https://muinainensuomi.foorumi.eu/viewt ... =10&t=3560
------------------
Kinaporin kalifi kirjoitti:Jaska kirjoitti:Voisivatko kylfingi/kolbjagi, vatjalainen ja vepsäläinen juontua saman porukan nimityksistä?
Jos kylfing seuraa muotoa Kyriala < *Karjala, niin kantasana voisi olla jotain tyyliin **kal-, mikä voisi päteä myös sanaan kolbjag, jos ajatellaan että o on painoton.
Ei sekään ole foneettisesti mahdollista, koska suppea pyöreä etuvokaali y on todella kaukana väljimmästä takavokaalista a:sta. Siksi Kyriala, Kirjala jne. ei voi suoraan tulla Karjalasta tai päinvastoin, vaan nimillä täytyy olla erilaiset kehitysreitit. Etenkin kun sekä itämerensuomessa että skandinaavissa oli useita vokaaleja, jotka sijoittuivat vokaaliavaruudessa näiden ääripäiden väliin.
Muinaisskandinaavin umlaut-ilmiöt huomioiden kyse lienee alkuaan vaihtelusuhteesta *o : *y; onhan esim. muinaisnorjan kolfr 'vasama, tanko' (< *kulba- 'nuija') samaa kantaa kuin kylfa < *kulbja-. Eli tietyissä johdoksissa esiintyvä keskuskonsonantin jälkeinen *j on laukaissut umlautin *u > *y, kun taas toisen tavun väljä *a ilman *j:tä on väljentänyt ensitavun vokaalin *u > *o (tämä on yleisesti tunnettu ilmiö skandinaavissa).
Kolbjagi tulisi siis suoraan viikinkiajan skandinaavin *o:llisesta sanasta (venäjän murteiden kirjavat kehitykset *o:n ja *a:n välillä ovat sitten oma lukunsa). Sikäli saatat olla oikeilla jäljillä, että Kyriala ~ Korela saattaisi periaatteessa heijastaa ihan samaa skandinaavista vaihtelua. Silloin Karjala-nimen takana ei olisikaan germaanin sana *harja-z 'sotajoukko', koska siitä on tullut muinaisnorjan herr (sama *j laukaisi taas umlautin, nyt *a > *e).
Kyriala edellyttäisi *kurja-alkumuotoa, mutta tuo *j puolestaan estäisi umlautittoman *o:llisen variantin olemassaolon, ja *j:ttömästä asusta taas tulisi sitten **kora eikä *korja. Mahdollisesti venäläinen Korela perustuisikin *j:ttömään varianttiin, koska j:mäinen ääntämys etuvokaalin edellä mennee venäjän oman liudennuksen piikkiin. Näin meillä voisi ehkä olla tällaiset muinaisskandinaaviset parit:
1. *kylfa : *kolfr --> kolb-jag (muinaisvenäjässä ei ollut *f:ää)
2. *Kyrja-land : *Kora- --> Korela
Saarikiven tuore artikkeli käsittelee mm. Karjala-nimeä, eikä olekaan mitenkään varmaa, että Karjala-nimi tulisi siitä oletetusta germaanisesta sanasta *harja-z. En kuitenkaan löydä mitään sopivaa germaanista lähtösanaa (*kura- : *kurja-) kakkossanueelle.
https://www.academia.edu/123748404/Viel ... kimuksesta