Switch to full style
Suomessa noin 8500-2000 eaa.
Lähetä vastaus

Utsjoen Sujalan yhteydet Varanginvuonolle

25 Syys 2013 03:02

Uusimmassa Muinaistutkijassa 3/2013 on Tuija Rankaman ja Jarmo Kankaanpään erinomainen kirjoitus Utsjoen Sujalan ja Varanginvuonon rannan kulttuuriyhteyksistä. Sujalahan oli vanhin jääkauden jälkeinen itäistä alkuperää oleva kohde Lapissa, ajoitus karkeasti vuoden 8300 calBC ympäristöön. Sujalan esineistö viittaa alkuperään Venäjän Butovo-kulttuurin alueella, joka ulottui Ylä-Volgalta pohjoiseen; kartta löytyy esim. täältä:
http://www.phil.uni-greifswald.de/filea ... n_2010.pdf

Nyt kirjoittajat ovat löytäneet Norjan museoista vastaavia itäisiä esineitä, jotka ovat vieläkin vanhempia: vanhimmat ajoitukset lähenevät jo vuotta 9000 calBC. Nämä esineet ovat peräisin Varanginvuonon etelärannan löytöpaikoilta.

Kirjoittajat esittävät, että vaikka Komsan kulttuurin vanhin vaihe onkin peräisin lounaasta Ahrensburgin kulttuurin piiristä, on sen kakkosvaiheessa nähtävissä selvä itäinen vaikutus, joka sitten levisi aina Keski-Norjaan saakka. Itäinen kulttuurimuoto olisi suorastaan syrjäyttänyt aikaisemman varsinaisen Komsa-kulttuurin.

Myös muista Norjan kohteista löydettyjen esineiden joukosta löytynee itäisen teknologian jälkiä, kunhan sitä tuntevat tutkijat pääsevät aineiston kimppuun.

Vaikka kirjoittajat eivät sitä käsittelekään, niin on mielenkiintoista sekin, että Lapin itäiset ensiasuttajat näyttävät tulleen eri kulttuuripiiristä kuin Etelä-Suomen ensiasuttajat (esim. Lahden Ristola virolaisen Kundan kulttuurin piiristä). Nykyäänhän Suomusjärven kulttuurikin rajataan maan eteläosiin, eikä koko Suomessa ajatella vallinneen yhden ja saman kulttuurin - nyt siis kulttuurierot palautuisivat peräti aivan alkuasutukseen saakka.
Lähetä vastaus