Switch to full style
Keskustelu suomen heimoista ja suomalaisten sukukansoista.
Lähetä vastaus

Olitko mukana Tiede-foorumin Lalli & Erik -ketjussa?

1. Kyllä.
2
18%
2. En, mutta lueskelin sitä välillä.
5
45%
3. En.
0
Ei ääniä
4. En ole koskaan kuullutkaan.
4
36%
 
Ääniä yhteensä : 11

Lalli ja erik -muistoja

11 Loka 2018 14:56

Ihan tässä kävi sentimentaalinen olo... Muistelin vanhoja Lalli ja Erik -keskusteluja.. Siinä oli yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista suomalaisista foorumikeskusteluista, jossa kaikki kukat, jopa perunatkin saivat vapaasti kukkia. Paljon on tuossa tapahtunut sen jälkeen ja tuska lisääntynyt siinä missä tietokin ja jotkut väärinkäsitykset muuttuneet ja sitkeätkin harhaluulot häiventyneet... Se on aika paljon tällaiseen itsepäiseen änkiottoon.
Mistäpä se kaikki alkoi ? Niin.. keskustelun otsikostapa hyvinkin.

Lallin hengessä..
Isoäitini on kuunnellut näkövammaisille tarkoitettuja cd-levyjä, joissa lappalaiset kertoivat oman versionsa Lallista. Lappalaisten mukaan Lalli oli nimenomaan lappalainen. Heidän tarinoissaan Lallia ei saatu kiinni, koska tämä piiloutui ja karkasi voidakseen kertoa tarinansa. Nimikin oli Lari. Tuskinpa Lari siis oli mikään talonpoika, vaikka jonkinlainen asumus lienee ollutkin. Uskoisin tähän versioon ennemmin kuin kirkon propagandistiseen versioon Lallin kohtalosta.

Heinärikki... eli se piispa, joka kierteli käännyttelemässä eli teki varsinaisen työn. Senhän jo mielestäni hyväksyttävästi on selvittänyt äännetutkimus.
Siis Heinrich -niminen kirkonmies, joka n. 1130-luvulla saapui Suomeen käännyttämään suomalaisia.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3 ... Heinrichin
https://www.iltalehti.fi/uutiset/201701 ... 5_uu.shtml

Pyhä Henrik ? Eerik Pyhä eli Henrik Jedvarsson. Ruotsin kuningas, josta piti kirkon propagandalla tehdä ristiretken pyhä mies. Kuningas Eerik Pyhä Jedvardsson fuusioitiin Heinrichin kanssa yhdeksi henkilöksi aivan tietoisesti. Mokoma hunsvontti vieläpä löytyy omasta suvusta... "Eric the Holy, King of Sweden is your 26th great grandfather." https://www.geni.com/people/Eric-the-Ho ... 4820035915

Tarina on kumminkin sen verran hieno, että minusta se tarvitsisi oikean elokuvan.. sekä tapahtumasta että kirkon toimista sen jälkeen ja miten tarina kulki nykypäivään.. ja miten tämä kryptinen salaisuus lopulta paljastui.. vai paljastuiko ? PDT_Armataz_01_20

Re: Lalli ja erik -muistoja

11 Loka 2018 16:55

Oikeastaan tarve tällekin foorumille (vaikka Suomen Muinaisuus ehtikin ensin, kaatuen sitten johonkin tekniikkaongelmaan) syntyi tuossa ketjussa. Suomen muinaisuus selvästi kiinnosti kansaa, mutta Tiede-lehden foorumin ongelmana oli moderoimattomuus: trollit ja sekopäät (ketään simonahoa yksilöimättä) täyttivät kaikki keskustelut, ja asialliset kommentit hautautuivat Lalli ja Erik -ketjussakin turhanpäiväisen paskanjauhannan syövereihin.

Tuo ketju aloitettiin siis kesällä 2007, ja 2011 perustettiin tämä foorumi ensimmäiseen osoitteeseensa, josta se sittemmin muutti uuteen.

Liitänkin kyselyn tuohon avauskommenttiin...

Re: Lalli ja erik -muistoja

11 Loka 2018 17:48

Jaska kirjoitti:Oikeastaan tarve tällekin foorumille (vaikka Suomen Muinaisuus ehtikin ensin, kaatuen sitten johonkin tekniikkaongelmaan) syntyi tuossa ketjussa. Suomen muinaisuus selvästi kiinnosti kansaa, mutta Tiede-lehden foorumin ongelmana oli moderoimattomuus: trollit ja sekopäät (ketään simonahoa yksilöimättä) täyttivät kaikki keskustelut, ja asialliset kommentit hautautuivat Lalli ja Erik -ketjussakin turhanpäiväisen paskanjauhannan syövereihin.

Tuo ketju aloitettiin siis kesällä 2007, ja 2011 perustettiin tämä foorumi ensimmäiseen osoitteeseensa, josta se sittemmin muutti uuteen.

Liitänkin kyselyn tuohon avauskommenttiin...

Vaikka tämän foorumin olemassaolo ei olekaan täysin lineaarinen kehitys, niin olihan tuolla tiede-palstan häröilyllä merkitystä.
Joo.. Aiheet alkoivat rönsyilemään keskusteluketjun sisällä.. vähän kuin joskus täälläkin.

Selkeät aihealueiden omat osiot ja tuo moderointi ovat tehneet lukijoillekin aiheesta helpommin lähestyttävää.
Hyvä foorumihan tästä muinainen suomi -foorumista sitten kehkeytyi tuon Lallin ja erikin jatkoksi.
Lähetä vastaus