Switch to full style
Keskustelu suomen heimoista ja suomalaisten sukukansoista.
Lähetä vastaus

Tsuudit eivät ole tsuhnia

12 Touko 2014 16:09

Nyt kun todettu, että yhtä N1c1-klaania (CTS9976+) voidaan kutsua tsuudilaisiksi, on syytä oikaista väärä käsitys, että tsuudit olisivat sama kuin tsuhnat. Tsuhna on myöhäinen suomalaisten haukkumanimi kun taas tsuudit on vanhan ja merkittävän suomalaisheimon nimi. Eli Tsuudeja ei pidä sekoittaa tsuhniin. Niillä on aivan eri merkitys.

Tšuudit (ven. Чудь, Tšud)
Venäläisissä taruissa tšuudit kuvattiin yleviksi ja kauniiksi. Yksi tšuudien yleinen kuvaus oli valkosilmäinen, mikä tarkoittaa vaaleita silmiä. Tshud-nimityksen on väitetty tarkoittaneen alkuperäisessä kirjoitusmuodossaan samaa kuin adjektiivi tshudnyi eli ihmeellinen, erinomainen, mainio ja ihastuttava. Todennäköisesti tšuudit-sana on kuitenkin itäslaavilainen väännös "kansaa" tarkoittavasta germaanisesta sanasta (*thiudos).

Tšuhna tai suhna (ven. чухна)
On venäläisten käyttämä haukkumasana suomalaisesta, virolaisesta, karjalaisesta sekä inkeriläisestä. Se on peräisin venäläisten suomalaisille antamasta haukkumanimestä "tšuhonets" tai "tšuhonka", jota käytettiin eritoten ”vähän hölmöistä” suomalaisista, jotka toivat kaupunkeihin maataloustuotteita, esimerkiksi maitoa, voita tai munia.

Lisätietoa Tsuudeista: http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1uudit

Re: Tsuudit eivät ole tsuhnia

12 Touko 2014 21:14

Kaikkihan me olemme tsuhnia. Maankin nimi on eräällä maailmankielellä Tsuhnistan.
Lähetä vastaus