Sivu 1/1

Tirkkosen gradu alkuperäkiistasta

ViestiLähetetty: 06 Syys 2012 00:01
Kirjoittaja Jaska
Nyt löytyy PDF:nä Jani-Matti Tirkkosen perusteellinen pro gradu -työ alkuperäkiistasta:
Lopullinen totuus pohjoiseurooppalaisten alkuperästä? Kalevi Wiik vallankumouksellisen paradigman edustajana juuret-kiistassa
http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn ... 120723.pdf

Tämän jälkeen ei pitäisi olla kellekään epäselvää, kuka on sanonut mitäkin ja mitä oikein on kritisoitu. Suosittelen lämpimästi!

Alla seuraa karmaiseva paljastus:









Matti repesi ryyppäämään!

No ei, vaan:
"Loppupäätelmänä totean, että juuret-kiista oli hedelmätön kielitieteen edistyksen kannalta. Wiikin edustama vallankumouksellinen paradigma perustuu piittaamattomuuteen tieteellisestä metodista ja kuuluu näin ollen pseudotieteen piiriin."

ViestiLähetetty: 06 Syys 2012 14:59
Kirjoittaja putkonen
Kiitokset vastavallankumoukselliselle erittäin mielenkiintoisesta pro gradu-työ-vinkistä.

Vastavallankumouksellisen paradigman edustajista Janhunen luettelee itsensä ja Esa
Itkosen lisäksi Károly Rédein, Vladimir Napolskikhin, Johanna Laakson ja Eugene
Helimskin (Janhunen 2001a: 38). 2000-luvun uudesta tutkijasukupolvesta selkeästi
vastavallankumouksellista paradigmaa edustavat Ante Aikio (2004; 2006), Aslak Aikio
(Aikio & Aikio 2001; 2002a; 2002b), Janne Saarikivi (2006), Petri Kallio (2002; 2006) ja
Jaakko Häkkinen (2004; 2009a).

ViestiLähetetty: 06 Syys 2012 22:22
Kirjoittaja wejoja
Ei tässä pääse näköjään tänäänkään ajoissa nukkumaan...! :D

ViestiLähetetty: 07 Syys 2012 00:51
Kirjoittaja Jaska
wejoja kirjoitti:Ei tässä pääse näköjään tänäänkään ajoissa nukkumaan...! :D

Kyllähän se Matin karu kohtalo valvottaa... :nyyh:

ViestiLähetetty: 08 Syys 2012 01:58
Kirjoittaja E. Sofia
Luin gradun.
Wiik esittää kritiikkiä sukupuumallia kohtaan. Hän kritisoi sukupuumalliin sisäänrakennettua homogeenisen kantakielen ajatusta ja pitää sitä epärealistisena sekä teoreettisena rakennelmana, idealisaationa

Kun en itse ole kielitieteen ihmisiä, en oikein ymmärrä, miksi kielet eivät voisi muodostua kontaktien kautta. Niinhän ihminenkin syntyy. Kahdesta tulee yksi.
Miksi kehityksen pitäisi kulkea aina vain jakaantumalla, yhdestä moninaisuutta kohti. Eikö myös toisinpäin?
Miten savo syntyikään?

ViestiLähetetty: 08 Syys 2012 03:30
Kirjoittaja Jaska
E. Sofia kirjoitti:Luin gradun.
Wiik esittää kritiikkiä sukupuumallia kohtaan. Hän kritisoi sukupuumalliin sisäänrakennettua homogeenisen kantakielen ajatusta ja pitää sitä epärealistisena sekä teoreettisena rakennelmana, idealisaationa

Kun en itse ole kielitieteen ihmisiä, en oikein ymmärrä, miksi kielet eivät voisi muodostua kontaktien kautta. Niinhän ihminenkin syntyy. Kahdesta tulee yksi.
Miksi kehityksen pitäisi kulkea aina vain jakaantumalla, yhdestä moninaisuutta kohti. Eikö myös toisinpäin?
Miten savo syntyikään?

Varsinaiset sekakielet ovat erittäin harvinaisia, ja esim. pidginit (apukielet joissa piirteitä kahdesta kielestä) yleensä lyhytikäisiä ja väliaikaisia. On kuitenkin syytä erottaa aidosti sekoittumalla syntyneet harvinaiset kielet sellaisista kielimuodoista kuten savo, jossa pääjuureen (muinaiskarjala) liittyy toisen kielimuodon (muinaishäme) piirteitä, tai suomi, jossa pääjuureen (uralilainen > itämerensuomalainen) liittyy paljon vieraita lainasanoja ja rakenteita (pääasiassa ruotsista ja ruotsin kautta). Jälkimmäinen tyyppi on hyvin yleinen - oikeastaan ei liene olemassa kieltä, jossa ei olisi aineksia vähintään kahdesta erilähtöisestä kielestä.

Se, mitä Wiikin mallissa on kritisoitu, on oletus siitä, että yhtenäinen kantaurali olisi voinut syntyä laajalla alueella monen erisukuisen kielen kohdatessa. Tämähän on jo loogisesti mahdotonta: kielten A ja B kontaktissa syntyisi tietysti aivan erilainen kielimuoto kuin kielten B ja C kontaktissa tai kielten A ja C kontaktissa.

Ja vaikka (kanta)kieli syntyisikin kontaktin kautta, se syntyisi välttämättä suppealla alueella: A:n ja B:n kosketusvyöhykkeellä syntyisi yksi sekakieli, B:n ja C:n kosketusvyöhykkeellä toinen sekakieli. Näiden sekakielten leviäminen laajalle alueelle olisi auttamatta vasta sekundaaria kehitystä - primaari tilanne olisi, että ne syntyvät suppealla alueella. Jokaikinen kieli syntyy suppealla alueella joko yhden puhujayhteisön piirissä tai kahden puhujayhteisön rajalla, se on looginen välttämättömyys. Laaja-alaisuus on aina toissijaista kehitystä.

Wiikin malli on siis mahdoton, eikä sitä ole mietitty loppuun asti. Sen sijaan se teoreettinen mahdollisuus, että kantaurali olisi syntynyt sekoittumalla, on hyvinkin mahdollinen, vaikkakaan sitä ei voitane koskaan sen paremmin verifioida kuin falsifioidakaan, koska Euraasian ekspansiiviset kielikunnat indoeurooppalainen, uralilainen, turkkilainen, mongolilainen, tunguusilainen ja sino-tiibetiläinen ovat huuhtoneet tieltään muinaisen moninaisuuden, joten meillä ei todennäköisimmin ole enää jäljellä niitä kieliä, joista kantauralin vanhempia pitäisi etsiä.

Mutta olipa kantaurali kontaktisyntyinen tai ei, niin voimaan jää, että
1. kantaurali on välttämättä syntynyt suppealla alueella, ja sen leviäminen laajemmalle on vasta sekundaarinen prosessi;
2. nykyiset uralilaiset kielet ja vain ne ovat kantauralin jälkeläiskieliä;
3. vain kielitiede voi kertoa, kuinka laajalla uralilaisia kieliä on aiemmin puhuttu, ja on kiistatta osoitettu, että kantagermaanin alle jääneet substraattikielet olivat täysin epäuralilaisia sekä sanastoltaan että fonotaksiltaan (miten äänteet yhdistyvät).