Gaisi,kaise, kaisa

Sanojen ja nimien alkuperä

Gaisi,kaise, kaisa

ViestiKirjoittaja jussipussi » 15 Huhti 2015 14:29

Heikkilä kirjoittelee tutkielmassaan "Huomioita kantasaamen ajoittamisesta ja paikantamisesta sekä germaanisia etymologioita saamelais-suomalaisille sanoille" http://ojs.tsv.fi/index.php/virittaja/a ... /4035/4573 gaisi sanasta mm seuraavaa:

"Sana gáisi/gáisá on mitä ilmeisimmin lainautunut germaaneilta saameen vasta Pohjois-Skandinaviassa, sillä Etelä-Suomessa ei tunnetusti ole sanan tarkoitteeksi sopivia paikkoja ja myös sanan eteläsaamesta koltansaameen ulottuva levikki viittaa tähän (Álgu s. v. gáisá)."

Mitä hän tarkoittaa tuolla levikin todistusvoimalla? Minusta moinen levikki edellyttäisi mieluummin jo Etelä-Suomen alueella tapahtunutta lainautumista. Etelä-Suomestakin löytyy kaisa nimisiä vaaroja / mäkiä, jotka voidaan yhdistää samaan sanaan, samoin niemiä. Niemet tosin ovat usein teräviä, joten voi olla sattumaa että muutama niemi on saanut kaisa nimen. Toki ne mitä löysin olivat keihäsmäisiä. Tämän sanan kohdalla on mielestäni vielä vaikeampaa perustella leviämiskeskukseksi Pohjois-Skandinaviaa, kuin vaggi sanan kohdalla.
jussipussi
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 3099
Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Paikkakunta: Lappi

Paluu Etymologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa