Switch to full style
Keskustelu suomen heimoista ja suomalaisten sukukansoista.
Lähetä vastaus

Heimosi paljastaa, onko sinusta menestyjäksi

15 Touko 2013 19:15

Heimosi paljastaa, onko sinusta menestyjäksi:
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/201 ... 136708/139

Kannattaa olla sekaverinen, voi napsia rusinat pullasta. :wink:

15 Touko 2013 20:10

Nämä stereotypiat ovat pitkälti tulos siitä, että olosuhteet ovat vaikuttaneet ihmisten käytökseen. Ne eivät edes aina ole kovin pysyviä, Topelius piti savolaista sivistyneenä kauppamiehenä, ilmeisesti siksi että Savo pystyi 1800-luvulla hyötymään Pietarin kysynnästä. Pohjanmaan ruotsinkieliset taas olivat aggressiivisia häiriköitä jne.

18 Touko 2013 12:56

Kinaporin kalifi kirjoitti:Nämä stereotypiat ovat pitkälti tulos siitä, että olosuhteet ovat vaikuttaneet ihmisten käytökseen. Ne eivät edes aina ole kovin pysyviä, Topelius piti savolaista sivistyneenä kauppamiehenä, ilmeisesti siksi että Savo pystyi 1800-luvulla hyötymään Pietarin kysynnästä. Pohjanmaan ruotsinkieliset taas olivat aggressiivisia häiriköitä jne.


Savolaiset ovat kyllä supliikki-ihmisiä, siis sujuvasanaisia seuramiehia ja saattavat pärjätä aloilla, joilla tällainen ominaisuus on tärkeä. Hyvä esimerkki on juuriltaan savolainen n. 16. serkkuni Urho Kekkonen. Itse olen enemmänkin samaa moosekselaista tyyppiä kuin toinen U. K:n etäserkku, politiikassakin menestynyt Paavo Lipponen. Kaiketi savolaiseksi voidaan laskea myös liikemiehenä ja kirjailijana menestynyt Algot Untola eli Tietäväinen, kirjailijanimiltään Irmari Rantamala ja Maiju Lassila. Poliitikkona menestys oli sitten heikompi päättyen väkivaltaiseen kuolemaan 1918.

Kiintoisa on Topeliuksen näkemys Pohjanmaan ruotsinkielisistä, joihin hän itsekin lähinnä kuului. Vai katsoiko hän saaneensa parempia geenejä niiltä suomenkielisiltä esi-isiltään, joiden Toppila-nimestä Topeliuskin on muokattu? Välskärin kertomuksissa Topelius antaa kovin kielteisen kuvan myös juutalaisista, tai ainakin yhdestä, siis siitä ainoasta joka muistaakseni kirjassa esiintyy. Kun kuitenkin muistan lukeneeni, että Topeliuksessa oli myös juutalaista verta, tekee mieli kysyä oliko mies taipumuksiltaan ns. oman pesän likaaja.

Länsisuomalaisissa on kyllä havaittavissa melkoista juroutta, sitä enemmän mitä lännemmäksi siirrytään. Jurous kohdistuu etenkin outoihin ihmisiin. Samaa lastentarhaa ja koulua käyneitä kyllä usein moikataan vielä aikuisinakin... :wink:

18 Touko 2013 19:56

Näitä heimoeroja en kyllä useimmista ihmisistä erota. Kaikissa heimoissa on monenlaisia tyyppejä ja sama koskee kansojankin. Eniten olen huomannut joidenkin pohjalaisten tarvitsevan käyttää ns. pohjalaista suorasukaisuutta, jolla sitten perustelevat joskus töksähteleviäkin tekemisiään. En usko, että se heissäkään on kovin myötäsyntyistä vaan pikemmin opittu roolimalli. Puolestaan olen tavannut savolaisia sanojen "väentelijöitä", jotka ovat silti "tolokkuja" toimenmiehiä.

18 Touko 2013 21:55

Tämä opaskirjanen auttaa ymmärtämään mainitsemasi ryhmän puhetaidon saloja:

https://kirjat.finlit.fi/index.php?showitem=2613
Lähetä vastaus