Switch to full style
Alkuperää koskeva uutisointi ja uudet tutkimukset.
Lähetä vastaus

Kiinan ja Itä-Aasian Y-haplot

12 Touko 2013 22:43

Kiinalainen tutkijaryhmä, Zhong et al. on julkaissut v. 2010 tutkimuksen jolla on selvitetty pohjoisten ja eteläisten saapumisreittien roolia Itä-Aasian väestöissä. Otokset ovat lähinnä Kiinan eri alueilta.
Tuloksena katsotaan, että O, C ja N haploryhmät ovat tulleet eteläiseltä reitiltä ja pienemmät ryhmät yht. noin 7% mm. R, Q, C5, G, J ja I pohjoista reittiä. Tosin N-ryhmän osalta uutta selvitystä ei näytä tehdyn, vaan on viitattu mm.Rootsin v. 2007 tutkimukseen. Otoksista ei löytynyt K- ja F haploja .
N-231 haplotyyypin osuus oli yhteensä 6 %. Otoksissa usein esiintyvä 0 johtunee osin myös pienestä otoskoosta.
Suuria arvoja on Yunnanin ja Sichuanin alueilla ( Fig.2, julkaisun sivu 720). Naxi-väestö on hyvin erikoinen kiinalaiseksi, kun N-osuus on 41.7 %, korkeampi kuin Eestissä. Yunnanin Wa-väestöllä osuus on 31.3 %, Sichuanin Qiangeilla 33.3 %. Han-väestöissäkin osuus nousee enimmillään 20%:iin Shanxissa.
Pienten otoskokojen vuoksi R1b ei ole tullut esiin siinä määrin kuin sitä on tiedetty olevan etenkin Sinkiangissa, jonne on merkitty ehkä virheellisesti R1a-esiintymiä.Muuten R1a:n osalta todetaan sen vaikuttavan hyvin vanhalta, kuten myös Klyosov on esittänyt.

http://mbe.oxfordjournals.org/content/28/1/717.full.pdf
Lähetä vastaus