Sivu 1/1

Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 17 Loka 2014 00:15
Kirjoittaja Jola
Guardianissa on ollut vasta tälläinen artikkeli Euroopan muinais-DNA:sta. Lainasin tuohon alle keskeisia osia siitä. Ei sinänsä mitään aivan uutta, mutta yritys yhteenvetää tähänastisia tutkimuksia. Suomea ei mainita, mutta tässä foorumissa olleiden admixien ja muiden analyysien valossa suomalaisissa keskimäärin lienee Euroopan korkeimpia osuuksia metsästäjä-keräilijä-perimällä ja matalimpia viljelijä-perimällä. Miten lienee tuo pohjoisten euraasialaisten perimän (ANE) osuus suomalaisissa suhteessa muihin eurooppalaisiin?

DNA study reveals third group of ancient ancestors of modern Europeans
Mixture of hunter-gatherers and farmers was augmented by third wave of migrants, perhaps 5,000 years ago, from north Eurasia

”The findings suggest that the arrival of modern humans into Europe more than 40,000 years ago was followed by an influx of farmers some 8,000 years ago, with a third wave of migrants coming from north Eurasia perhaps 5,000 years ago. Others from the same population of north Eurasians took off towards the Americas and gave rise to Native Americans.

Modern Europeans are various mixes of the three populations. Sardinians are more than 80% early European farmer, with less than 1% of their genetic makeup coming from the ancient north Eurasians. In the Baltic states such as Estonia, some modern people are 50% hunter-gatherer and around a third early European farmer.

The modern English inherited around 50% of their genes from early European farmers, 36% from western European hunter-gatherers, and 14% from the ancient north Eurasians. According to the study, published in Nature, modern Scots can trace 40% of their DNA to the early European farmers and 43% to hunter-gatherers, though David Reich, a senior author on the study at Harvard University, said the differences were not significant.”

http://www.theguardian.com/science/2014 ... -dna-study

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 24 Loka 2014 20:02
Kirjoittaja Jola
Tästä teemasta on pakko jatkaa, koska Lazaridiksen et al. tutkimus, johon edellä siteerattu Guardianin artikkelikin perustuu, avaa mielestäni mullistavia ja kiehtovia näköaloja eurooppalaisten ja suomalaisten geneettiseen alkuperään. Ja jos Eurogenes ANE K7-laskuri mittaa samoja asioita oikeassa suhteessa kuin em. tutkimus, ovat minusta laskurilla saadut tulokset suomalaisten kannalta merkittäviä. Siis olettaen etteivät Eurogenes ANE K7 ja MDLP K23b -laskurit ole vain 'viihdeleluja'.

Eli jos meissä on kaksikolmasosaa (ANE K7) tai vaikkapa vain noin 50% (MDLP K23b) muinaista läntistä metsästäja-keräilijä-perimää, on se mielestäni paljon. Ja syntyy ajatus, että tällä WHG-UHG-metsästäjä-keräilijä-väestöllä täytyy olla joku yhteys Suomeen tulleisiin muinaisiin väestöihin? Esim. nuorakeraamikkoihin, jotka tulivat Suomeen noin 5000 vuotta sitten tai edeltäneisiin kampakeraamikkoihin tai jopa ns. alkuasuttajiin heti jääkauden jälkeen. Myöhemmin tulleet uralilaiset metsästäjät ja kalastajat saivat sitten todennäköisesti jopa painotetusti jälkeläisiä läntiseen metsästäjä-heimoon kuuluvien naisten kanssa. Varmaankin uralilaiset olivat parempia metsästäjiä ja kalastajia, koska heidän mukanaan tuomasta kielestäkin tuli vallitseva. Eikö tässä ole ajatusta?

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 25 Loka 2014 14:46
Kirjoittaja Jaska
Jola kirjoitti:Eli jos meissä on kaksikolmasosaa (ANE K7) tai vaikkapa vain noin 50% (MDLP K23b) muinaista läntistä metsästäja-keräilijä-perimää, on se mielestäni paljon. Ja syntyy ajatus, että tällä WHG-UHG-metsästäjä-keräilijä-väestöllä täytyy olla joku yhteys Suomeen tulleisiin muinaisiin väestöihin? Esim. nuorakeraamikkoihin, jotka tulivat Suomeen noin 5000 vuotta sitten tai edeltäneisiin kampakeraamikkoihin tai jopa ns. alkuasuttajiin heti jääkauden jälkeen. Myöhemmin tulleet uralilaiset metsästäjät ja kalastajat saivat sitten todennäköisesti jopa painotetusti jälkeläisiä läntiseen metsästäjä-heimoon kuuluvien naisten kanssa. Varmaankin uralilaiset olivat parempia metsästäjiä ja kalastajia, koska heidän mukanaan tuomasta kielestäkin tuli vallitseva. Eikö tässä ole ajatusta?

Kyllä kyllä. Toistaiseksi on vain hankala erotella, mikä osuus mistäkin tekijästä kuuluisi mihinkin kerrostumaan.

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 25 Loka 2014 17:37
Kirjoittaja Jola
Hyvä, miten sitten dna:n kerrostumat määritellään tai rajataan? Voisko niitä määritellä ajoituksen suhteen? Em. mainitussa ANE K7-laskurissa kai on jo nimenkin perusteella kyse muinaisdna-kerrostumasta eli vanhimmasta eurooppalaisesta kerrostumasta. Eli semmoisesta dna:sta joka on peräisin ajalta ennen ajanlaskun alkua.

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 26 Loka 2014 13:00
Kirjoittaja Jaska
Jola kirjoitti:Hyvä, miten sitten dna:n kerrostumat määritellään tai rajataan? Voisko niitä määritellä ajoituksen suhteen? Em. mainitussa ANE K7-laskurissa kai on jo nimenkin perusteella kyse muinaisdna-kerrostumasta eli vanhimmasta eurooppalaisesta kerrostumasta. Eli semmoisesta dna:sta joka on peräisin ajalta ennen ajanlaskun alkua.

Yhden väestön kohdalla sen "ikä" selviäisi LD-kartan pituudesta (ks. s. 15).
http://www.elisanet.fi/alkupera/Asutushistoria.pdf

Mutta noiden laskurikomponenttien ikä ilmeisesti selviäisi vain väestöjä vertaamalla, ja kaiketi silloin oltaisiin yhteisten IBD-jaksojen pituuden varassa, ja LD (linkage disequilibrium = kytkentäepätasapaino) vaikuttaa niihinkin.

Kuitenkin mitä kauemmas ajassa mennään, sitä pienemmäksi silpuksi IBD-jaksot hajoavat. En tiedä, onko siksi mitään todellisia keinoja ajoittaa luotettavasti noiden komponenttien ikää väestössä... Ehkä ollaan sen varassa, että arvaillaan arkeologian osoittamien muuttoaaltojen ja laskurikomponentin levinneisyyden perusteella, mikä komponentti olisi voinut liittyä mihinkin aikatasoon.

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 26 Loka 2014 20:36
Kirjoittaja Jola
Hei. Kiitos taas Jaska asiantuntevasta vastauksesta. Voiko noita LD-kartan pituuksia suomalaisista näytteistä missään laskea? En muista ainakaan GedMatchissa sellaista olevan.

Toinen juttu sitten vielä. Näillä palstoilla meitä on ainakin kahdenlaisia eli tavallisia sukututkimusharrastajia ja pitemmälle ehtineitä "dna-nörttejä". Täällä vilahtelee ensimmäiselle ryhmälle outoja termejä tämän tästä. Puhutaan Rollofista tai Finestructuresta yms. Sitten on vielä nämä MCA:t, IBD:t, IBS:t, FST:t jne. Oisko mahdollista olla yksi sellainen ketju, jossa ns.kadunmiehet saisivat kysellä tyhmiä kysymyksia mm. em. käsitteistä? Monesti eri ketjuissa esitellään tuloksia erilaisten kuvaajien muodossa ilman mitään selitystä tai jopa lähes ilman tulkintaa.

Minä ainakin koen usein olevani ymmällä siitä, mitä minä (sukuseuran puheejohtajana ja dna-projektin vetäjänä) voin esim. näistä genominlaajuisten laskuri- ym.tuloksista ymmärrettävästi kertoa oman sukuseurani jäsenille. Jo nyt on tullut pientä kritiikkiä, että nämä erilaisten dna-tutkimusten tulokset koetaan liian vaikeatajuisina ja 'tieteellisinä'. Ja kun koko ajan tulee uusia tuloksia ja menetelmiä. Niiden merkityksestä pitäisi voida muodostaa järkevä kokonaiskuva. Mitkä entisistä käsityksistä ovat jo vanhentuneet jne.

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 27 Loka 2014 18:47
Kirjoittaja Jaska
Hyvä idea! Väännän kyselyketjun geeniosioon.

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 09 Marras 2014 14:03
Kirjoittaja Jola
Viime päivinä kansainvälisessä mediassa on ollut uutisia uudesta muinaisgenomi-tutkimuksesta, joka perustuu Kostenki 14 -löytöön.
Esim.: http://news.sciencemag.org/archaeology/ ... 6000-years

Tuoneeko tämä jotain uutta tässä ketjussa edellä olleeseen? Käsittääkseni Kostenki 14 ei anna lisävalaistusta ANE-genomiin.
Ks. myös: Eurogenes-blokin viimeinen päivitys.

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 11 Marras 2014 02:41
Kirjoittaja Jaska
Jola kirjoitti:Viime päivinä kansainvälisessä mediassa on ollut uutisia uudesta muinaisgenomi-tutkimuksesta, joka perustuu Kostenki 14 -löytöön.
Esim.: http://news.sciencemag.org/archaeology/ ... 6000-years

Tuoneeko tämä jotain uutta tässä ketjussa edellä olleeseen? Käsittääkseni Kostenki 14 ei anna lisävalaistusta ANE-genomiin.
Ks. myös: Eurogenes-blokin viimeinen päivitys.

Tuon mukaan kaikki kolme pääkomponenttia olivat "sekoittuneet" eurooppalaisiksi jo pian nykyihmisen levittyä Eurooppaan.

Re: Yhteenvetoa Euroopan muinais-DNA:sta

ViestiLähetetty: 11 Marras 2014 14:36
Kirjoittaja Jola
Minä olen saanut eri artikkeleista sellaisen käsityksen, että näillä kolmella väestökomponentilla on sama vanha alkuperä jossakin Euroopan ulkopuolella idässä (jota edustaa Kostenki 14), mutta kuitenkin ENF/EEF ja ANE tulivat Eurooppaan paljon myöhemmin kuin WHG.