Naiselliset tilan nimet

Sanojen ja nimien alkuperä

Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja putkonen » 02 Joulu 2013 19:04

Talon emännät tuntuvat hyvin harvoin antaneen nimensä talolle/tilalle. KuvaEuran Kauttuan Ailin ja Mouhijärven Saaran tapauksessa olen usein miettinyt, että onkohan tässä ollenkaan kysymys naisen nimestä. Sitten pistin Maija* kansalaisen karttapaikan hakuun ja sieltä löytyi runsaasti Maija-alkuisia tilannimiä, varsinkin Länsi-Suomessa, poikkeuksena Etelä-Pohjanmaa, missä Maijat eivät olleet ollenkaan merkinneet reviiriään nimellään. Onko kukaan muu törmännyt naisen nimiin sukututkimuksissaan, tarkoitan siis tilan nimissä?
Avatar
putkonen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1764
Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Jola » 02 Joulu 2013 19:53

Tuntuu, että olen törmännyt moneenkin kun vaan muistaisi. Esim. Iisalmen Hernejärven Marjoniemeen. Marjoniemiä näyttää olevan paljon muuallakin. Juukassa on Vuokko-niminen kylä, joka lienee ollut ensin yksi talo. Kyllähän nyt Annaloita ja Marialoita (Marjaloita) täytyy olla runsaastikin?
Jola
YDNA: N-BY30452 Pre-Savo (YFullin mukaan N-YP6269), mtDNA: H45a. Juuret pääosin Savosta ja Kainuusta
Jola
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 502
Liittynyt: 16 Helmi 2011 21:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Kalevanserkku » 02 Joulu 2013 21:12

Hämeenkyrössä on Pirjolan talo. Sen sijaan Tampereen Irjala ei luultavasti ole saanut niemeään kenenkään naispuolisen Irjan mukaan, sillä muistelen hämärästi jostain lukeneeni, että naisen nimi Irja on tullut Suomeen joskus 1800-luvulla Venäjältä, ja Tampereen Irjala on tuntuvasti vanhempi. Sitä onkin pidetty yhtenä Yrjä-nimen sivumuotona.
Kalevanserkku
Kalevanserkku
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 406
Liittynyt: 22 Helmi 2011 12:31
Paikkakunta: Pori

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 02 Joulu 2013 21:16

Pyhäjoella on vanha Annalan tila, johon omiakin juuria menee. Nimi lienee ollut sama jo 1500-luvulla ja alkuperä tuntematon.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja putkonen » 02 Joulu 2013 22:26

Kalevanserkku kirjoitti:Hämeenkyrössä on Pirjolan talo. Sen sijaan Tampereen Irjala ei luultavasti ole saanut niemeään kenenkään naispuolisen Irjan mukaan, sillä muistelen hämärästi jostain lukeneeni, että naisen nimi Irja on tullut Suomeen joskus 1800-luvulla Venäjältä, ja Tampereen Irjala on tuntuvasti vanhempi. Sitä onkin pidetty yhtenä Yrjä-nimen sivumuotona.

Joo, sehän näissä nimissä se ongelma onkin: nykyään naiselle annettu nimi paljastuukin tilannimessä entiseksi miehennimeksi. Pirjolankin voisi ajatella tulevan Birgeristä. Irjala-tilannimen muodostuminen Yrjästä kuulostaa loogiselta.

Sigfrid kirjoitti:Pyhäjoella on vanha Annalan tila, johon omiakin juuria menee. Nimi lienee ollut sama jo 1500-luvulla ja alkuperä tuntematon.

Annala-nimeä en huomannutkaan. Siinä voisi olla kysymyksessä naisen nimi, mutta kuten mainitsit, nimen alkuperä on tuntematon. Tässäkin voisi piillä jokin miehen nimi tyyliin Ananias.
Jola kirjoitti:Tuntuu, että olen törmännyt moneenkin kun vaan muistaisi. Esim. Iisalmen Hernejärven Marjoniemeen. Marjoniemiä näyttää olevan paljon muuallakin. Juukassa on Vuokko-niminen kylä, joka lienee ollut ensin yksi talo. Kyllähän nyt Annaloita ja Marialoita (Marjaloita) täytyy olla runsaastikin?

Näissä luonnosta saaduilla naistennimissä tilannimenä piilee se ongelma, että niistä on vaikea sanoa, ovatko ne luontonimiä, siis Marja/Marjon ja Vuokon tapauksessa kasvillisuuteen liittyviä nimityksiä vai todellakin naisten nimiä.

Aili-nimi Euran Kauttualla on todellinen mysteeri, sillä ensimmäiset sukututkimuksessa kohtaamani Aili-nimet ovat todella nuoria, vasta 1900-luvun alusta n. 1940-luvulle. Euran Aili voi kuulua jopa vanhimpiin suomalaisiin tilannimiin, jos ajatellaan Euran seudun asutuksen ikää. Ailista olen lukenut jostakin, että se tulisi kelttiläisestä Eileen-nimestä. Ella-nimikin Eurasta löytyy. Sekin voi olla jokin ikivanha nimitys -ties mille- tai sitten se voi olla jokin Elisabeth/Liisa/Elisa/Elsa-nimen muoto.
Avatar
putkonen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1764
Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja putkonen » 03 Joulu 2013 01:52

Taas tuli uusi naisellinen tilannimi mieleen: Kerttula Satakunnan Lapissa. Olisikohan tässä nyt aito naisen nimi vai onko kysymys Gert+?-nimestä, joka voi olla miehelläkin. Satakunnassa ainakin (muualla en ole penkonut vanhoja dokumentteja) on annettu mieluummin eläimen- kuin emännän nimi talolle PDT_Armataz_01_05

Ämmä*-talon- tai oikeastaan paikannimet ovat hyvin yleisiä Etelä-Suomessa, Pohjoisen Lapista ne melkein tyystin puuttuvat. Pelkkää Ämmääkin löytyy. Savolaiset tykkäävät eukostaan: Eukkolampi ja 2 Eukkosaarta. Uusimaalaiset käyttävät Muija-alkuisia tilannimiä, mm. Muijarohkeenaro.

Naisista tykkäävät erityisesti itäsuomalaiset, varsinaissuomalaiset ja osa Keski-Suomea. Naistenapaanniemi löytyy Savonlinnassa. Ei! Ei naisten-napa vaan naisten-apa. Se olikin niemi eikä talo. Leppävirroilla on yksi salmikin, mutta en kehtoo sannoo sitä iäneen!
Viimeksi muokannut putkonen päivämäärä 03 Joulu 2013 15:16, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
putkonen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1764
Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja mikko » 03 Joulu 2013 09:28

Eurassa naisten nimiä tuntuu olevan tilan niminä ehkä enemmän kuin muualla. Putkosen mainitsemien Ailin ja Ellan lisäksi sieltä löytyy ainakin Laila. Aili on sukututkimuksesta tuttu, juureni vievät sinne 1700-luvulla, ja muistaakseni nimi on tullut vastaan asutuksen yleisluetteloissa jo 1500-luvun alussa, saattaa olla paljon vanhempikin kuten Putkonen arvelee. Vähän epävarma mielikuva minulla on Anna-nimisestä talosta, Eurasta sekin, jos muistikuva pitää paikkansa. Mielenkiintoista näissä on myös nimien muoto; Aili, Ella, Anna. Niistä puuttuu (myöhempien aikojen?) -la -lä päätteet. Jostakin on jäänyt mieleen Aili saamelaisena etunimenä, mutta joidenkin lähteiden mukaan sen historia alkaa 1600-luvulta.
mikko
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 23
Liittynyt: 10 Helmi 2013 12:35

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja mikko » 03 Joulu 2013 09:47

Oli ihan pakko tarkistaa mihin muihin vastaaviin olen törmännyt. Nämä lähinnä Pohjanmaalta: Helkala, Maijala, Aunela, Vappula, Annala, Ellilä, Marttala. Erona Euran nimiin on la-lä -pääte. Lienevätkö uudempia, vai mistä kertoo?
mikko
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 23
Liittynyt: 10 Helmi 2013 12:35

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 03 Joulu 2013 10:11

mikko kirjoitti:Oli ihan pakko tarkistaa mihin muihin vastaaviin olen törmännyt. Nämä lähinnä Pohjanmaalta: Helkala, Maijala, Aunela, Vappula, Annala, Ellilä, Marttala. Erona Euran nimiin on la-lä -pääte. Lienevätkö uudempia, vai mistä kertoo?


Ainakin kotipuolessa la-lä lisättiin talonnimien kirjoitusmuotoon 1600-luvulla (lopulla?). Vaikea sanoa mikä oli alkuperäinen käytännon muoto ja miksi tuo loppupääte esiintyy vasta myöhemmin.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Taavetti » 03 Joulu 2013 10:18

Eivät ole talojen vaan nevojen nimiä, eivät ole ainakaan etunimiä vaan eri ikäisiä naisia kuvaavia nimiä. Äijinneva, Muorinneva ja Pökyränneva. Pökyräksi ainakin täällä vanhat sanoivat lasta, usein kai tyttölasta. Niin kuulin isäni veljen sanovan, isä ei sanaa käyttänyt, ilmeisesti koska äitini piti sitä haukkumasanana.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... ta&lang=fi
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja putkonen » 03 Joulu 2013 15:12

mikko kirjoitti:Eurassa naisten nimiä tuntuu olevan tilan niminä ehkä enemmän kuin muualla. Putkosen mainitsemien Ailin ja Ellan lisäksi sieltä löytyy ainakin Laila. Aili on sukututkimuksesta tuttu, juureni vievät sinne 1700-luvulla, ja muistaakseni nimi on tullut vastaan asutuksen yleisluetteloissa jo 1500-luvun alussa, saattaa olla paljon vanhempikin kuten Putkonen arvelee. Vähän epävarma mielikuva minulla on Anna-nimisestä talosta, Eurasta sekin, jos muistikuva pitää paikkansa. Mielenkiintoista näissä on myös nimien muoto; Aili, Ella, Anna. Niistä puuttuu (myöhempien aikojen?) -la -lä päätteet. Jostakin on jäänyt mieleen Aili saamelaisena etunimenä, mutta joidenkin lähteiden mukaan sen historia alkaa 1600-luvulta.

mikko kirjoitti:Oli ihan pakko tarkistaa mihin muihin vastaaviin olen törmännyt. Nämä lähinnä Pohjanmaalta: Helkala, Maijala, Aunela, Vappula, Annala, Ellilä, Marttala. Erona Euran nimiin on la-lä -pääte. Lienevätkö uudempia, vai mistä kertoo?

Yes, Sir! Sama ajoitusasia kävi minunkin mielessäni. -la/-lä päätteiset nimet vaikuttavat nuoremmilta kuin lyhyet tilannimet Aili, Ella ja Laila. Euran Turajärven Lailasta ajattelin, että jospa se olisi kulunut muoto jostakin pidemmästä nimestä, ja se äännettäisiin lähinnä "La-i-la". Kauttuan Aililla voisi kuvitella olevan, kuten Sigi kotipuolestaan mainitsi, loppu -la, jos se olisi tosiaan 1)naisen nimi ja/tai 2)uudehko nimi. Se saattaisi olla tosiaan jokin saamelaisperäinen sana ja ehkä 1600-luvulla vielä sanan merkitys tiedettiin, siksi pelkkä -la-päätteetön muoto.

1700-luvun Kauttualle vievät omatkin sukujuureni: hot-spotteja Uotila, Lamppu ja Vahe, muitakin Kauttuan taloja putkos-juurista löytyy. Tämä Lamppu-tilan nimikin kuulostaa hassulta nykyajan ihmisen korvaan. Ruotsiksi se on kirjoitettu usein Landbo. Tässä voisi nyt olla "muna vai kana"-ongelma: kumpi kieli tässä nyt on perustana toiselle? Lambert-niminen isäntäkin voisi tulla kysymykseen. Tuskin sentään öljylamppu eikä edes lammas. Lampaasta voisi tulla Lampola, mutta siinä onkin jo -la-pääte eli se on paikka, missä "asuu" lampaita.

Löytyisikö keneltäkään tätä keskustelua seuraavalta Paikannimikirja? Olisiko siinä jokin selitys esim. Ailille?

edit. AHOI mouhijärveläiset, entä sitten Saara, taaskin ilman -la-päätettä!
Avatar
putkonen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1764
Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja mikko » 03 Joulu 2013 18:58

Korjaus huonon muistin :oops: seurauksiin, tarkistuslaskennassa ei Eurasta löytynyt Anna nimistä taloa. Jäljet veivät naapurikuntaan Köyliöön ja Ailan taloon (vanhin muoto Aijla). Putkos-serkulle tiedoksi, että Euran Kauttuan Uotila osui ja upposi.
mikko
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 23
Liittynyt: 10 Helmi 2013 12:35

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Jaska » 03 Joulu 2013 19:14

Saamen 'pyhää' merkitsevä sana esiintyy mm. asuissa ailes, ailek, mutta valitettavasti sitä ei tavata itäisistä saamelaiskielistä, eli sitä ei siis kaiketi tunnettu vielä Etelä-Suomen saamessa:
http://kaino.kotus.fi/algu/index.php?t= ... ue_id=9467

Suomalaisesta paikannimikirjasta ei löydy näitä talojennimiä; kai siinä muutenkin keskitytään isompien paikkojen nimiin. Saaravuoma (saamelaisperäinen nimi) on laaja suoalue Käkkälöjoen :lol: pohjoispuolella; tämä perustuisi naisen nimeen.
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 11033
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Taavetti » 03 Joulu 2013 19:55

Muistin että vävyni kodin lähellä on Irjala niminen talo, sen ikää ja muinaisuutta en tiedä, mutta melkoisesti Irjala nimisiä taloja ja muutama muukin alue löytyy, kaikkiaan löytyi 17.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... al&lang=fi
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Make » 03 Joulu 2013 20:32

No mitäs pidätte talon nimestä Tussula? Ehdottomasti naisellinen!

Tämännimisessä talossa asui esi-isäni sisko Lauttakylässä (Huittisten keskusta) 1800-luvun alkupuolella :oops:

Kartoista moista talonnimeä ei löydy, mutta rippikirjasta kyllä!
Make
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen
 
Viestit: 126
Liittynyt: 01 Maalis 2011 18:37
Paikkakunta: Huittinen

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 03 Joulu 2013 20:54

Make kirjoitti:No mitäs pidätte talon nimestä Tussula? Ehdottomasti naisellinen!

Tämännimisessä talossa asui esi-isäni sisko Lauttakylässä (Huittisten keskusta) 1800-luvun alkupuolella :oops:

Kartoista moista talonnimeä ei löydy, mutta rippikirjasta kyllä!


Veikkaisin ruotsinkielisen kirjurin yrittäneen hahmottaa paikannimeä Tuusula. Vanhimmissa nimissä kirjurin tapa mieltää kuulemansa ohjasi kirjoitusta. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon nimien myöhempi standardiasu perustui tähän samaan ilmiöön ja kehitti suomenkieltä tiettyyn suuntaan.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Jaska » 03 Joulu 2013 21:22

Sigfrid kirjoitti:
Make kirjoitti:No mitäs pidätte talon nimestä Tussula? Ehdottomasti naisellinen!

Tämännimisessä talossa asui esi-isäni sisko Lauttakylässä (Huittisten keskusta) 1800-luvun alkupuolella :oops:

Kartoista moista talonnimeä ei löydy, mutta rippikirjasta kyllä!


Veikkaisin ruotsinkielisen kirjurin yrittäneen hahmottaa paikannimeä Tuusula. Vanhimmissa nimissä kirjurin tapa mieltää kuulemansa ohjasi kirjoitusta. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon nimien myöhempi standardiasu perustui tähän samaan ilmiöön ja kehitti suomenkieltä tiettyyn suuntaan.

Huittisista löytyy näköjään Tussukoski, ja Tussu-nimiä on muuallakin. Tuusu-nimet ovat selvästi harvinaisempia. Eri asia sitten, mitä kaikkea tussu on voinut murteissa merkitä...
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 11033
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Make » 03 Joulu 2013 21:47

Lauttakylän Tussulan talolla oli toinenkin nimi: Koski-Kaisan talo,
ja kun tuo esi-isän siskokin muutti sinne aviottoman lapsensa kanssa,
niin kyllä tuon talon nimen synty johtuu asukkaistaan!
Make
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen
 
Viestit: 126
Liittynyt: 01 Maalis 2011 18:37
Paikkakunta: Huittinen

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja JakomäenNeruda » 03 Joulu 2013 22:23

Oman havaintoni mukaan useimmat naisiin liittyvät talon- ja paikannimet liittyvät jumal- tai pyhimyshahmoihin: Annala, Pirjola, Maaria, Kaarina, Kaisaniemi, Maarianmäki <--- Pyhä Anna, Birgitta, Maria, Katariina. Esikristilliset naisennimet olivat ilmeisesti tyyliin Suvivilja, Sinimarja, Mansikki, Mustikki, Talvikki jne., joten niitä on mahdoton erottaa luonnon- ja lehmännimistä.
JakomäenNeruda
 

Re: Naiselliset tilan nimet

ViestiKirjoittaja Jaska » 03 Joulu 2013 22:45

JakomäenNeruda kirjoitti:Oman havaintoni mukaan useimmat naisiin liittyvät talon- ja paikannimet liittyvät jumal- tai pyhimyshahmoihin: Annala, Pirjola, Maaria, Kaarina, Kaisaniemi, Maarianmäki <--- Pyhä Anna, Birgitta, Maria, Katariina. Esikristilliset naisennimet olivat ilmeisesti tyyliin Suvivilja, Sinimarja, Mansikki, Mustikki, Talvikki jne., joten niitä on mahdoton erottaa luonnon- ja lehmännimistä.

Aivan erinomainen huomio!
Tosin useimmat "yleislänsimaiset" naisten nimet palautunevat pyhimyskalenteriin, joten vaikea on arvioida jälkikäteen, onko talo nimetty kuolevaisen naisen vai suojelupyhän mukaan. Voisi kuvitella jonkun tätä joskus tutkineenkin esim. kansatieteessä; kiekaiskaa jos tiedätte.
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 11033
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Seuraava

Paluu Etymologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 20 vierailijaa