Sivu 1/1

Varhaisimmissa saviastioissa vain metsänantimia

ViestiLähetetty: 18 Huhti 2019 10:25
Kirjoittaja rcislandlake
Ääninen, Vienanmeri, Suomenlahti, Pohjanlahti..

Eivätkö ensimmäiset ihmiset pohjolassa osanneet kalastaa ?
https://www.sttinfo.fi/tiedote/maamme-v ... rt6mtR-kbY

Mitä se kertoo ensimmäisistä asukkaista ?
Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että saviastioiden valmistaminen ja käyttö levisivät pohjoista havumetsävyöhykettä pitkin idästä länteen, ja metsävyöhykkeellä kehittynyt tapa käyttää astioita säilyi vielä satoja vuosia merten ja suurten järvien ranta-alueilla. Niinpä Pohjanlahden, Suomenlahden, Vienanmeren ja Äänisen vanhimmissa saviastioissa ei keitetty kalaa tai hyljettä.

Re: Varhaisimmissa saviastioissa vain metsänantimia

ViestiLähetetty: 18 Huhti 2019 18:52
Kirjoittaja aikalainen
rcislandlake kirjoitti:Eivätkö ensimmäiset ihmiset pohjolassa osanneet kalastaa ?
Artikkelin mukaan osasivat: "Maamme kivikautisilta asuinpaikoilta löydetyt luuaineistot osoittavat merellisten antimien olleen tärkeä osa muinaisten ihmisten toimeentuloa, mutta näitä tuotteita ei valmistettu tai säilötty vanhimmissa saviastioissa."

Ilmeisesti kalat valmistettiin vielä pitkän aikaa pelkästään entiseen tapaan esim. kuivaamalla, suolaamalla, hapattamalla tai tulella loimottamalla. Eipä näistä menetelmistä ole luovuttu vieläkään. Mutta miksi kalasoppa ei alkuun maistunut, se jää avoimeksi.

Re: Varhaisimmissa saviastioissa vain metsänantimia

ViestiLähetetty: 19 Huhti 2019 10:11
Kirjoittaja wejoja
Kalan valmistamiseen käytettiin todennäköisesti myös kuoppaliettä, eli hauki asetetaan vehkamaisiin lehtiin yrttien kanssa käärittynä hiilipedille + maata päälle kolmeksi vartiksi. Tuli aikoinaan kokeiltua muutamia haukia ja taimenia leirillä ja lopputulos oli varsin herkullinen myös ilman suolaa. Keramiikan lisäksi voisi tutkia jäämiä myös lieden ja lieden viereisistä kivistä; riippuen kivilajista ja lämpötiloista kuvittelisi niihinkin jäävän jotain jälkiä.