Kirjoittaja Jaska » 05 Kesä 2025 23:38
Poimintoja:
”Selvityksen ennalta annettuna rajauksena oli, että päivitystyössä ei selvi¬tetä metsälappalaisten oikeudellista asemaa eikä metsälappalaisten suhdetta saamelaiskäräjälakiin.”
”Kyselyn kohderyhmänä olivat metsälappalaiseksi itsensä identifioivat henkilöt sekä Lapin alueelta että sen ulkopuolelta. Vastaamista ei rajattu, vaan vastaaminen perustui itseidentifikaatioon ja vapaaehtoisuuteen. Kyselyyn vastasi yhteensä 336 henkilöä. Vuoden 2019 kyselyyn tuli 496 vastausta, joten vastausmäärä oli tällä kertaa selvästi pienempi. Osa vastauksista oli henkilöiltä, jotka eivät kuuluneet kohderyhmään. Kun tällaiset vastaukset eli kaikkiaan 13,4 prosenttia vastauksista rajattiin pois datasta, tuli vastausmääräksi 291.”
” Keskiarvoksi vastaajien metsälappalaiseksi identifioitumiselle tuli 8,1. - - Vuoden 2019 kyselyssä keskiarvoksi metsälappalaiseksi identifioitumiselle asteikolla 1–10 tuli 7,4. Aiemmassa kyselyssä myös huomattavasti pienempi osuus vastaajista (28 %) koki erittäin vahvasti olevansa metsälappalaisia. Metsälappalaiseksi identifioiduttiin tuoreessa kyselyssä siis selvästi voimakkaammin kuin viisi vuotta sitten. Toisaalta vastaajat edustavat vuoden 2024 kyselyssä suppeampaa ihmisryhmää sekä lukumäärällisesti että maantieteellisesti. Aineiston perusteella ei voi suoraan päätellä, johtuuko muutos identiteetin vahvistumisesta vai siitä, että vastaajiksi valikoitui tällä kertaa voimakkaammin identifioituvia ihmisiä. Tulokset kertovat kuitenkin, että metsälappalaisten yhteisöllä on Lapissa voimakkaasti identifioituva ydinryhmä.”
”Identiteetin vahvistumisen tulosta tukee vastaajien oma arvio yhteisön identiteetin kehityksestä. Lähes kolme neljästä vastaajasta arvioi metsälappalaisen identiteetin vahvistuneen viimeisen viiden vuoden aikana omassa lähipiirissään. 38 prosenttia arvioi metsälappalaisen identiteetin vahvistuneen selvästi.”
”Metsälappalaisuus on vastaajajoukossa edelleen yleisin itsensä kutsumisen käsite. 44 prosenttia vastaajista ilmoitti käyttävänsä metsälappalaisista käsitettä metsä¬lappalainen. Toiseksi yleisimmin (40 %) käytettiin käsitettä metsäsaamelainen. Vain harva vastaaja käytti termejä keminlappalainen (3 %) tai keminsaamelainen (3 %).”
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~
Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)