Muinainen Suomi
http://muinainensuomi.foorumi.eu/

Tsuudit eivät ole tsuhnia
http://muinainensuomi.foorumi.eu/viewtopic.php?f=19&t=963
Sivu 1/1

Kirjoittaja:  Jola [ 12 Touko 2014 16:09 ]
Viestin otsikko:  Tsuudit eivät ole tsuhnia

Nyt kun todettu, että yhtä N1c1-klaania (CTS9976+) voidaan kutsua tsuudilaisiksi, on syytä oikaista väärä käsitys, että tsuudit olisivat sama kuin tsuhnat. Tsuhna on myöhäinen suomalaisten haukkumanimi kun taas tsuudit on vanhan ja merkittävän suomalaisheimon nimi. Eli Tsuudeja ei pidä sekoittaa tsuhniin. Niillä on aivan eri merkitys.

Tšuudit (ven. Чудь, Tšud)
Venäläisissä taruissa tšuudit kuvattiin yleviksi ja kauniiksi. Yksi tšuudien yleinen kuvaus oli valkosilmäinen, mikä tarkoittaa vaaleita silmiä. Tshud-nimityksen on väitetty tarkoittaneen alkuperäisessä kirjoitusmuodossaan samaa kuin adjektiivi tshudnyi eli ihmeellinen, erinomainen, mainio ja ihastuttava. Todennäköisesti tšuudit-sana on kuitenkin itäslaavilainen väännös "kansaa" tarkoittavasta germaanisesta sanasta (*thiudos).

Tšuhna tai suhna (ven. чухна)
On venäläisten käyttämä haukkumasana suomalaisesta, virolaisesta, karjalaisesta sekä inkeriläisestä. Se on peräisin venäläisten suomalaisille antamasta haukkumanimestä "tšuhonets" tai "tšuhonka", jota käytettiin eritoten ”vähän hölmöistä” suomalaisista, jotka toivat kaupunkeihin maataloustuotteita, esimerkiksi maitoa, voita tai munia.

Lisätietoa Tsuudeista: http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1uudit

Kirjoittaja:  Kinaporin kalifi [ 12 Touko 2014 21:14 ]
Viestin otsikko:  Re: Tsuudit eivät ole tsuhnia

Kaikkihan me olemme tsuhnia. Maankin nimi on eräällä maailmankielellä Tsuhnistan.

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/