Karjala, Korela ja kylfingit

Sanojen ja nimien alkuperä

Karjala, Korela ja kylfingit

ViestiKirjoittaja Jaska » 31 Joulu 2024 13:38

Jaettu ketjusta "Pohjoiskantasuomen leviäminen itään":
https://muinainensuomi.foorumi.eu/viewt ... =10&t=3560

------------------



Kinaporin kalifi kirjoitti:
Jaska kirjoitti:Voisivatko kylfingi/kolbjagi, vatjalainen ja vepsäläinen juontua saman porukan nimityksistä?


Jos kylfing seuraa muotoa Kyriala < *Karjala, niin kantasana voisi olla jotain tyyliin **kal-, mikä voisi päteä myös sanaan kolbjag, jos ajatellaan että o on painoton.


Ei sekään ole foneettisesti mahdollista, koska suppea pyöreä etuvokaali y on todella kaukana väljimmästä takavokaalista a:sta. Siksi Kyriala, Kirjala jne. ei voi suoraan tulla Karjalasta tai päinvastoin, vaan nimillä täytyy olla erilaiset kehitysreitit. Etenkin kun sekä itämerensuomessa että skandinaavissa oli useita vokaaleja, jotka sijoittuivat vokaaliavaruudessa näiden ääripäiden väliin.

Muinaisskandinaavin umlaut-ilmiöt huomioiden kyse lienee alkuaan vaihtelusuhteesta *o : *y; onhan esim. muinaisnorjan kolfr 'vasama, tanko' (< *kulba- 'nuija') samaa kantaa kuin kylfa < *kulbja-. Eli tietyissä johdoksissa esiintyvä keskuskonsonantin jälkeinen *j on laukaissut umlautin *u > *y, kun taas toisen tavun väljä *a ilman *j:tä on väljentänyt ensitavun vokaalin *u > *o (tämä on yleisesti tunnettu ilmiö skandinaavissa).

Kolbjagi tulisi siis suoraan viikinkiajan skandinaavin *o:llisesta sanasta (venäjän murteiden kirjavat kehitykset *o:n ja *a:n välillä ovat sitten oma lukunsa). Sikäli saatat olla oikeilla jäljillä, että Kyriala ~ Korela saattaisi periaatteessa heijastaa ihan samaa skandinaavista vaihtelua. Silloin Karjala-nimen takana ei olisikaan germaanin sana *harja-z 'sotajoukko', koska siitä on tullut muinaisnorjan herr (sama *j laukaisi taas umlautin, nyt *a > *e).

Kyriala edellyttäisi *kurja-alkumuotoa, mutta tuo *j puolestaan estäisi umlautittoman *o:llisen variantin olemassaolon, ja *j:ttömästä asusta taas tulisi sitten **kora eikä *korja. Mahdollisesti venäläinen Korela perustuisikin *j:ttömään varianttiin, koska j:mäinen ääntämys etuvokaalin edellä mennee venäjän oman liudennuksen piikkiin. Näin meillä voisi ehkä olla tällaiset muinaisskandinaaviset parit:
1. *kylfa : *kolfr --> kolb-jag (muinaisvenäjässä ei ollut *f:ää)
2. *Kyrja-land : *Kora- --> Korela

Saarikiven tuore artikkeli käsittelee mm. Karjala-nimeä, eikä olekaan mitenkään varmaa, että Karjala-nimi tulisi siitä oletetusta germaanisesta sanasta *harja-z. En kuitenkaan löydä mitään sopivaa germaanista lähtösanaa (*kura- : *kurja-) kakkossanueelle.
https://www.academia.edu/123748404/Viel ... kimuksesta
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 11371
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Karjala, Korela ja kylfingit

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 04 Tammi 2025 00:37

Saarikivi saattaa olla hyvinkin jäljillä karjala-nimistön alkuperän osalta, mutta jos ja kun muinaisvenäläinen Korela < ?*Karela edustaa alkuperäisintä muotoa, kantasana voisi olla karjalan kareh "viha, kateus", vrt. karehella "torata", ks. esim.

https://kaino.kotus.fi/kks/?p=qs-articl ... yword=kare

Käkisalmen l. ?*Karelan ruotsalainen nimi on Kexholm. Käxa, "s-avledning av sv. dial. käka", mm. "riidellä, ottaa yhteen, kerskailla" vastaa kohtalaisen hyvin karjalan kielen sanan merkitystä. Sanapari käka ja holm selittänee myös oudon Käkisalmi-väännöksen.

https://runeberg.org/svetym/0476.html

Käkisalmen linnasaaren vanhin nimi olisi tältä pohjalta mahdollisesti ollut ?*Kare(h)saari "torasaari", tai, jos kyseessä taustalla on esim. nimi Kare(i) > ?*Kareensaari tai ihan vain Karela, vrt. esim. sukunimi Kareinen, "...kara tarkoittaa Viljo Nissilän (1939) mukaan jotakin kovaa asiaa tai hyvin kiukkuista, luonteeltaan äkäistä ja sisukasta ihmistä. Ehkä käytössä olivat sekä muodot Karesaari ja Karela, mihin viittaavat toisaalta ruotsin Kexholm ja toisaalta venäjän Korela.

"https://www.kirjastot.fi/kysy/millainen-tausta-ja-merkitys-on?language_content_entity=fi

Etymologinen aasinsilta nimitykseen kylfing saattaisi löytyä Karela- > Karjala-tyypin kehityksestä, johon viittaa myös Saarikivi ja siihen, että Laatokalla liikkuneet skandinaavit osasivat (väärin perustein) yhdistää sanan karja ja germaanin sanan harja "määrätty joukko". Näin varsinkin jos Suomenlahden-Laatokan alueella oli käytössä tapa kerätä väkeä kokoon kierrattämällä taloissa vaikkapa jonkinlaista kolmiomaisilla l. kiilamaisilla kuvioilla koristettua pulikkaa.

"One of the oldest ways of calling a meeting was to send a stick (kolfr) with notches from house to house or an arrow (Old Icelandic ör meant “arrow” and “summons to a meeting; warrant”). Those who belonged to a kolfr were called kylfingar."

https://blog.oup.com/2011/07/club-2/
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 7237
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18


Paluu Etymologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa