Sivu 1/1

Ennakko: Suomensukuiset 30 päivässä

ViestiLähetetty: 31 Joulu 2012 20:20
Kirjoittaja Pertinax
Osa 1. Kazan ja Mari. Näyttelijä Ville Haapasalo aloittaa matkansa suomensukuisten kansojen pariin Venäjällä. Matkaan lähdetään Volgan mutkasta, jossa tutustutaan Kazanin hevosiin, marilaiseen luonnonuskoon ja pyhään metsään.

http://areena.yle.fi/tv/1781114

http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkis ... 0-paivassa

ViestiLähetetty: 01 Tammi 2013 09:50
Kirjoittaja Kinaporin kalifi
Kiitos vinkistä. Ville olisi saanut kysellä marien uskonnosta vähän tarkemmin, nyt selostuksessa taisivat mennä asiat hieman sekaisin. Kazanin asukkaiden rauhaisa yhteiselo kuulosti idylliltä, varsinkin kun tietää alueen historian olevan hyvin erilainen:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kazanin_valloitus_1552

ViestiLähetetty: 01 Tammi 2013 14:10
Kirjoittaja Pesservisser
Lähtökohtana on kieli, ja siksi kohteena ovat vain muinaisia kieliä puhuvat kansojen sirpaleet.
Suomensukuisten suuri massa asuu Moskovassa, Pietarissa ja niiden ympäristössä venäjänkielisinä.
Väestöjen hävitys Kazanin ympäristössä on ollut hirveää Iivana Julman aikoihin, mutta myös tataarien kaudella Volgan alue oli pysyvä ryöstelyn kohde. Ilman hävityssotia väestö voisi olla paljon suurempi.
Mitään tietoja ei taida olla siitä, kuinka rauhanomaisesti bolgaarien asettuminen alueelle on tapahtunut v. 600 paikkeilla. Sotivana laumana he joka tapauksessa idästä tulivat, samalla kertaa kuin kasaarit, Bulgarian turkkilaisväestö ja avaarit.
Muromin ruhtinaskunta , sittemmin Rjazan-Murom oli vanha valtio , mutta marien ja mordvalaisten vastaavista ei taida olla tietoa.
Alueella oli vielä Katariina Suuren aikaan niin vakava kapina, että sen kukistajaksi tarvittiin marsalkka Suvorov ( joka ehkä oli inkeriläistä sukua).

ViestiLähetetty: 01 Tammi 2013 18:47
Kirjoittaja Kalevanserkku
Pesservisser kirjoitti:marsalkka Suvorov ( joka ehkä oli inkeriläistä sukua).


Olen aikaisemmin lukenut Suvorovista, että hän olisi ollut Tverin karjalaisia. Lisäksi on kerrottu, että hän jossain vaiheessa (olisiko ollut Kustaan sodan edellä) oli käynyt Suomessa (siis Ruotsiin kuuluneessa osassa Suomea) talonpojaksi pukeutuneena tiedusteluretkellä. Tämmöiseen tarvittiin kykyä ymmärtää ja puhua rajaseudulla puhuttua suomea, joka tietysti tuohon aikaan oli useimmilla inkeriläisillä ja myös tverinkarjalaisilla

ViestiLähetetty: 24 Tammi 2013 12:10
Kirjoittaja Pahis
Tämä on nyt edennyt neljänteen jaksoon. Eka jaksokin on vielä nähtävissä netissa, jos joku ei ole aiemmin vielä ehtinyt katsomaan.

Ihan mielenkiintoinen sarja, mutta aika nopeasti liikutaan paikasta toiseen, jolloin tapaamiset paikallisten kanssa jäävät pinnallisiksi.

ViestiLähetetty: 25 Tammi 2013 00:19
Kirjoittaja aikalainen
Pahis kirjoitti:Tämä on nyt edennyt neljänteen jaksoon. Eka jaksokin on vielä nähtävissä netissa, jos joku ei ole aiemmin vielä ehtinyt katsomaan.

Ihan mielenkiintoinen sarja, mutta aika nopeasti liikutaan paikasta toiseen, jolloin tapaamiset paikallisten kanssa jäävät pinnallisiksi.

Eräs puute ohjelmassa on, että siinä ei juurikaan ole kuultu, miltä ne suomensukuiset kielet kuulostavat. Kansanpellepuvussa tehty kuorolaulu ei aja samaa asiaa. Ihmisten olisi voinut antaa malliksi vähän jutustella keskenään omalla kielellään, ja muutama esimerkki yhteisistä sanoista olisi antanut aiheelle syvyyttä.

ViestiLähetetty: 09 Maalis 2013 00:05
Kirjoittaja Pesservisser
Volgan alue on melko sekavaa suomensukuisten ja turkkilaiskielisten kansojen, ja muidenkin tilkkutäkkiä.
Unkarilainen sivusto on yrittänyt kuvata sitä yksityiskohtaisesti.

http://www.hunmagyar.org/turan/idur.html