Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 25 Syys 2020 21:58Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
 Haller et al. 2017: Mixfit, Estonians and Finns 
Kirjoittaja Viesti
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 9219
Vastaa lainaamalla
Viesti Haller et al. 2017: Mixfit, Estonians and Finns
Rekonpoika kirjoitti:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0170325

Uusi tutkimus virolaisista ja suomalaisista, käytetty metodi on julkisesti saatavilla ja käyttää chromopainter-outputtia.

Suomalais- ja virospesifit komponentit tietysti edustavat ajautumaa ja peittävät sekoituksia, ja saamelaiset puuttuvat, mutta tuoreempi (viimeisimpien vuosisatojen aikainen) sekoitus näkynee komponenttien ulkopuolella. Länsivenäläinen ja puolalainen tuore admix ovat Virossa yhtä vähäisiä kuin Suomessa tämän mukaan. Tanskalaissekoitus on Varsinais-Suomea lukuunottamatta suurempi kuin ruotsalaissekoitus Etelä-Suomessa ja Länsi-Suomessa. Tämä tukee vanhempaa ideaa että länsisuomalaisten länsieurooppalaisvaikutus on ruotsinaikaa vanhempaa alkuperää. Samoin rannikosta kaukaisimmat sisämaan virolaiset eli setot sun muut ovat tutkimuksessa eniten latvialaisten kaltaisia, kuten jo aiemmin esitin.

Jos tämän tekisi siten että virolaiskomponenttia ja suomalaiskomponentteja ei olisi, mutta saamelaiskomponentti lisättäisiin, veikkaan kielitieteen mukaista pääosin virolaista tulosta saamelaissubstraatilla ja varsinkin lännessä myös luoteiseurooppalaisella.http://journals.plos.org/plosone/articl ... =printable

"Estonian population shows a higher Mx value for the LAT component (73%) than the FIN-S component (50.7%), meaning that the LAT component is distributed more evenly in the Estonian population than the FIN-S component. This is in par with Estonia’s long land border with Latvia as opposed to the sea border with Finland. Mixing between Estonians and Southern Finns has been the same in both directions as the Finnish population’s Mx(EST) and Estonian population’s Mx(FIN-S) are both around 50%."
-- Puolella (etelä?)suomalaisista olisi siis virolaista perimää; tämä voisi liittyä rautakautiseen kantasuomen leviämiseen?

Virolaisten komponentit
- Venäläinen komponentti yllättää: sitä on eniten pohjoisrannikolla, ja kaikkein eniten Länsi-Viron saarilla! (10 %.) Voisiko tämä sisältää myös länsislaavilaisen eli vendiläisen komponentin?
- Ruotsalaista komponenttia on Hiidenmaalla 7 %, Saarenmaalla ja viereisellä rannikolla 2 %, muualla mitättömästi. Nuorin tekijä?
- Eteläsuomalaista komponenttia on pohjoisrannikolla 20-30 %, muualla selvästi vähemmän. Silti vielä kaakkoisimmassakin maakunnassa 2 %.
- Pohjoissuomalaista = savolaista komponenttia on 2-3 % koillisimmassa Virossa, muualla mitättömästi. Inkeroista/inkerinsuomalaista vaikutusta?
- Latvialaista komponenttia on etelässä 44 %, Hiidenmaalla vain 4 %.
- Virolaista komponenttia on eniten lounaisessa Virossa, Saarenmaalla peräti 60 %. Eteläisimmässä vain 40,5 %.

Suomalaisten komponentit
- Eteläsuomalaista komponenttia on karkeasti Pähkinäsaaren rajan länsipuolella n. 70 %, itä- ja pohjoispuolella n. 45 %. Tämä tekijä siis edustaa vanhinta asutushistoriaa koko maassa?
- Pohjoissuomalaista tekijää on idässä ja pohjoisessa n. 47 %, lännempänä enää 16-18 % ja lounaassa vain 7 %.
- Virolaista komponenttia on idässä ja pohjoisessa 3 %, lännessä 4-10 %.
- Ruotsalaista komponenttia on lounaassa 4 %, keskilännessä 1 % ja idässä & pohjoisessa prosentin murto-osia. Tämä näyttää Suomessakin nuorimmalta komponentilta.
- Tanskalaista komponenttia on idässä 2 %, pohjoisessa 3 %, lännessä 20-26 % - huippu on Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Hämeessä (~Keski-Suomea). Heti tulee mieleen, että Levänluhdan hautauksia on verrattu Tanskan rautakautisiin suohautauksiin... Mitenkäs se heruli-hypoteesi menikään? PDT_Armataz_01_18

"The component values calculated for people who had the respective components greater than zero (the bottom values in the maps of Figs 1 and 2) indicate that the EST component is more evenly distributed among the people of south-west, and indeed the entire country, than the SWE component. Therefore, the genetic mixing with the Estonians is likely earlier than mixing with Swedes."

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


27 Tammi 2017 19:54
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti

Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09
Viestit: 6534
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Harrel et al. 2017: Mixfit, Estonians and Finns
Muistan kyllä Moseksen profetiat. Heruleja todennäköisempänä pidän muinaisnorjalaisia, jotka olivat tanskalaista alkuperää. Nyt kaksi tutkimusta liittää nykysuomalaisen alkuperän manner-Eurooppaan, ensimmäinen rarecoal-tutkimus oli kylläkin näytteiden osalta puutteellinen. Aikaa menee ja tupakkia palaa, mutta väistämätön on tulossa. Mikäli tulevan suomalaisten muinaisdna-tutkimuksen tulokset osoittavat eteläskandinaavisia yhteyksiä, niin ne tutkimuksessa nähdään irrallisena, mutta mielenkiintoisena ilmiönä. Mutta tuskin tämä haplotyyppitutmus jää viimeiseksi laatuaan ja uudet joko vahvistavat nyt saadut tulokset, tai sitten ei. Tekisin itse vastaavan analyysin, jos saisin jostakin kymmeniä näytteitä oikeilta alueilta. Kaikki tarvittava rekvisiitta on valmiina odottamassa juuttien, jööttien ja daanien genomeja.


28 Tammi 2017 13:50
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 2 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy