botten-pohja?

Sanojen ja nimien alkuperä

Re: botten-pohja?

ViestiKirjoittaja jussipussi » 05 Loka 2016 07:51

Sigfrid kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:Riittikö lähteet Sigfrid?

Muutenkin jos Jaskaan luotamme niin kantagermaanit, kantasaamelaiset ja kantasuomalaiset ovat olleet samaan aikaan tekemisissä keskenään. Ei riitä, että he ovat törmäilleet toisiinsa vuorotellen. Siksi Suomenlahden pohjukka on parhaiten perusteltu kohtaamispaikka.

Jos kantasuomalaiset olisivat menneet ensin Viron rannikolle, lainailleet sieltä sanoja muinaisgermaaneilta ja sitten siirtyneet lainoineen takaisin itään täytyy heidän leviämistään aikaistaa useita satoja vuosia. Vanhimmat lainat ovat ajalta ennen 500 ekr.

Mitä huonoa on siinä teoriassa että kaikki nämä kolme väestöä kohtaavat noin 1000 ekr Suomenlahden pohjukan tienoilla? Tuolloin tapahtui ristiinlainaamiset. Balttilainatkin onnistuvat tässä mallissa, vieläpä suodattuen saameen. Kantasaamelaiset jatkavat lahden pohjoispuolta, kantasuomalaiset eteläpuolta. Loput kantagermaaniset lainat, sekä saameen, että suomeen saadaan sitten Euran alueen germaaneilta, tai oikeastaan luoteisgetmaanilainat riittävät jos emme usko Jaskan Eura perustelua.


Riittävät tällä kertaa. Jotenkin minua jaksaa aina huvittaa nämä germaaniteoriat, ovat niin ratkiriemukkaita.

Muuten, eivätkö saamet asuneet paikannimien perusteella todisteltuna myös Lounais-Suomessa ja Hämeessä ja hämäläiset liikkuivat itään Karjalan Kannaksen suuntaan? Näin voisi kuvitella hämäläisten tuoneen germaanilainat Karjalaan.


Mikä niissä germaaniteorioissa on niin riemukasta? Hämäläiset liikkuivat itään nykyisin vallalla olevan tiedon mukaan ja enpä minä muutakaan reittiä tiedä mitä kautta ne lainat olisivat tulleet karjalaan, vepsän puhujat tietenkin vielä aiemmin. Suomenkieli ei ollut Karjalassa aiemmin, joten kai ne lainatkin lännen kautta tulivat. Tosin uskon, että jossain Laatokan eteläpuolisella alueella on puhuttu sitä kantasuomalaista kieltä joka kiersi Suomenlahden, tuskinpa koko väestö osallistui yhtenä könttänä Suomenlahden ympäriajoon. Kuitenkin se Karjala ja myös vepsä, jota nykyään puhutaan ovat lännestä tulleen pohjoiskantasuomen perillisiä.

Niin että joo. Olet kuvittelussasi tällä kertaa samoilla linjoilla kuin minä ja mikä oleellisinta samoilla linjoilla kuin kielitiede, ellen ole ymmärtänyt jotain väärin.

Tosin vanhimpia lainoja on voinut tulla suoraan Suomenlahden pohjukan germaaneilta paikalleen jääneelle väestölle. Lutoteisgermaanin tasoa olevat lainat ovat tulleet lännestä, ehkä kantagermaaninkin, riippuen taas Eurasta. Eura keskustelua en ala uudelleen.
jussipussi
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 3104
Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Paikkakunta: Lappi

Re: botten-pohja?

ViestiKirjoittaja jussipussi » 05 Loka 2016 08:18

Kuva

Käsittääkseni tässä Kalifin toisaalle linkittämässäni, Rahkosen kuvassa on tilanne joka on syntynyt Suomenlahden kierron ja sen häntien seurauksena.
jussipussi
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 3104
Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Paikkakunta: Lappi

Re: botten-pohja?

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 05 Loka 2016 08:40

jussipussi kirjoitti:Kuva

Käsittääkseni tässä Kalifin toisaalle linkittämässäni, Rahkosen kuvassa on tilanne joka on syntynyt Suomenlahden kierron ja sen häntien seurauksena.

Tämä on erittäin hyvä kartta, itse tosin siirtäisin *ukti/*viksi-rajan Kannakselta Kymijoelle, liittyen mm. siihen että nykyisen rajauksen länsipuolella on mielestäni selvä *molo < balt ?mala tyypin nimien ketju, vrt. Mologa, "?Törmäjoki" East Chudian-alueella. Toisaalta, tältä pohjalta myös a>o-raja pitää kai siirtää vastaavaan paikkaan.
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Edellinen

Paluu Etymologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa