Ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

Tänne kaikki mikä ei muualle sovi.

Re: Ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

ViestiKirjoittaja Pystynen » 26 Joulu 2018 17:37

Monet hylkeet toki poikivat jäällä (ml. Grönlanninmeren norpat ja partahylkeet), mutta ymmärtääkseni yleensä yksittäin. Tämä ei vielä vaikuta tarpeeksi kiinnostavalta syyltä lähteä kovin kauas asuinkelvottomille jääerämaille. Sen sijaan rannikoillehan kerääntyy monia hyljelajeja isoiksikin yhdyskunniksi, ja jos tälläisiä on tarpeeksi tiheässä, niin tässä vaiheessa suurriistanmetsästys alkaa tulla mahdolliseksi arktiseksi elinkeinoksi. Näiden etsimistä varten ehkä olisikin kannattavaa tehdä myös pitempiä reissuja.

Toisaalta, jos puhutaan luonnonkansoista joilla ei ole laivanvarustamoita, niin myös isomman saaliin kuljetus menee vaikeaksi. Tarvittaisiin myös ainakin jokin pikku luoto pysyvää tukikohtaa varten. Ehkä tämä on se rajoittavin pulma jään reunalla kulkemisessa. Josta saammekin uuden kysymyksen: olikohan joskus pleistoseenikaudella reitillä Grönlanti – Islanti – Färsaaret – Shetlandsaaret & Doggerland vielä lisääkin pysähdyspisteitä?
Avatar
Pystynen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1312
Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Paikkakunta: Vandaalia

Re: Ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

ViestiKirjoittaja Pertinax » 26 Joulu 2018 18:46

Paleointiaanien Amerikan asuttamiseen liittyen Coastal migration teoria saa yhä laajempaa kannatusta.
https://www.sciencemag.org/news/2017/08 ... g-prove-it

https://www.smithsonianmag.com/smart-ne ... 180960103/
Avatar
Pertinax
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 427
Liittynyt: 14 Helmi 2011 13:24

Re: Ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

ViestiKirjoittaja aikalainen » 27 Joulu 2018 00:34

sumu kirjoitti:Hylkeille jää on huomattavasti turvallisempi pesimis/poikimis ympäristö kuin ranta . Ne ranta alueet joissa jotain hylje lajeja esiintyy ovat vailla vakituista peto eläimistöä johon ihminen laskettakoon mukaan . Itämerellä itseasiassa esiintyy halleilla molempia lisääntymis tapoja niin luodoilla kuin jäälle , yksiselitteisesti lisääntyminen onistuu jäällä paremmin .

Jep, mutta kuinka kaukana Atlantin ulapoilla niitä hylkeitä on ollut, siitä on yhä epätietoisuutta. Tämän kuvan mukaan niitä kyllä nykynapamerijään reunoilla olisi koko matkalla Amerikasta Eurooppaan.

Pystynen kirjoitti:Toisaalta, jos puhutaan luonnonkansoista joilla ei ole laivanvarustamoita, niin myös isomman saaliin kuljetus menee vaikeaksi. Tarvittaisiin myös ainakin jokin pikku luoto pysyvää tukikohtaa varten. Ehkä tämä on se rajoittavin pulma jään reunalla kulkemisessa.
Totta. Atlantin ylitys edellyttäisi yksisuuntaista matkaa (menolippu Marsiin), jossa melotaan eteenpäin ja syödään matkalla riistaa, jos sitä siellä on. Motiivina voisi olla porukan saama karkoitus kotiseudulta ja tuleminen ajetuksi merelle, tai uskonnollisen näyn innoittama vaellus kohti auringon laskua. Epätodennäköistä, mutta tuhansien vuosien kuluessa sellaistakin voisi tapahtua.

Pertinax kirjoitti:Paleointiaanien Amerikan asuttamiseen liittyen Coastal migration teoria saa yhä laajempaa kannatusta.

Alaskan kautta saapuminen on varmaankin selkeästi se ykkösvaihtoehto. Rannikkoreitti on jotenkin helpompi uskoa, kuin jokin jääsola, sillä vesireitillä kulkemisessa on aina valtava etu maareittiin verrattuna.
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2110
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22

Re: Ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

ViestiKirjoittaja Pystynen » 27 Joulu 2018 06:11

aikalainen kirjoitti:Atlantin ylitys edellyttäisi yksisuuntaista matkaa (menolippu Marsiin), jossa melotaan eteenpäin ja syödään matkalla riistaa, jos sitä siellä on. Motiivina voisi olla porukan saama karkoitus kotiseudulta ja tuleminen ajetuksi merelle, tai uskonnollisen näyn innoittama vaellus kohti auringon laskua. Epätodennäköistä, mutta tuhansien vuosien kuluessa sellaistakin voisi tapahtua.

Sitten pitäisi vielä selvitä tarpeeksi isolla porukalla hengissä, jotta saadaan seuraavakin sukupolvi pystyyn. Tämä vaatinee arktisen meriteknologian jonkinlaista hallintaa, ihan silkat Biskajanlahden peruskalastajat tuskin näin hyvin selviäisivät.
Avatar
Pystynen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1312
Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Paikkakunta: Vandaalia

Re: Ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

ViestiKirjoittaja aikalainen » 27 Joulu 2018 13:00

Pystynen kirjoitti:Tämä vaatinee arktisen meriteknologian jonkinlaista hallintaa, ihan silkat Biskajanlahden peruskalastajat tuskin näin hyvin selviäisivät.

Solutrén kulttuuri oli jääkautisen mannerjään reunalla ja ilmasto kylmää. Niinpä rannikolla ja varsinkin sen pohjoisella osalla peruskalastajat saattoivat olla aikakautensa eskimoita. Oletan, että arktinen meriteknologia ja jääteknologia heillä oli hallussaan, mutta monta muuta epävarmuutta vaellusteoriaan silti vielä jää.
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2110
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22

Re: Ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

ViestiKirjoittaja Pertinax » 02 Elo 2022 16:35

About 37,000 years ago, a mother mammoth and her calf met their end at the hands of human beings.

Bones from the butchering site record how humans shaped pieces of their long bones into disposable blades to break down their carcasses, and rendered their fat over a fire. But a key detail sets this site apart from others from this era. It's in New Mexico—a place where most archaeological evidence does not place humans until tens of thousands of years later.

A recent study led by scientists with The University of Texas at Austin finds that the site offers some of the most conclusive evidence for humans settling in North America much earlier than conventionally thought.

The researchers revealed a wealth of evidence rarely found in one place. It includes fossils with blunt-force fractures, bone flake knives with worn edges, and signs of controlled fire. And thanks to carbon dating analysis on collagen extracted from the mammoth bones, the site also comes with a settled age of 36,250 to 38,900 years old, making it among the oldest known sites left behind by ancient humans in North America.
https://phys.org/news/2022-08-mexico-ma ... umans.html


Human Occupation of the North American Colorado Plateau ∼37,000 Years Ago
https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 03795/full

https://www.youtube.com/watch?v=1H6SROSOm4w
Avatar
Pertinax
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 427
Liittynyt: 14 Helmi 2011 13:24

Edellinen

Paluu Sekalainen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron