Suoratoistopalvelut murroksessa

Tänne kaikki mikä ei muualle sovi.

Suoratoistopalvelut murroksessa

ViestiKirjoittaja Jaska » 02 Syys 2022 10:40

Pitkään Netflix hallitsi markkinoita, mutta tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa menettänyt maksavia asiakkaita enemmän kuin saanut uusia. Lisäksi Disneyn omistamat palvelut ovat käyttäjien yhteismäärässä nousseet tänä kesänä Netflixin ohi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Netflix#E ... %93present)

Muut suoratoistopalvelut ovat huomanneet, että koska laajuudessa eli tarjonnan määrässä on vaikea voittaa, pitää keskittyä tarjonnan laatuun ja omaperäisyyteen. Palvelujen omat tuotannot ovatkin kasvaneet jatkuvasti viime vuosina, Amazon Prime Videon uunituoreen Sormusten herra -esisarjan ensimmäisen kauden tekeminen oikeuksien vuokrineen maksoi yli miljardi dollaria.

Kun huomioidaan, että ennen vanhaan video-DVD:n vuokra oli 3–5 euroa ja elokuvalippu on nykyään pitkälle toistakymmentä euroa, niin kaikki nämä alle kympin kuussa maksavat suoratoistopalvelut ovat erittäin kilpailukykyisiä. Nykyiset suursarjat ovat sekä sisällöltään että toteutukseltaan kalleimpien elokuvien tasolla tai ylikin – erityisesti sisällöltään, koska sarjan mitassa henkilöhahmojen syvyys ja pitkän aikavälin juonikuviot nousevat paljonkin yli elokuvien vastaavista.

Esitän tässä oman itseni esimerkkinä siitä, mihin suuntaan alan yleinen kehitys näyttäisi olevan menossa. Minulla oli useiden vuosien ajan uskollisesti Netflix ja HBO, mutta aika vähän niihin vuositasolla tulee sellaista uutta sisältöä, jota jaksaa katsoa ensimmäistä jaksoa pidempään. Lienen ns. nirso katsoja – jollakulla toisella koukuttumisprosentti saattaa hyvinkin olla suurempi.

Tänä vuonna minusta vihdoin tuli suoratoistosurffaaja, kun tutustuin muidenkin palveluiden tarjontaan ja tajusin, etteivät monetkaan niiden omat tuotannot ilmeisesti koskaan tule tarjolle Netflixiin ja HBO:hon (saati sitten suomalaisille TV-kanaville). Luovuin siis näistä puhki koluamistani ja kokeilin uusia. Minulla on sellainen oma sääntö, ettei ole mielekästä maksaa useammasta kuin kahdesta suoratoistopalvelusta samanaikaisesti, koska ihmisellä on kuitenkin vain rajallinen määrä aikaa, jonka ehtii ja haluaa käyttää TV-sarjojen katseluun.

Suoratoistopalveluilla on omat kilpailuaseensa, joita havainnollistan muutamilla suosituilla esimerkeillä.

Netflix: erittäin laaja katalogi myös erimaalaisia sarjoja ja elokuvia. Tuoreita suursarjoja mm. The Crown, Stranger Things, Squid Game; uusi Dyyni-elokuva.

HBO Nordic --> HBO Max: George R. R. Martinin kirjoihin perustuvat veriset aikuisten fantasiasarjat Game of Thrones ja juuri alkanut House of the Dragon; lisäksi Westworld, Billions, Vampire Diaries ja sen spin-off-sarjat, DC:n supersankarisarjat ja -elokuvat. Uusia elokuvia runsaan kuukauden kuluttua ensi-illasta, kuten uusin Elvis-elokuva ihan näinä päivinä.

Disney+: kaikki uudet näytellyt Star Wars -sarjat kuten the Mandalorian, Book of Boba Fett, Obi-Wan Kenobi; lisäksi Star Wars -animaatiosarjoja sekä kaikki Marvelin uudet supersankarisarjat kuten Loki ja She-Hulk. Myös lapsille paljon katsottavaa.

Apple TV+: toistaiseksi aika suppea valikoima, mutta omaa tuotantoa esim. tuore Foundation-sarja, joka perustuu Isaac Asimovin loistavaan Säätiö-scifi-kirjasarjaan; rinnakkaistodellisuuden lähihistoriaan sijoittuva erinomainen Nasa-keskeinen For All Mankind, jossa Neuvostoliitto ehti ensimmäisenä Kuuhun eikä hajonnutkaan 90-luvun alussa.

Amazon Prime Video: uusin Tolkien-filmatisointi Rings of Power sijoittuu aikaan, jolloin mahtisormukset taottiin, eli tuhansia vuosia ennen Hobittia ja Tarua Sormusten Herrasta. Myös uusia Star Trek -sarjoja kuten vanhentuneesta kapteenista kertova Picard (edelleen Patrick Stewart, nyt jo 82-vuotias).

Muitakin palveluja tietysti on, ja jätin tästä kokonaan pois täkäläiset maksulliset palvelut (Ruutu+, Discovery, CMore jne.).

Suosittelen, että ihmiset surffaisivat uusin palveluihin. Netflixin valtakausi on ohi. Tietämättömyyden syy on yleensä ihan vain laiskuus (ei vain kiinnosta tarpeeksi), mutta maailma on täynnä loistavia tuotantoja, eikä niitä enää milloinkaan tule löytymään yhdestä ja samasta paikasta. Ihan hyvin voi sulkea (tilapäisesti tai pysyvästi) jäsenyyden sellaisessa palvelussa, josta on jo katsonut kaiken mielenkiintoisen. Sinnehän pääsee takaisin sitten, kun sen tarjontaan ilmaantuu uusia kiinnostavia tuotantoja. Mutta siihenhän palvelut luottavat, että koska kuukausimaksu on niin matala ja menee automaattisesti ja vaivattomasti tililtä tai luottokortilta, niin ihmiset roikkuvat mukana vaikkeivät enää jatkuvasti katsoisikaan mitään.
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10932
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Suoratoistopalvelut murroksessa

ViestiKirjoittaja EsaJii » 02 Syys 2022 18:59

Heh, mulla on Disney, koska se tekee Hulun halvemmaksi kuin Hulu yksin. En ole koko Disneytä katsonut kuin yhden Star Wars sarjan ja Beatles dokumentin.
EsaJii
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen
 
Viestit: 103
Liittynyt: 03 Elo 2022 22:32

Re: Suoratoistopalvelut murroksessa

ViestiKirjoittaja Jaska » 02 Loka 2022 00:40

Ilta-Sanomat arvioi eri suoratoistopalveluja:
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000009101302.html

"Juuri nyt häviäjänä suoratoistopalvelujen muutosten keskellä on Netflix. Aloittaessaan vuosikymmen sitten Netflix saattoi kehua tarjoavansa katsottavaksi niin Hollywoodin elokuvauutuuksia kuin monia nimekkäitä sarjojakin. Viime vuosina elokuvastudiot ja tv-toimijat ovat perustuneet tiheään omia suoratoistopalveluitaan, mikä on suoraan kaventanut uutuuselokuvatarjontaa Netflixissä.

Ilmiö selittää paitsi sen, miksi Netflixissä on entistä vähemmän valkokankailta tuttuja uusia elokuvia, myös sen, miksi eri suoratoistopalveluita on Suomenkin kokoisessa varsin pienessä määrässä niin monta. Nykyään Netflixin isoimpana valttina ovat lukuisat alkuperäisohjelmat, joita ei voi katsoa muualta: tuoreisiin uutuuksiin kuuluu muun muassa Marilyn Monroen traagisesta elämästä liioitellenkin kertova elämäkertaelokuva Blondi. Monien kriitikoiden mukaan määrä on alkanut kuitenkin näkyä laadussa, ja Netflixin omien ohjelmien taso olisi viime vuosina laskenut.

Voi ennustaa, että jatkossa palveluiden määrä supistuu nykyisestä. Jo nyt tiedetään, että HBO Max ja Discovery+ lopettavat Suomessa itsenäisinä keväällä 2024, jolloin ne yhdistyvät uudeksi palveluksi. Säästöjen ohella kyse on yhtiöiden tarpeesta kerätä yhden palvelun alle enemmän katsottavaa, jotta ne pärjäävät koko ajan kiristyvässä katsojakilpailussa."
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10932
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02


Paluu Sekalainen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron