Asutuksen ikä vanhenee

Suomessa noin 8500-2000 eaa.

Asutuksen ikä vanhenee

ViestiKirjoittaja Taavetti » 09 Huhti 2011 11:26


Jaettu ketjusta "Kampakeramiikka Aasiasta?"
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/v ... 01823a7a54

------------


Löysin lehdestä pienen uutisen Hans-Peter Shulzin, ilmeisesti metsähallituksen suunnittelijan, kertoneen Taivalkoskelta löytyneestä, Pohjois-Pohjanmaa vanhimmaksi tiedetystä asuinpaikasta. Mainittu asuinpaikka sijaitsee sen mukaan Taivalkosken Paloharjussa. Asuinpaikka on ajoitettu ruoantähteistä löydetyistä luista 9500 vuotta vanhaksi. Suunnilleen saman ikäisiä asuinpaikkoja on uutisen mukaan tavattu Etelä-Lapista Posolta. Kaikki kolme kohdetta sijaitsevat vaaramaisemissa, pienen järven rannalla. Löytötiedot kiinnostavat minua siksikin, että vaimoni on kotoisin Taivalkoskelta, eikä Posiokaan ole sieltä kaukana. Tiedä vaikka joskus ennättäisin jollakin niistä pistäytymään.

Yritin Googlen avulla löytää lisätietoja, yllätyksekseni kohtasin tutun nimen. En löytänyt tältä foorumilta siitä muuta tietoa, joten uskallan linkittää, Jaska poistakoon mikäli katsoo sen aiheelliseksi tai jos täällä on muuallakin sinne viitattu.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

Re: Asutuksen ikä vanhenee

ViestiKirjoittaja Jaska » 09 Huhti 2011 13:32

Taavetti kirjoitti:Löysin lehdestä pienen uutisen Hans-Peter Shulzin, ilmeisesti metsähallituksen suunnittelijan, kertoneen Taivalkoskelta löytyneestä, Pohjois-Pohjanmaa vanhimmaksi tiedetystä asuinpaikasta. Mainittu asuinpaikka sijaitsee sen mukaan Taivalkosken Paloharjussa. Asuinpaikka on ajoitettu ruoantähteistä löydetyistä luista 9500 vuotta vanhaksi. Suunnilleen saman ikäisiä asuinpaikkoja on uutisen mukaan tavattu Etelä-Lapista Posolta. Kaikki kolme kohdetta sijaitsevat vaaramaisemissa, pienen järven rannalla. Löytötiedot kiinnostavat minua siksikin, että vaimoni on kotoisin Taivalkoskelta, eikä Posiokaan ole sieltä kaukana. Tiedä vaikka joskus ennättäisin jollakin niistä pistäytymään.

Tämä on mielenkiintoinen ilmiö, koska muitakin oletettua varhaisempia pohjoisia asuinpaikkoja on löydetty, muistaakseni Ruotsin puolelta ja sitten Suomesta Utsjoen Sujala. Viimeisestä ulkomaaksi:

http://antiquity.ac.uk/Ant/082/0884/ant0820884.pdf

Taavetti kirjoitti:Yritin Googlen avulla löytää lisätietoja, yllätyksekseni kohtasin tutun nimen. En löytänyt tältä foorumilta siitä muuta tietoa, joten uskallan linkittää, Jaska poistakoon mikäli katsoo sen aiheelliseksi tai jos täällä on muuallakin sinne viitattu.

Kappas, ikivanhat sivut vielä olemassa. Tuo juttu vuosituhannen vaihteesta edustaa nykyisellään vanhentunutta käsitystä tilanteesta. Juttu on peräisin ajalta ennen kuin minun ja Kalmankenkun näkemykset kasvoivat eri suuntiin. :)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10976
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

ViestiKirjoittaja Taavetti » 09 Huhti 2011 14:27

Valitettavasti, mutta onnekseni ymmärrän vain muutamia ulkomaan kielen sanoja. Valitettavasti siksi, että monta kiinnostavaa tietoa jää lukematta. Onnekseni siksi, ettei aikaa tarvitse lukemiseen käyttää, vaan voi katsella paljon puhuvia kuvia. Pelkästään kuvien ja kaavioiden vuoksi kannatti kurkata linkin taakse, kenties joskus yritän ymmärtää muutamia sanojakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

ViestiKirjoittaja hunninko62 » 11 Huhti 2011 10:31

Erittäin mielenkiintoinen juttu. Sujalassa havaittiin itäinen vaikutus, vaikka ahrensburgilainen vaihtoehto eli lähellä. Idässä oli jo tuolloin lämmintä ja väki lisääntyi nopeasti.

Mikähän tämän asuinpaikan etnos on?
hunninko62
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 84
Liittynyt: 30 Maalis 2011 22:08
Paikkakunta: Kokemäki

ViestiKirjoittaja Sami Raninen » 11 Huhti 2011 14:18

hunninko62 kirjoitti:Mikähän tämän asuinpaikan etnos on?


Sepä olisi todella kiva tietää, mutta mesoliittisista etnoksista ei tiedetä yhtään mitään. Edes valistuneelle arvailulle ei ole pohjaa...
Sami Raninen
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 310
Liittynyt: 17 Helmi 2011 18:19
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja hunninko62 » 11 Huhti 2011 21:22

...löytyisipä joku meso suohon hukkuneena. Olisin siitä onnellinen. :twisted:
hunninko62
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 84
Liittynyt: 30 Maalis 2011 22:08
Paikkakunta: Kokemäki

ViestiKirjoittaja Taavetti » 19 Touko 2011 03:23

Joskus vuosia sitten olin lisännyt erään sivustoni linkkeihin osoitteen, jonka löysin uudelleen muita osoitteita etsiessäni. En ole varma, joko sinne on täältä linkitetty, onko kyse kenties jonkun tämän foorumin käyttäjän sivuista, vai onko kyseessä ulkopuolisen sivusto. Samoin sillä kerrottujen tietojen ajankohtaisuudesta kiinnostaisi saada hiukan vihjeitä.

Koska sivusto on monipuolinen, etsin kauan aluetta, jonne voisin sen täällä linkittää, sillä sopivia alueita tuntui olevan useita, enkä niihin kaikkiin halua yleislinkkiä lisätä. Lopulta päädyin tänne kivikautta käsittelevälle alueelle, ja lisään tähän linkin kyseisen sivuston kivikautta esittelevälle sivulle. Siitä voi etsiä linkkejä muihinkin aiheisiin. Lisään linkin avoimena, piilottamatta sitä lyhennyksinä.

https://extras.csc.fi/arctinet/kivikaus/m2/2_1.htm
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

ViestiKirjoittaja hunninko62 » 23 Touko 2011 21:45

Linkkisi taulukossa ajat on muutettu kalibroituiksi "aurinkovuosiksi" ja on siten vertailukelpoinen muihin kronologioihin. Venäläisillä on vaihteleva tapa kalibroida radiovuodet, mutta baltia, norja ja ruotsi ovat helppoja vertailumaita.

Taulukko on tulkittava niin, että kulttuuri (esim. tyypillinen kampakeramiikka), joka esitetään laidasta laitaan, on ollut levinneenä koko maassa. Jos laatikko käsittää vain osan leveydestä, on alue rajoittuneempi (vasarakirveskult.).

Tuollaiset taulukot ovat yhdessä asiassa hämääviä. Samaa kulttuuria voi esiintyä valtakunnanrajan toisella puolella, samannimisenä tai erilailla nimettynä. Esimerkiksi kjelmöyn- ja Lovozeron keramiikkaa on pohjoiskalotin kaikissa maissa. Käsityksen kulttuurin koko laajuudesta saa vain, jos tutkii useiden maiden tietoja. Kansalliset rajat pännii joskus ...
hunninko62
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 84
Liittynyt: 30 Maalis 2011 22:08
Paikkakunta: Kokemäki


Paluu Kivikausi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa