Haapa, ahava, PF *ahven, Aspius aspius, Ahvenanmaa

Sanojen ja nimien alkuperä

Haapa, ahava, PF *ahven, Aspius aspius, Ahvenanmaa

ViestiKirjoittaja Pauli Ojanperä » 03 Elo 2019 01:12

Voisiko punaruskea väri yhdistää näitä?

PGmc *aspō < PIE *Hosp- 'aspen, poplar' (Wiktionary)
https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstr ... rmanic/aspō

haapa < PF *haapa < *šapa <? PGmc *aspō. Cognate with Estonian haab. (Wiktionary)
https://en.wiktionary.org/wiki/haapa
Haapa "Syksyisen lehdet saavat hehkuvan keltaisen, oranssin tai jopa punaisen värityksen."
https://vihreatsylit.fi/haapa/

ahava 'kuiva, kylmä kevättuuli; ihon ahavoituneisuus' (Kielitoimiston sanakirja)
ahava 'havu- ja lehtipuiden vaiva, joka havupuilla aiheuttaa samanikäisten tai samalla puolen kasvainta olevien neulasten ruskettumisen maalis-huhtikuulla ja lehtipuilla edellisen kesän kasvainten kuoleminen' (Metsäntutkimuslaitos)
http://www.metla.fi/metinfo/metsienterv ... ahav-n.htm
ahava "Unknown origin. Cognates include Karelian ahava, Votic ahava, Veps ahau and dialectal Estonian ahav. " (Wiktionary)
https://en.wiktionary.org/wiki/ahava
"Meillä savustettiin ahavenia ja mäyräkoira päivysti takapihalla sekä ahavenia että naapuripihalla kulukevia siilejä."
http://elvistellen.blogspot.com/2013/06 ... erraa.html

ahven "Vatsapuolen evät ja pyrstöevä ovat oranssin punaiset." "Tummien ahventen evien puna voi olla hyvin voimakas." (Luontoportti)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kalat/ahven
PF *ahven "Unknown, but cognate with Proto-Samic *vuosŋōn." (Wiktionary)
https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstr ... nnic/ahven

Aspius aspius "Toutain" "Vatsanpuolen evissä on punerrusta." (Luontoportti)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kalat/toutain

Ahvenanmaa "Unclear; one theory derives the name from Proto-Norse ᚨᚺᚹᚨᛚᚨᚾᛞ (ahwaland, “water-land”), the first part of which the Finnic peoples would have associated with ahven (“perch”). According to the same theory the Swedish name of the islands, Åland, would come from the same origin." (Wiktionary)
https://en.wiktionary.org/wiki/Ahvenanmaa
"Syksyllä Ahvenanmaalla ihastuttavat erityisesti luontonähtävyydet, sillä ruskan värjäämät puut tekevät Ahvenanmaan maisemista vaikuttavia." (Rantapallo)
https://www.rantapallo.fi/kaupunkilomat ... n-matkaan/
"Suurin osa Suomea kuuluu kasvimaantieteessä pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen. Vain Ahvenanmaa ja lounaisin osa manner-Suomea kuuluvat lauhkean vyöhykkeen sekametsiin."
https://www.puuinfo.fi/puutieto/puulajit
Pauli Ojanperä
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 42
Liittynyt: 23 Loka 2017 00:11

Re: Haapa, ahava, PF *ahven, Aspius aspius, Ahvenanmaa

ViestiKirjoittaja Pystynen » 07 Elo 2019 15:41

Pauli Ojanperä kirjoitti:Voisiko punaruskea väri yhdistää näitä?

Kuulostaa silkalta aasinsillalta useimmissa tapauksissa.
– Haapa on syksyllä yleisimmin keltainen eikä punainen.
ahava metsäntutkimuksessa on uudissana (kaikki tieteelliset termit ovat uudissanoja), joka perustunee ihon ahavoitumiseen. Yhdistävä tekijä näyttäisi olevan kuivuminen keväällä.
– Latinan ja kreikan aspis tarkoittaa alun perin aspiskyytä ja on kalannimenä uudempi (tulee latinan kautta jossa sana merkitsee myös 'vesikäärmettä'); kyse on muutenkin kielistä joita ei puhuta Pohjolan lähimaillakaan.
Ahvenanmaalla on jo (uudempi, Wiktionaryyn vielä ehtimätön) täysin toimiva etymologia, jonka mukaan se tulee germaanisesta 'saaristoa' tarkoittavasta sanasta (Schalin 2008)

Paikkoja tai puita ei muutenkaan yleensä nimetä ruskan mukaan: ruskaa esiintyy jossain määrin kaikkialla eikä se ennen modernia luontoturismia ole ollut ketään erityisesti kiinnostava ilmiö.

Vakavin vika tässä tietysti on, että yhtään mitään todisteita ei ole siitä, että missään kielessä olisi ollut olemassa jotain 'punaruskeaa' tarkoittavaa sanaa josta nämä olisi voitu johtaa! (Jos olisi, niin ainakin ahvenelle se kyllä voisi edelleen olla harkinnan arvoinen.) Kyse näyttäisi olevan täysin sattumanvaraisista samanlaisuuksista.

---

Ahvenelle on muuten esitetty ihan kielitieteilijöidenkin toimesta jo yli puolen tusinaa muutakin selitystä, joista voi jo löytää tiivistelmän tekeillä olevasta itämerensuomalaisesta etymologiawikistä: https://sanat.csc.fi/wiki/Etymologiadat ... %C3%ABn/th
Jos sanalle siis haluaa keksiä jonkin oikeasti hyvän uuden selityksen, sen pitäisi olla näitä kaikkia selvästi parempi.
Avatar
Pystynen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1302
Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Paikkakunta: Vandaalia

Re: Haapa, ahava, PF *ahven, Aspius aspius, Ahvenanmaa

ViestiKirjoittaja Pauli Ojanperä » 08 Elo 2019 13:38

Kiitos kritiikistä. PDT_Armataz_01_12 Tuosta ahavasta se ajatus lähti. PDT_Armataz_01_20
Pauli Ojanperä
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 42
Liittynyt: 23 Loka 2017 00:11

Re: Haapa, ahava, PF *ahven, Aspius aspius, Ahvenanmaa

ViestiKirjoittaja aikalainen » 11 Elo 2019 14:09


Mielestäni Saliini suotta selittelee land-sanaa pois, jotta saisi nimiselityksensä paremmin osumaan koko Ahvenanmaan saariston nimeksi eikä pelkästään yhden saaren nimeksi.

Maalaisjärjellä ajatellen Ahvenanmaan pääsaarella on täytynyt olla jokin nimi. Vastaavasti, kuin viereisillä saarilla Lem-land ja Lumpar-land, silläkin on sopinut olemaan nimessään 'land'. Mitä ilmeisimmin se nimi on ollut Å-land. Sama toimii suomeksi, eli pääsaaren nimi sopii olemaan Ahvenan-maa, vastaavasti kuin Saaren-maa, Hiiden-maa tai Turun saariston Airis-maa.

Myöskään Saliinin perustelu Ahvenanmeren nimestä ilman maa-osaa ei ole kestävä. Ruotsiksihan se on edelleen Å-lands-hav. Suomessa taas nimi ahvenan-maan-meri tuskin voisi olla lyhentymättä muotoon ahvenan-meri.

Nykyäänkin Ahvenmaa tarkoittaa hallintoaluetta, kun taas saaristosta puhuttaessa sanotaan Ahvenanmaan saaristo. Eli pääsaaren mukaan nimetty saaristo. Tätä tukee myös se, että saman saariston kaukaista itäosaa ei nimetä samalla sanalla, vaan se on Turun saaristo tai Airisto. Jälkimmäinen saattaisi kenties olla lyhentymä nimestä 'Airismaan Saaristo', jossa olisi sama idea.

Oolannin pääsaaren länsireunalla on kylä Hammarland. Olisiko se sittenkin ollut koko pääsaaren nimi? Ei varmaankaan, sillä korkeuskäyristä näkee, että länsiosa on erkaantunut pääsaaresta myöhään, maankohoamisen ollessa 2,5-5m nykyisestä tasostaan. Saumakohdan nimistökin viittaa vesistöön (sundet, fjärden), joten salmen kuroutuminen on tapahtunut vasta nimeämisen jälkeen. Ilmeisesti länsipuolinen muinaissaari on ollut tämä Hammarland ja itäpuolinen huomattavasti suurempi osa olisi ollut jo silloin se Oolanti.

Ei asiaa kannata vääntää tämän monimutkaisemmaksi. Kaikkein luontevimmin Åland/Ahvenanmaa on alkujaan saariston suurimman saaren nimi.
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2103
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22


Paluu Etymologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 8 vierailijaa

cron