merimaa kirjoitti:Vanhassa venäläisessä konferenssiesitelmien listauksessa on tulevan Rostovka-paperin kannalta kaksi huomionarvoista tiivistelmää. Ensimmäinen on S.V. Kuzminykhin "Seima-Turbino Transcultural Phenomenon: Migration or Technological Expansion" (sivulla 52) ja toinen V.I. Molodinin "The Main Types of Migrations and Their Manifestations in the Bronze Age in the South of the Central Part of the West Siberian Plain (Ob-Irtysh)" (sivulla 60).
Programme and Abstracts of the V International Scientific Symposium “Mobility and Migration: Concepts, Methods, Results” (Denisova Cave (Altai, Russia), 19–24 August 2019)
http://www.spsl.nsc.ru/FullText/konfe/% ... df#page=52
Kuzminykh on Rostovka-paperissa kirjoittajana ja arkeologisena asiantuntijana. Muutkin osallistujat on jo nimetty pääkirjoittaja Ainash Childebayevan CV:ssä Kansasin yliopiston sivuilla:
Ainash Childebayeva, Adam Benjamin Rohrlach, Fabian Fricke, Lena Semerau, Franziska Aron, Lei Huang, Vyacheslav Moiseyev, Valery Khartanovich, Sergey Kuzminykh, Igor Kovtun, Johannes Krause, Wolfgang Haak (2023). The Genetic Perspective on the Seima-Turbino Transcultural Phenomenon and the Spread of the Uralic Languages (under review).
Jaska kirjoitti:Mielenkiintoista saada DNA-tuloksia Seima-Turbino-porukalta. Sen kielellinen uralilaisuus on kuitenkin sitten riippuvainen siitä, miten hyvin ilmiö vastaa kielitieteen tuloksia kantauralin ajasta ja paikasta. Ainakin S-T-verkoston varhaisimmat vaiheet Sajanin lähistöllä ja Keski-Obilla ja -Irtyshillä Lounais-Siperiassa menevät ns. ohi-sektorille.
merimaa kirjoitti:Jaska kirjoitti:Mielenkiintoista saada DNA-tuloksia Seima-Turbino-porukalta. Sen kielellinen uralilaisuus on kuitenkin sitten riippuvainen siitä, miten hyvin ilmiö vastaa kielitieteen tuloksia kantauralin ajasta ja paikasta. Ainakin S-T-verkoston varhaisimmat vaiheet Sajanin lähistöllä ja Keski-Obilla ja -Irtyshillä Lounais-Siperiassa menevät ns. ohi-sektorille.
En haluaisi sohaista ampiaispesää, mutta tämän hetkinen käsitykseni on, että kielitieteessä on vielä eriäviä näkemyksiä kantauralin paikasta. Esimerkiksi Zsolt Simon ja Ante Aikio näyttäisivät kiistävän varhaisimmat indo-eurooppaiset lainat ja Grünthalin ja kumppaneiden perustelut eivät olleet kovin vakuuttavia. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, mihin näkemyksiin Rostovka-paperi tukeutuu, kun kirjoittajissa ei ole mukana yhtään kielitieteen edustajaa.
Jaska kirjoitti:Aikaa kestää parhaiten sellainen geneettinen tutkimus, joka ei sano kielestä paljon mitään.Korrelaatioita voi ja saa toki etsiä.
Kinaporin kalifi kirjoitti:Jaska kirjoitti:Aikaa kestää parhaiten sellainen geneettinen tutkimus, joka ei sano kielestä paljon mitään.Korrelaatioita voi ja saa toki etsiä.
Jos oletetaan, että N-isälinja siirtyi alkujaan esim. jostain Taka-Baikalilta Vitimin kautta tai se vain ylittäen kohti Sajania, puhuen jotain muuta kieltä kuin uralia, niin onko edes hauraita viitteitä siitä mikä kieli, kuten esimerkiksi tunguusi, se olisi voinut olla?
Jaska kirjoitti:Tänä vuonna tulee ulos oma pitkä päivitetty katsaukseni aiheesta englanniksi.![]()
Varhaisimmat tai ainakin vanhakantaisimmat indoeurooppalaislainat odottavat modernia kriittistä arviointia, jota saataneen pieninä palasina kuten tähänkin saakka.
merimaa kirjoitti:Kuzminykhin konferenssiesitelmässä on mielestäni kiinnostavaa se, että Länsi-Siperiasta oli jo Seima-Turbino-ilmiön alkuvaiheessa kulttuurillisia yhteyksiä Baikalille ja Taka-Baikalille sekä mahdollisesti myös nykyisen Kiinan luoteisosaan, Xinjiangiin. Yhteyksistä Baikalille mainitaan erityisesti Glazkovon kulttuuri, mutta muita ei mainita nimeltä.
merimaa kirjoitti:Laajentumisvaiheessa Seima-Turbino-ilmiö oli Uralin keskivaiheilla yhteydessä Abashevon kulttuuriin, jonka Kuzminykh katsoo todennäköisesti liittyneen Seima-Turbino-verkostoon: "The bearers of these cultures [Abashevo, Krotovo, Rostovka, Satyga] were most likely included in the structure of the ST-groups." Sen sijaan eteläisempiin aron ja metsäaron kulttuureihin Kuzminykh katsoo olleen vain kontakteja, jotka välittivät niihin Seima-Turbinon metallintyöstötekniikkaa.
Thurisaz kirjoitti:
Löytyykö näistä figuureista kuinka tutkimuksia?
merimaa kirjoitti:Pikemminkin se vain viittaa siihen, että kra001-tyyppinen perimä oli muinoin yleistä Keski-Siperian taigavyöhykkeen eteläosassa, mikä on voitu päätellä jo aiemmin julkaistujen tutkimusten perusteella.
Kinaporin kalifi kirjoitti:merimaa kirjoitti:Pikemminkin se vain viittaa siihen, että kra001-tyyppinen perimä oli muinoin yleistä Keski-Siperian taigavyöhykkeen eteläosassa, mikä on voitu päätellä jo aiemmin julkaistujen tutkimusten perusteella.
Yleistä tarkalleen oittaen missä ja missä aikatasossa?
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa