Meteorologia: Uusimaa, Suomen ilmastollinen peräpää

Geologia tutkii maanmuotojen, paleoekologia taas kasvillisuuden ja eläimistön muuttumista aikojen kuluessa.

Meteorologia: Uusimaa, Suomen ilmastollinen peräpää

ViestiKirjoittaja Jaska » 07 Maalis 2011 12:40

Erittäin avartavaa luettavaa oli taannoin ilmastohistoriallinen katsaus, ylimeteorologi Reijo Solantien kirja Mikä on Uusimaa? Uudenmaan asutushistoriaa (Uudenmaan Maakuntaliitto ry, 1992).

Vielä tuhat vuotta sitten peltoviljelyasutus viihtyi Lounais-Suomessa, Hämeessä ja Karjalassa ilmastollisesti suotuisilla alueilla. Uudenmaan epäsuotuisuus ei johdu siitä, että siellä olisi hallaa sen useammin kuin muuallakaan Etelä-Suomessa, vaan siitä, että syystalvi on pitkä ja lumiolosuhteiltaan äärimmäisen vaihteleva: Uudellamaalla sataa talvisin paljon, ja jos tulee paljon lunta ennen routaa, lumihome vie rukiin oraat.

Solantie havainnollistaa karttakaavioiden avulla, että "ilmastolliseen Uuteenmaahan" kuuluvat myös Varsinais-Suomen itäisimpien pitäjien itäosat. Varsinais-Suomen puolella kahden perättäisen katovuoden jakso koettiin keskimäärin kerran vuosisadassa, Uudellamaalla pahimmillaan jopa kuudesti vuosisadassa (ilmastollisesti peljättävimpien kohtien osuessa Luoteis-Espooseen ja Hyvinkäälle). Tällainen seutu ei houkutellut uudisasukkaita - sietorajana pidetään kolmea peräkkäisten katovuosien jaksoa vuosisadassa eli yhtä sukupolvessa.

Vasta suunnilleen 1200-luvulle tultaessa (varsinais)suomalaisia ja ruotsalaisia saapui viljelemään läntisen Uudenmaan ilmastollisesti edullisimpia alueita, eli rannikkokaistaletta ja Lohjan-Vihdin "keidasta". Tämäkin mahdollistui vasta erikoistuneen elinkeinollisen yhdistelmätalouden avulla: peltoviljelyn ohessa viljeltiin kaskia ja laidunnettiin karjaa. Itä-Uudellemaalle hämäläisiä ja ruotsalaisia asettui pysyvästi vasta tätäkin myöhemmin. Lappalaisia Uudellamaalla on asustellut vielä myöhään, etenkin viljelyn kannalta epäsuotuisilla alueilla, ja paikannimistön (mm. Nuuksio) perusteella nämä olivat saamelaisia.
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 11075
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Paluu Geologia ja paleoekologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa