahto kuulustella muita venäläisiä, niin minä olen todellakin 56 muiden virkamiesten kanssa, joilla on kokemusta tästä, Teen sen ahkerasti. ” [32, s. 154 - 160].

Kommentit
1 . Alkuperäisessä muodossa - Kexholm, sitten venäläinen nimi - Korela (nyt Priozersk).

2 . Ula - ruotsiksi, Uleaborg, suomeksi - Oulu.

3 . Norboten on alue Perämeren pohjoisrannikon ulkopuolella (Ruotsin Esterbotnian ajoista lähtien. - Pohjanmaa).

4 . Nuavajarvi truask - Järvi Nevo-Ladoga.

5 . Puohejervi - Pyhäjärvi.

6 . Wike sjuoss - meri- tai vesimailit, tässä tekstissä osoittamalla pisteiden välinen etäisyys tapauksissa, joissa veden läpi on suora polku; maan etäisyydet ilmoitetaan yksinkertaisina maileina.

7 . Oriwuasi - Orivesi-järvi, vanha venäjä. "Hevosvesi". [10, s. 179J.

8 . Pelissjaki - p. Pielissioki, vanha venäläinen. Peletz-joki [10, s. 174, 176]; ”Pelet-joki” [7, s. 153].

9 . Pelistenjervi- järvi Pielisyarvi, vanha venäläinen. "Peletz-järvi [10, s. 173 - 175, 177].

10 . Pilassby - s. Pielis, Pieliskyla.

11 . Naassijervi - järvi Nuasyarvi.

12 . Vahickenkoski - valhe, Emmekosken kynnykset. [21, s. 264].

13 . Aulojervi - Oulujärvi, suomi Uleo (sauma).

14 . Aulonpalte eller Ulonpalte - järven eteläosa. Oulujärvi, missä s. Paltamo ja Paltaselkä Bay (?).

15 . Rahpahanniska. Niska (?).

16 . Kurenpolve - p. Polwy [22, s. 289].

17 . Utiervi - järvi Utajärvi.

18 . Sotkenjervi - järvi Sotkenyyarvi.

19 . Laijtasari, Laytasari - saari ja s. Laytasari.

20 . Nyslott - Neyshlotin linnoitus, makaa. Savonlinnassa.

21 . Nyen - ruotsilainen nimi Neva-joelle; Ehkä tässä tapauksessa ei tarkoiteta Neva-jokea, vaan Nevo-järveä (Ladoga).

22 . Liexenjaki - Lieksenjoki.

23 . Hvitehaffuedh on nimen "Valkoinen meri" ruotsinkielinen käännös.

24 . Westersjuon - Länsimeri, varhaisessa keskiajalla - Pohjanmeren nimi (sijaitsee Skandinavian ja Saksan länsipuolella), myöhemmin nimi sai laajan merkityksen - Atlantin valtameri.

25 . Nogord - Novgorod.

26 . Nuoteborg - Neteborg (sw), mutteri (venäjä).

27 . Ilmajervi - Ilmen-järvi.

28 . Olhavajaki - Volhovijoki.

29 . Kalansoou, Kolansoou - Cola.

30 . Norige - Norja.

31 . Kandalax, Kanldalaxby - Kandalaksha.

32 . Petziby, Petzi, Pitzokan - Solovki.

33 . Tornia - Torneo.

34 . Sawelax - Savolaks (Sv.) Tai Savo (suomalainen) alue.

35 . Nurmexenby - s. Nurmes [30, s. 192].

36 . Alkuperäisessä kilometrimäärä ei ole kiinnitetty.

37 . Leexsaby, Liexa - p. Leksa.

38 . Pangajervi - järvi ja. Pankayarvi [30, s. 176].

39 . Tulejerff - järvi Tuulos.

40 . Korvasjerff - järvi ja istui. Kolvasozero.

41 . Repula - c. Repola.

42 . Roukula - s. Rovkuly.

43 . Lammasjervi -?

44 . Kimasjerff - järvi ja. Kimasozero.

45 . Leassjervi -?

46 . Pissmalax, Pismalahti - p. Kirjehuuli (laksa - lahti, huuli).,

47 . Juskijerff - järvi ja. Yushkozero.

48 . Sopasalmi - s. Sopasalma.

49 . Panajerff - p. ja järvi Panozero.

50 . Papojerf -?

51 . Usmana - s. Usmanala [31, s. 122 - 123].

52 . Kemijaki - p. ja. Kem.

53 . Suikujaki - p. Shuya ja. Shuya.

54 . Sordala - selvästi - Sorda [va] la - p. Sortavala.

55 . Vijborg - Viipuri.

56 . Tämä viittaa Jacob Taittiin, joka tallensi Nousian todistuksen.

(kaista V. E. Vozgrina)
Teksti on kopioitu julkaisusta: Suomalainen lähde Pohjois-Venäjän ja Suomen maantieteestä 1500-luvun puolivälissä // Pohjois-Euroopan maantieteellisten tietojen ja löytöjen historia. L. Neuvostoliiton maantieteellinen yhdistys. 1973

© teksti - Vozgrin V.E., Shaskolsky I.P 1973
© verkkoversio - Thietmar. 2004
© OCR - Gubin M. 2004
© suunnittelu - Voitekhovich A. 2001
© Geographer. Neuvostoliiton yhteiskunta. 1973


1 до Уло 2 в Норботене 3.

Вначале от Кексхольма по озеру (Невайерви 4 — 4 мили, здесь они поднимаются, и следуют по дороге через цепь песчаных холмов — 12 верст, [оттуда] 2 1/2 мили до Пехейерви 5. От Пехейерви они плывут 12 водных миль 6 до Оривеси 7, у Оривеси имеется большой мыс, здесь русские обычно переволакивают свои ладьи через малый мыс и [прибывают] в Оривеси. Длинным [же] путем до Оривеси — 18 водных миль; к югу от Оривеси живут крестьяне Кор[олевско]го В[еличест]ва н[ашего] в[се]м[илостивейшего] г[осударя], а к северу живут русские. [111]

Аулонпальте или Улонпальте 14

За Оривеси начинается Пелиссйоки 8; эта река Пелиссйоки [длиной] 12 миль, а живут вокруг этой реки 150 русских. Затем начинается Пелистенйерви 9, по нему они до Пилассбю 10 плывут 24 мили. Здесь начинается возвышенность, [путь] через нее — 12 миль до Ноассйерви 11, [которое расположено] на земле К[оролевско]го В[еличест]ва н[ашего] в[се]м[илостивейшего] г[осударя]. По Ноассйерви до Вохикенкоски 12 — одна миля и здесь начинается Аулойерви 13 в Норботене, как сообщает Ноусиа-русский; Кор[олевск]ое В[еличест]во н[аш] в[се]м[илостивейшей] г[осударь] имеет здесь один двор. От Вохикенкоски до Рахпаханниска 15 16 водных миль, от Рахпаханниска до Куренпольве 16 — 1 водная миля, от Куренпольве до Утиерви 17 — 5 водных миль, от Утиерви до Соткенйерви 18 — 1 водная миля. От Соткейерви до Лаийтасари 19 — 3 водных мили, от Лаийтасари до Уло, где русские торгуют, — 6 водных миль, и это конец. От Кексхольма до Уло сухим путем 24 мили.

водой ... 91 водная миля.

Итого 115 миль.

Кексхольм расположен к юго-востоку от Уло. Наоборот, Уло расположен к северо-западу от Кексхольма.

Из [всего] вышенаписанного и ниженаписанного можно легко понять, что Оривеси в землю Кор[олевского] в[еличест]ва н[ашего] в[се]м[илостивейшего] г[осударя] Швеции течет из Пехейерви в России, затем воды Оривеси частью текут к Нюслотту 20 к югу и затем [впадают] в Нюен 21. Частью через Пелиссенйоки или Пиласйоки — в Пелиссенйерви, а оттуда [текут] на север, в Лиексенйоки 22, которая течет вниз до Белого моря 23. Поэтому [то, что] Ноусиа-русский сообщал, так и есть воистину. [112]

Вопросы и ответы, которые Симон Томассон, Якоб Тейттис и Ноусиа-русский имели о пути между Кексхольмом в России и Уло в Норботене.

1 вопрос

Вначале [расскажи о том], зовут ли они Белым морем Западное море 24, и насколько глубоко Белое море врезается в Россию, могут ли они от него (ездить] в Ногорд 25 судами, не переволакивая их по суше, и о [том], берут ли они там свою соль?

Ответ Ноусиа

Они называют Западное море Белым морем, а расположено оно вокруг России с северо-востока и еще многие заливы врезаются в сушу, так что сама суша кое-где шире, кое-где уже; однако на судне нельзя проплыть из Западного моря в Ногорд. Однако Ноусиа свидетельствует, что выше Ногорда, между Белым морем и Невайерви (Невайерви русские называют то озеро, которое расположено между Ногордом и Нетеборгом 26) лежат большие болота; из этих болот текут реки как в Белое море, так и в Невайерви. Кроме того, Ноусиа-русский свидетельствует, что выше Ногорда расположено большое озеро, именем Ильмайерви 27, из этого озера течет река вниз до Невайерви, эту реку русские называют Олхавайоки 28. Воды из вышеназванных великих болот текут через многие реки и озера в Белое море. По этим рекам можно прийти из Белого моря так близко к Ногорду, что лошадьми можно легко, за 3 дня пути, доставить груз в Ногорд. Что касается их соли, то Ноусиа-русский свидетельствует, что русские выпаривают саму соль, те, что живут у Белого моря и снабжают этой солью почти большую часть России. Вот селения, в которых русские выпаривают соль, прежде всего Колансооу 29, которая граничит с Норвегией 30, между тем край Белого моря неизвестен. Кроме того, в селении Кандалакс 31, кроме того [в] Петцибю 32 и во многих других селениях, которые расположены у Белого моря. Эта соль бела и ввозится в страну зимой на бесчисленных лошадях.

2 вопрос

Кроме того, как глубоко Западное море врезается (как ранее было сказано) в Россию, и врезается ли оно настолько, что расположено бок о бок с Финляндией или Норботеном, и что на его уровне должно быть в Финляндии или в Норботене? [113]

Ответ

Парщики соли Прежде всего Белое море граничит напротив Торнио 33 в Норботене, а эти вышеупомянутые селения почти напротив в России, а именно Кандалаксбю 31, которая размером с 4 церковных прихода, и Колансооу, в которой людей, может быть, как в 5 церковных приходах. Во сколько миль определяют расстояние между Торнио и Кандалакс, этого Ноусиа-русский не знает. Однако он утверждает, что к северо-востоку от Колансооу, в море есть остров, который русские называют Питцсокан 32 на этом Питцсокане стоит монастырь, который русские называют Петци 32. Каково расстояние между Петци и Колансооу, Ноусиа-русский не знает, он лишь (как было ранее сказано) утверждает, что монастырь Петци стоит к северо-востоку от Колансооу.
3 вопрос

Кроме того хотели узнать, по каким озерам русские плывут из Кексхольма в Норботен, как они называются, какова их длина и ширина?

Ответ

Пиласбю

Двор К[оролевского] В[еличества] называют Аулонпалтте

Прежде всего, когда русские отправляются из Кексхольма в Норботен, то они плывут теми озерами, которые здесь будут перечислены. Вначале из Кексхольма они плывут 4 мили по озеру Невайерви, между озером Нева, которое они переплывают, до Пехейерви по сухому пути 12 миль. Озеро Пехейерви длиной 12 миль и шириной в самом широком месте 6 миль, кое-где уже. Между Пехейерви и Оривеси нет ничего, кроме мыса и небольшого мыска, через который русские перетаскивают свои ладьи и здесь начинается граница Кор[олевско]го В[еличества] н[ашего] в[се]м[илостивейшего] г[осударя], ибо на другом берегу Оривеси к югу живут недавно поселившиеся карелы из Саволакса 34, на другом берегу к северу живут русские. Вышеупомянутое Оривеси длиной 16 миль и 6 миль шириной в самом широком месте, кое-где [114] уже. Далее начинается река, которой имя Пелисйоки и длиной эта река в 12 миль, и путь лежит прямо в Пелиссенйерви. Вокруг этого Пелиссенйерви или Пиллассйерви, с обеих сторон живут русские. Это вышеупомянутое Пелиссенйерви 24 мили в длину и 10 миль в ширину. Когда русские плывут из Оривеси, они приходят в Пилассбю и здесь сухим путем или через гряду [холмов] до Ноассйерви — 12 миль. Отметить: Ноусиа-русский свидетельствует, что к северу от середины Пилассйерви есть река, называемая Лиексенйоки, которая течет вниз в Белое море; вокруг этой реки живет 150 русских. Свидетельствует Ноусиа-русский, что из Пилассйерви (которое расположено сразу у Нурмексенбю 35) до Уло должно быть 40 миль. Но они не идут сразу сухим путем, без того, чтобы не пройти, как здесь следует дальше, вначале из Пелиссенйерви и посуху до Ноассйерви — 12 миль, затем до Вохикенкоски — 1 миля, а здесь начинается озеро, которое они называют Аулонйерви. У Вохикена Кор[олевск]ое В:[еличест]во н[аш] в[се]м[илостивейший] государь (как утверждает Ноусиа-русский) имеет один двор. Из Вохикена до Рахпаханниска — 16 миль. Из Рапаханниска до Куренпольве — 1 миля.
5.

Утиерви земля К[оролевского] В[еличества].

1.

Соткенйерви — малое озеро между 2 порогами.

3.

Лаийтасари.

6.

Ауло — это Уло.

Когда русские плывут из Уло, то они выгребают против течения, до Лаийтасари, здесь они втаскивают невысоко свои суда веревками на основание мыса.

Ноассйерви — земля Кор[олевско]го В[еличест]ва н[ашего] в[се]м[илостивеишего] государя, здесь есть 2 озера и небольшая река между озерами. [115]

Вокруг Аулойерви живут 500 крестьян Кор[олевско]го В[еличества] Шведского.

Пути между Кексхольмом и Уло в Норботене... миль 36.

4 вопрос

Кроме того желательно узнать, как широка в России суша между всеми озерами и Западным морем, которое они называют Белым морем.

Ответ

Этого Ноусиа-русский сказать не может.

В другой раз была сожжена Лиекса 37


После дня Св. Петра в году 55 в первый раз

Роукула

Ламасйерви 43 впадает в Белое море, а вытекает из Кимасйерви.Эти потоки текут в Белое море из ЛеассйервиМежду Кемийоки и Суйкуйоки — 6 миль, и здесь другой выход в Россию

Отметить. Живут вокруг Пилассйоки — 150 русских.
Вокруг Лиексенйоки, которая течет на север Пиласйерви или Пелиссенйерви к Белому морю, живут русские, как здесь ниже будет упомянуто. Вначале Леекссабю 37, здесь живут — 150 русских. Затем Пангайерви 38 у которого живет — 100 русских. Затем к Тулейерфф 39, у которого живет — 60 русских, оттуда к Корвасйерфф 40, у которого живет — 50 русских. Затем к Репула 41, у которого побывали люди Кор[олевск]ого В[еличест]ва и сожгли его. Затем к Роукула 42, у которого живет — 150 русских. Затем к Кимасйерфф 44 здесь живет 100 русских, потом к Леассйерви 45, здесь живет — 50 русских, кроме того затем к Писсмалаксу 46, здесь живет — 150 русских. Затем к Иускийерфф 47, здесь живет 150 русских, затем к Сопасалми 48, здесь живет — 200 руских, кроме того к Панайерфф 49, здесь живет — 200 русских, затем к Пепойерфф 50, здесь живет — 100 русских, затем к Усмана 51, здесь живет — 250 русских. Затем в Кемийоки 52, которое расположено у Белого моря, здесь живет — 700 русских. Кроме того затем к Суйкуйоки 53, здесь живет — 400 русских. Эти вышеописанные платят свой налог в Сордалу 54, которая — королевский двор, и фогт [116] в Сордале ведет счет и отчитывается в сборе налогов перед Ногордом.

Кроме того Ноусиа-русский сообщил, что у Кандалакс есть торговый город, где покупают очень много лосося, который поднимается из Белого моря. Также много лосося берут в Колансооу, коптится и солится в обоих местах, как ранее того касались.

Что касается пути из Кексхолма в Ногорд через Невайерви, [то] Ноусиа-русский его описать не может, не знает он и пути, по которому русские едут из Кексхолма в Вийборг 55. Он свидетельствует лишь, что Невайерви простирается от Ногорда до Кексхолма, а также от Ногорда до Нетеборга. Если на то будет Кор[олевско]го В[еличеств]а н[ашего[ в[се]м[илостивейшего] государя воля, чтобы допросить других русских, то я 56 всеподданнейше это с другими официальными лицами, которые имеют в этом опыт, это прилежно учиню”. [32, стр. 154 — 160].

Комментарии
1. В подлиннике - Kexholm, тогдашнее русское название - Корела (ныне Приозерск).

2. Ula - по-шведски Улеаборг, по-фински - Оулу.

3. Norboten - область у северного побережья Ботнического залива (со врем, шв. Эстерботния, финск. - Похьянмаа).

4. Nuavajarvi truask - озеро Нево-Ладожское озеро.

5. Puohejervi - озеро Пюхяярви.

6. Wike sjuoss - морские или водные мили, в данном тексте указывающие расстояние между пунктами в тех случаях, когда идет прямой путь по воде; расстояния пути по суше обозначаются в простых милях.

7. Oriwuasi - озеро Оривеси, древнерусск. "Коневы воды". [10, стр. 179J.

8. Pelissjaki - р. Пиелисьоки, древнерусск. "Пелетцкая река" [10, стр. 174, 176]; "река Пелеть" [7, стр. 153].

9. Pelistenjervi- оз. Пиелисьярви, древнерусск. "Пелетцкое озеро [10, стр. 173-175, 177].

10. Pilassby - с. Пиелис, Пиелискюля.

11. Naassijervi - оз. Нуасьярви.

12. Vahickenkoski - соврем, порог Эммекоски. [21, s. 264].

13. Aulojervi - озеро Оулуярви (финск.), оз. Улео (шв.).

14. Aulonpalte eller Ulonpalte - южная часть оз. Оулуярви, где с. Палтамо и залив Палтаселькя (?).

15. Rahpahanniska - с. Ниска (?).

16. Kurenpolve - с. Польви [22, s. 289].

17. Utiervi - оз. Утаярви.

18. Sotkenjervi - оз. Соткенйярви.

19. Laijtasari, Laytasari - остров и с. Лайтасари.

20. Nyslott - крепость Нейшлот, соврем. Савонлинна.

21. Nyen - шведское название реки Невы; возможно, в данном случае подразумевается не река Нева, а озеро Нево (Ладожское).

22. Liexenjaki - река Льексенйоки.

23. Hvitehaffuedh - буквальный шведский перевод названия "Белое море".

24. Westersjuon- Западное море, в раннем средневековье - название Северного моря (лежащего к западу от Скандинавии и Германии), позднее это название получило расширительное значение - Атлантический океан.

25. Nogord - Новгород.

26. Nuoteborg- Нетеборг (шв.), Орешек (русск.).

27. Ilmajervi - озеро Ильмень.

28. Olhavajaki - река Волхов.

29. Kalansoou, Kolansoou - Кола.

30. Norige - Норвегия.

31. Kandalax, Kanldalaxby - Кандалакша.

32. Petziby, Petzi, Pitzokan - Соловки.

33. Tornia - Торнео.

34. Sawelax - область Саволакс (шв.) или Саво (финск.).

35. Nurmexenby - с. Нурмес [30, стр. 192].

36. Число миль в подлиннике не проставлено.

37. Leexsaby, Liexa - с. Льекса.

38. Pangajervi - оз. и с. Панкаярви [30, стр. 176].

39. Tulejerff - оз. Тулос.

40. Korvasjerff - оз. и сел. Колвасозеро.

41. Repula -с. Реболы.

42. Roukula - с. Ровкулы.

43. Lammasjervi - ?

44. Kimasjerff - оз. и с. Кимасозеро.

45. Leassjervi - ?

46. Pissmalax, Pismalahti - с. Письмо-губа (lax - залив, губа).,

47. Juskijerff - оз. и с. Юшкозеро.

48. Sopasalmi- с. Сопасалма.

49. Panajerff - с. и оз. Панозеро.

50. Pepojerf -?

51. Usmana - с. Усманала [31, стр. 122 - 123].

52. Kemijaki - р. и с. Кемь.

53. Suikujaki - р. Шуя и с. Шуя.

54. Sordala - очевидно - Sorda [va]la - с. Сортавала.

55. Vijborg - Выборг.

56. Подразумевается Якоб Тейтт, записавший показания Ноусиа.

(пер. В. Е. Возгрина)
Текст воспроизведен по изданию: Финляндский источник по географии северной России и Финляндии середины XVI в. // История географических данных и открытий на севере Европы. Л. Географическое общество СССР. 1973

© текст - Возгрин В. Е., Шаскольский И. П. 1973
© сетевая версия - Тhietmar. 2004
© OCR - Губин М. 2004
© дизайн - Войтехович А. 2001
© Географ. общество СССР. 1973


Paikat
1) Käkisalmi, Korela, Priozersk
2) Oulu
3) Pohjanmaa
4) Nevajärvi
5) Pyhäjärvi
7) Orivesi, vanha venäjä (Hevosvesi)
8) Pielisjoki, vanha venäläinen Peletz-joki
9) Pielisjärvi, vanha venäläinen Peletz-järvi
10) Pielis, Pieliskylä
11) Naassijärvi
12) Vahikkenkoski, Emmekoski
13) Oulujärvi
14) Oulujärven eteläosa, Paltamo
15) Rahpahanniska
16) Kurenpolve
17) Utajärvi
18) Sotkajärvi
19) Laitasaari
20) Uusilinna, Savonlinna (Olavinlinna ?)
21) Nevajärvi
22) Lieksanjoki
23) Valkoinen meri (Vienan meri)
24) Länsimeri (Pohjanlahti)
25) Novgorod
26) Nöteborg (Pähkinälinna)
27) Ilmajärvi
28) Olhavajoki
29) Kuola, Kuolansuu (Kalansuu ?)
30) Norja
31) Kantalahti
32) Petsi, Petsikylä
33) Tornio
34) Savilahti
35) Nurmes
37) Lieksa, Lieksakylä
38) Pankajärvi
39) Tuulos, Tuulosjärvi (Tulos ?)
40) Korvasjärvi
41) Repula
42) Roukula
43) Lammasjärvi
44) Kiimajärvi
45) Leassjärvi (Liesjärvi ?)
46) Pismalahti
47) Jyskyjärvi
48) Sopasalmi
49) Paanajärvi
50) Peippojärvi ?
51) Usmana ?
52) Kemijoki
53) Suikujärvi
54) Sortavala
55) Viipuri

_________________
yli 96 prosenttisesti Suomesta, vajaat 4 prosenttia Kauko-idästä


23 Maalis 2020 16:36
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18
Viestit: 6219
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tietoa 1555-56 nykyisen Suomen, Karjalan ja Kuolan aluei
"Nousia Venäläinen[1] eli Nousia Karjalainen[2] eli Nousia Ryds[3] eli Nousia Ryssä[4] oli 1500-luvulla elänyt henkilö. Hän on luultavasti ollut Käkisalmen läänistä peräisin ollut karjalainen."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nousia_Ve ... %C3%A4inen


23 Maalis 2020 18:48
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 08 Heinä 2012 15:56
Viestit: 499
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tietoa 1555-56 nykyisen Suomen, Karjalan ja Kuolan aluei
Enpä ollut itse tästä tekstistä aiemmin tietoinen, vaikka se näköjään on ihan peruskauraa.

_________________
yli 96 prosenttisesti Suomesta, vajaat 4 prosenttia Kauko-idästä


23 Maalis 2020 19:13
Profiili
Sutki savolainen
Sutki savolainen

Liittynyt: 17 Tammi 2014 18:19
Viestit: 599
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tietoa 1555-56 nykyisen Suomen, Karjalan ja Kuolan aluei
Jaakko Teitin valitusluettelo Suomen aatelistoa vastaan v. 1555-1556 löytyy myös sähköisenä: https://www.doria.fi/handle/10024/167654


23 Maalis 2020 22:49
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 08 Heinä 2012 15:56
Viestit: 499
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Tietoa 1555-56 nykyisen Suomen, Karjalan ja Kuolan aluei
Nousia Venäläisen (Karjalaisen) vuoden 1555-1556 mainitsemat kylät ja reitit tekemälläni googlen omakartalla tasolla 5. Tästä kaikesta näkee ainakin Nousia Venäläisen maailmankuvan laajuuden.
https://drive.google.com/open?id=12DolD ... sp=sharing

_________________
yli 96 prosenttisesti Suomesta, vajaat 4 prosenttia Kauko-idästä


07 Huhti 2020 08:14
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 5 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy