Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 10 Elo 2020 18:08Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
 Rottien Utopia 
Kirjoittaja Viesti
Ujo ugri
Ujo ugri

Liittynyt: 04 Touko 2015 03:04
Viestit: 5
Vastaa lainaamalla
Viesti Rottien Utopia
Lainaa:
Englantilainen tiedemies teki jyrsijöillä mielenkiintoisia kokeita viime vuosisadalla(1). Hän laati koejärjestelyn jossa tietylle jyrsijäpopulaatiolle ei asetettu mitään uhkakuvia ja sen annettiin kasvaa. Ei pelkoa ravinnon tai veden loppumisesta, pesämateriaalin saatavuudesta, saalistajista tai sairauksista. Lopun linkeistä löytyy lisätietoa koejärjestelyistä.

ROTTIEN UTOPIA

Miten nämä jyrsijät sitten pärjäsivät kun mitään rajoitteita populaation kasvulle ei ole? Koe alkoi neljällä parilla laboratoriohiiriä jotka asetettiin elämään järjestelyssä (nimeltään "Universumi 25") päivänä yksi. Päivänä 104 hiiret olivat tutustuneet riittävästi ympäristöönsä ja rupesivat lisääntymään. Populaatio kasvoi eksponentiaalisesti ja hiirien määrä kaksinkertaistui 55 päivän välein. Näinä kasvun hetkinä kaikki näytti menevän hyvin mutta lopputuloksena oli taantuminen ja lopulta tuhoutuminen.Tarinan lopputulos on helposti arvattavissa eksponentiaalisen kasvun vuoksi, jossain kohtaa rajan on tultava vastaan. Tulos on tuttu ja tätä kuvaamaan on kehitetty Malthusin väestöteoria. Koejärjestely on kuitenkin hieman erilainen ruuan saatavuuden ollessa käytännössä rajaton. Tämä kuvaa osittain myös nykyistä maapallon tilannetta, ruuantuotantomenetelmien tuottavuuden kehittyminen on toistaiseksi pystynyt ylläpitämään valtavaa väestönkasvua.
Mitä sitten tapahtui universumissa 25? Päivänä 315 kasvu alkoi hidastua populaation koon lähestyessä kuutta sataa yksilöä. Hiiret syntyivät ympäristöön jossa ne törmäilivät jatkuvasti toisiin yksilöihin ja hiirten oli vaikea löytää paikkaa sosiaalisessa hierarkiassa. Samalla perinteiset aktiviteetit muuttuivat. Urokset lopettivat reviiriensä puolustamisen tehtävän käydessä ylivoimaiseksi. Normaali sosiaalinen kanssakäyminen kävi mahdottomaksi ja syntyi hylkiöitä jotka alkoivat kerääntyä isoiksi laumoiksi ja tämä lauma alkoi käyttäytyä väkivaltaisesti muita yksilöitä kohtaan. Lisääntynyt väkivalta lietsoi lisää väkivaltaa ja tilanne kävi lopulta niin pahaksi että naaraat hyökkäsivät jopa omia jälkeläisiään vastaan.

Lisääntyvyys romahti ja kuolleisuus kasvoi. Alkoi syntyä erilaisia alipopulaatioita alituisen väkivallan ja kuoleman keskellä. Yksinäiset naaraat vetäytyivät eri osiin universumia. Syntyi aliryhmä jota tutkija kutsui nimellä "The beautiful ones". Tämä ryhmä ei taistellut eikä paritellut vaan ainoastaan söi, nukkui ja suki turkkiaan, tyytyen narsistiseen yksineloon. Muualla universumissa väkivalta, kannibalismi ja seksi kaikkien sukupuolten välillä oli normaalia. Yhteiskunta oli romahtanut.

Päivänä 560 populaatio saavutti huippupisteensä, 2200 yksilöä. Vain harvat yksilöt pystyivät elämään syntymästä paritteluikään, raskaudet olivat harvinaisia ja syntyneet hiirenpoikaset kuolivat nopeasti. Oli selvää että populaatio ei tule selviämään. Vaikka populaatio pieneni takaisin aikaisempiin loiston päiviin ei paluuta menneeseen enää ollut. Vaikka tietyt yksilöt olisivat biologisesti kyenneet lisääntymään, kuten aikaisemmin mainitut erakkonaaraat ja "the beautiful ones", he olivat menettäneet sosiaaliset mahdollisuudet siihen.

Populaatio kuoli kahteen kertaan. Ensimmäinen kuolema oli sosiaalinen, jolloin yhteisö tuhoutui. Toinen, fyysinen kuolema, oli tämän välitön seuraus. Jos ihmettelit miksi kokeen nimi oli "Universumi 25", syy on yksinkertainen: Tutkija teki kokeen monta kertaa ja lopputulos oli aina sama, rajoittamattoman kasvun aiheuttama yhteiskunnan tuhoutuminen.

TUTKIMUKSEN SEURAUKSET JA SCI-FI

Aiemmin referoimani lehtijuttu kuulostaa varmasti monien mielestä tutulta. Syy tähänkin on melko yksinkertainen. 1960-luvulla, jolloin tutkimus julkaistiin alettiin juuri heräämään ylikansoittumisen riskeihin. Syntyi kokonaan uusi genre dystooppisesta tulevaisuudesta, Cyberpunk ja "Soylent Green" ehkä tunnetuimpina esimerkkeinä. Silti luin tästä alkuperäistutkimuksesta vasta eilen. Ylikansoittumisesta puhutaan yhä mutta uhka ei ole kovin todellisen tuntuinen, ruokaahan riittää.

Mikäli lukijoista löytyy dystooppisesta Sci-fistä kiinnostuneita, suosittelen ehdottomasti Paolo Bacigalupin kirjaa "The Windup Girl".
LÄHTEET

(1) Luin tästä alunperin yhteisöuutispalvelu redditistä, lehtijuttu tutkimuksestä löytyy täältä ja varsinaiset lähteet lehtijutun lopusta.

http://paavoheiskanen.puheenvuoro.uusis ... ja-ihmisia

https://www.youtube.com/watch?v=0Z760XNy4VM


13 Syys 2015 04:19
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 1 viesti ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy