Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 25 Touko 2020 05:53Vastaa viestiin  [ 24 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
 Paleoruokavalio 
Kirjoittaja Viesti
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 10 Tammi 2013 18:26
Viestit: 49
Paikkakunta: Pöytyä
Vastaa lainaamalla
Viesti Paleoruokavalio
Paleosyömisen perusteet:

- Suositaan teollisesti prosessoimatonta, luonnollista ruokaa: lihaa, kalaa, kasviksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, munia, pähkinöitä, yms.

- Vältetään viljoja, etenkin gluteenia sisältäviä (vehnä, ruis, ohra) sekä palkokasveja.

- Maitotuotteet ovat "harmaalla alueella". Niissä on potentiaalisia ongelmia, mutta monet pystyvät käyttämään ongelmitta etenkin rasvaisia, raakoja ja hapatettuja tuotteita sekä heraproteiinia.

- Makroravinnesuhteet (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit) ovat yksilöllisiä. Proteiinin tarve ei kovin paljon vaihtele (paitsi lihaskasvua tavoittelevat voivat syödä enemmän), mutta rasvojen ja hiilihydraattien suhde voi vaihdella paljonkin.

- Tarkoitus ei ole pyrkiä syömään mahdollisimman tarkkaan metsästäjäkeräilijöiden tyyliin, vaan käyttää heidän ruokavaliotaan lähtökohtana. Se toimii suurella todennäköisyydelle suurelle osalle ihmisistä varsin mainiosti, mutta parantamisen varaa voi olla (jotkut voivat sietää enemmän neoliittisia ruokia, toiset taas joutuvat sairauksien takia rajoittamaan monia paleoliittisia ruokia pois).

Suomenkielistä materiaalia aiheesta tarjoaa esimerkiksi Helsinki Paleo podcasteineen. Facebookista löytyy ryhmä Paleo Suomi. Englanniksi materiaalia löytyy sitten vaikka kuinka paljon (omat suositukseni: Perfect Health Diet, Chris Kresser, Robb Wolf ja Mark Sisson).

Jos aihe kiinnostaa, niin kyselkää ja kommentoikaa. Olen itse muutaman vuoden syönyt paleotyyppisesti ja samalla tutustunut jonkun verran aiheeseen.


18 Elo 2013 09:15
Profiili
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 10 Tammi 2013 18:26
Viestit: 49
Paikkakunta: Pöytyä
Vastaa lainaamalla
Viesti 
(Vastaus toisessa ketjussa olleeseen viestiin)

putkonen kirjoitti:
Eilen paahdettiin itse tuoreita maapähkinöitä ja suolakin jätettiin niistä pois.

Maapähkinät eivät ole oikeasti pähkinöitä vaan palkokasveja, joiden sisältämät lektiinit voivat olla ongelmallisia. Lisäksi pähkinöiden paahtaminen saattaa olla huono juttu, koska samalla niiden sisältämät rasvat härskiintyvät. Mikäli pähkinöistä haluaa mahdollisimman paljon hyvää irti, niitä kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä tai jopa pakastaa, jotta ne säilyvät tuoreina.

putkonen kirjoitti:
Ilmeisesti perunansyöntiäkin pitäisi hillitä ja yletön riisillä ja spagetilla mässäily jättää pois.

Spagetti jää luonnollisesti viljatuotteena kokonaan pois.

Peruna on todennäköisesti ihan hyvää ravintoa, mutta siinäkin on jotain potentiaalisesti ongelmia tuottavia aineita mukana (se kuuluu koisokasveihin, joita kaikki eivät välttämättä siedä kovin hyvin).

Valkoinen riisi on sen sijaan hyvä glukoosin lähde, mutta muuten se on aika ravinneköyhää. Kokojyväriisissä olisi enemmän ravinteita, mutta myös mahdollisesti ongelmia aiheuttavia antiravinteita, joten se kannattaa jättää pääsääntöisesti pois. Jos ei ole diabetesta tai sen uhkaa, valkoinen riisi on ihan hyvä lisuke muun ruuan oheen.

putkonen kirjoitti:
Lisäaineettomien jauhojen löytäminen täällä on todella hankalaa ja olen jo jonkin aikaa tilannut spelttivehnäjauhoja amazonilta. Ruisleipää löydettiin jo kaupasta, vähän pumpernikkelin tapaista haperaa leipää ja sitä täällä syövät pääasiassa juutalaiset ja juutalaisleiväksi ruisleipää täällä nimitetäänkin. Se kun on ainut "kosher" leipälaji näillä kulmilla.

Gluteeniviljat ovat hyvin monelle enemmän tai vähemmän sopimatonta kamaa (vaikkei olisi kelakiaa tai intoleranssia), eli ne kannattaa jättää kokonaan pois. Käytännössä ne eivät edes ole kovin ravinnerikkaita, koska niiden sisältämät fytiinit sitovat mineraaleja itseensä eivätkä ne imeydy suolistosta.

Paleolähteistäkin voi tehdä jotain leivän korvikkeita, tosin itse en ole jaksanut edes kokeilla.

putkonen kirjoitti:
Valitettavasti "cookies" maistuvat isännälle kovasti ja niissä on kaikki paleovalion synnit: sokeria, hiilihydraatteja ja lisäineita. Korvapuustien kimppuun se käy kuin sika limppuun... :D

Yksi hyvä lähtökohta oman ruokavalion pohdiskelemiseen on se, että miettii, mihin on kaikista eniten koukussa. Kaikenlaiset teollisesti prosessoidut ruuat käyvät jatkuvasti läpi tietynlaista evoluutiota: sellaiset pärjäävät, mitkä koukuttavat eniten ihmisiä. Ja mitä enemmän ihmiset ovat addiktoituneita johonkin ruokaan, sitä enemmän sitä syödään. "Food reward" -hypoteesi selittää nähdäkseni aika hyvin sitä, miksi ihmiset läskistyvät nykyään niin paljon.

Paleoruokavalio muodostuu helposti aika simppeliksi. Tottakai maustamalla saa oikein herkullista ruokaa, mutta muutamien yrttien lisääminen ei vielä tee ruuasta kovinkaan addiktoivaa. Esimerkiksi itse onnistun silloin tällöin tekemään ihan törkeän hyvää lihasoppaa, mutta se on enemmänkin sellaista "erittäin miellyttävää ja nautinnollista syödä", kun taas vaikkapa perunalastut ovat selkeästi "pakko saada lisää ja lisää" -kamaa.

Yksi hyvä tapa painonpudotukseen on siis luultavasti se, että korvaa "pakko saada" -ruuat jollain hyvänmakuisilla, mutta addiktiota aiheuttamattomilla ruuilla.


18 Elo 2013 09:54
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46
Viestit: 1764
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Kiitos Pahis! No nyt sitten selvisi sekin, mitä ne plantaasit tien varrella Etelä-Alabamassa olivat. "Papukasvin" vihannan näköiset valkoisena kukkivat palleropuskat olivatkin juuri näitä maapähkinöitä. Ilmankos ne tuoreina maistuvat herneille ja maistuvat vanhalle herneaddiktille!

CNN:n uutisissa näyttivät juuri 5 ruokaa, joita pitäisi ehdottomasti välttää, ei tosin "puhdasoppisesta" paleonälökulmasta:

1. mansikat , jos eivät ole luomumansikoita. 17 eri pestizidiä.
2. valkoinen suklaa. Silkkaa rasvaa ja varsinaisen kaakaon terveelliset aineosat puuttuvat täysin.
3. soijanidut. Bakteerivaara.
4. miekkakala. Elohopea-arvot rannikkojen kaloista korkeimmalla
5. Säilyketomaatit ja metallipurkissa säilötyt ruoat yleensäkin

Tämän ruoan addiktipuolen olen vasta täällä Uudella Mantereella oppinut tiedostamaan. Se, että sitä on ja kemialliset lisäaineet ja mm. sokeri sitä aiheuttavat, sen toki tiesin, mutta kun ruokakupan edessä on parkeissa pieniä sähköauton näköisiä ajopelejä ylettömän ylipainoisille asiakkaille, niin addiktin yleisyys paljastuu.

Kakuissa ja varsinkin niissä "tee-se-itse-valmisaineista"-pakkauksessa olevissa on niin mielettömästi sokeria, että meillä puhutaan jo "sokerimyrkytyksen" tunteesta ja ensimmäinen tee-se-itse-tekeleemme lensi suoraan ensi-irvistyksen jälkeen roskapönttöön ja makeannälkä ei täällä iske minuun oikeastaan koskaan. Ihan iljettää pelkkä ajatus makean syömisestä! Coca-Colaa ja muita limppareita sokeriaddiktit vetävät hehtolitrakaupalla sisäänsä. Tai niitä Light-tuotteita, joista tulee vain hirveä nälkä!

Rasvaa tihkuvista fast-food-tuotteista ei kai ole tarvetta edes keskustella! Huh!


Viimeksi muokannut putkonen päivämäärä 19 Elo 2013 00:21, muokattu yhteensä 1 kerran18 Elo 2013 15:50
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 28 Marras 2011 02:55
Viestit: 496
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Suhtaudun aika kyynisesti tähän paleo-villitykseen jolla perustellaan mitä moninaisempia ruokavalioita. Vegetaristit väittävät ettei liha kuulu ihmisen perusruokavalioon, karppaajat väittävät kivikauden ihmisen eläneen ketoosissa. Kummassakaan väitteessä ei ole perää.

Sinänsä useimmat paleodieetin perusperiaatteista ovat varmaan ihan kelpoja eivätkä sen huonompia lähtökohtia terveelliselle ruokavaliolle tai laihdutukselle kuin mikään muukaan muotidieetti. Ongelmana näen lähinnä valheelliset mielikuvat ruokavalion "alkuperäisyydestä" ja muotisanojen "luonnonmukainen" "prosessoitu" ylenmääräinen käyttö.

-kivikauden ihmiset käyttivät viljoja, villi-sellaisia, paikoin luultavasti myös tehtiin leipää.
-toisaalta maitoa ei luultavasti imetyksen lopettamisen jälkeen paljoa käytetty, joistain saaliseläimistä sitä ehkä jonkun verran saatiin sivutuotteena. Paleoliittiset ihmiset olivat pääasiassa laktoosi-intolerantteja
-nykyaikaiset "luomu"juureksetkin eroavat niin paljon villimuodoistaan ettei kivikauden ihminen varmaan sellaisia uskaltaisi edes maistaa. Kivikaudella syötiin tällaisia porkkanoita. Nam nam!
-todennäköisesti maanviljelysvallankumous on myös näkynyt ihmisen evoluutiossa. Karjatalouskin johti aika lyhyessä ajassa merkittävän mutaation leviämiseen (laktoositoleranssi), vastaavaa on hyvin voinut käydä viljojen suhteen. Tässä mielessä neoliittisen tai vaikka rautakautisen ruokavalion jäljitteleminen tuntuisi paljon mielekkäämmältä kuin paleoliittisen.


19 Elo 2013 00:15
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46
Viestit: 1764
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Löytyihän tämä karppaus-sanakin lopulta ja paleosuomeni senkun vain rikastuu. Ja suora linkityskin onnistui. :titityy:

Joo, näitä asioita pitää märehtiä ihan maalaisjärjellä ja sitten miettiä, että missä ollaan syömisen kanssa menossa metsään. Olen tähän asti elänyt lonkalta yhtälön "paino=input miinus output" mukaan ja sekin on mukavasti toiminut. Vaarana kovin jyrkissä dieeteissä on se, että niitä asioita ja erityisesti tietysti sitä varsinaista ruokaa alkaa ajatella liikaa ja tulee nälkä. Kalorien laskemista en ole vielä koskaan -onneksi- yrittänyt ja kaikki dieetit ovat jääneet kokeilematta. Isäntä toi kerran kirjan veriryhmädieetistä kotiin, luin sen, mutta en oikein lämminnyt ajatukselle. Minusta tuli ajan mittaan jonkinlainen "Maalaisjärki"-ruokavalion kannattaja eli malkkaaja :wink: , pätkämalkkaaja lähinnä.


19 Elo 2013 00:59
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46
Viestit: 1764
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Pahis kirjoitti:
Esimerkiksi itse onnistun silloin tällöin tekemään ihan törkeän hyvää lihasoppaa, mutta se on enemmänkin sellaista "erittäin miellyttävää ja nautinnollista syödä", kun taas vaikkapa perunalastut ovat selkeästi "pakko saada lisää ja lisää" -kamaa.


Oman versioni törkeän hyvästä lihasopasta saan, kun pistän paljon erilaisia juureksia ja vähemmän perunoita liemeen. Porkkanaa (oranssia ja vaaleampaa sorttia) sellerinjuurta, palsternakkaa ja hyvin TTJ:n linkkaman nam-nam-paleoporkkanan näköistä persiljan juurta. Lopuksi luonnon omaa lisäainetta, ihan lihaliemikuution makuista lipstikkaa. Mahlzeit! :ehe:


20 Elo 2013 00:30
Profiili
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen

Liittynyt: 10 Tammi 2013 18:26
Viestit: 49
Paikkakunta: Pöytyä
Vastaa lainaamalla
Viesti 
TTJ kirjoitti:
-kivikauden ihmiset käyttivät viljoja, villi-sellaisia, paikoin luultavasti myös tehtiin leipää.

Mutta todennäköisesti käyttö ei ole ollut kovin laajamittaista, ja viljat on käsitelty perinteisesti liottamalla ja hapattamalla, mikä vähentää niiden ikäviä sivuvaikutuksia.

TTJ kirjoitti:
-nykyaikaiset "luomu"juureksetkin eroavat niin paljon villimuodoistaan ettei kivikauden ihminen varmaan sellaisia uskaltaisi edes maistaa. Kivikaudella syötiin tällaisia porkkanoita. Nam nam!

Kyse ei ole pelkästään juureksista, vaan iso osa kaikista nykyään yleisesti käytössä olevista hedelmistä, vihanneksista ja viljoista on merkittävästi jalostettuja. Tämä ei sinänsä paleoruokailuun vaikuta, koska ne kasvit ovat pääosin edelleen ihan hyvää ravintoa. Ehkä isoin ongelma on se, että monen osalta tavoitteena on ollut mahdollisimman makean ja mehukkaan kasvin jalostaminen, jolloin niistä on tullut enemmänkin sokerivettä ravinnerikkaan ruuan sijaan.

Villiruoka on viime aikoina alkanut herättää hieman kiinnostusta, ehkä siitäkin vielä saadaan jonkin sortin trendi.

TTJ kirjoitti:
-todennäköisesti maanviljelysvallankumous on myös näkynyt ihmisen evoluutiossa. Karjatalouskin johti aika lyhyessä ajassa merkittävän mutaation leviämiseen (laktoositoleranssi), vastaavaa on hyvin voinut käydä viljojen suhteen. Tässä mielessä neoliittisen tai vaikka rautakautisen ruokavalion jäljitteleminen tuntuisi paljon mielekkäämmältä kuin paleoliittisen.

Laktoosin suhteen mutaatio ei ole mikään kovin iso juttu. Lapsethan pystyvät käyttämään sitä ravintona, jolloin kyse on vain siitä, että tämä kyky säilyy myös aikuisena. Sen sijaan esimerkiksi kyky käyttää viljojen ongelmallisia ravinteita ei ilmesty ihan niin helposti. Varmasti jotain evoluutiota on tapahtunut, mutta se on ollut enemmänkin sitä, että ihmiset eivät kuole ihan niin helposti viljojen aiheuttamiin ongelmiin. Tästä on vielä pitkä matka siihen, että ihmiset voisivat käyttää viljoja optimaalisena ravintona.

Ainakin minulle paleo on sitä, että pyritään syömään mahdollisimman paljon ravinnerikasta ruokaa ja jättämään pois tai minimoimaan sellaiset ruoka-aineet, jotka ovat potentiaalisia ongelmien aiheuttajia. Toki jotkut paleoruuatkin voivat aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi pinaatissa ja punajuuressa on oksaalihappoa. Mutta näistä selviää aika helposti sillä, ettei syö joka päivä samaa ruokaa.

putkonen kirjoitti:
Kalorien laskemista en ole vielä koskaan -onneksi- yrittänyt

Eikä kannatakaan, se vaikuttaisi olevan aika turhaa. J. Stanton on kirjoittanut hyvää sarjaa aiheesta blogissaan: There Is No Such Thing As A Calorie (To Your Body) (ensimmäinen osa, loput löytyvät myös sieltä)


02 Syys 2013 07:37
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 28 Marras 2011 02:55
Viestit: 496
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Lääkäri Olli Sovijärvi syyttää elintarviketeollisuuden laatimia ruokasuosituksia autoimmuunisairauksien lisääntymisestä. Ratkaisuksi hän suosittelee paleoruokavaliota.

Autoimmuunisairauksia on Suomessa tuplasti enemmän kuin 20 vuotta sitten. Lääkäri Olli Sovijärvi pitää yhtenä vaikuttavana tekijänä suomalaisen yhteiskunnan pyörimistä teollisuuden luomien, leivän ja maidon myyntiä edistävien sääntöjen ympärillä. Sovijärven mielestä ihmisiä systemaattisesti aivopestään ja harhaanjohdetaan

Koko suomalainen yhteiskunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos etunenässä, pyörii teollisuuden luomien sääntöjen ympärillä. En näe mitään terveydellistä syytä, miksi ihmisen pitäisi syödä vaikka kahdeksan palaa leipää päivässä tällaisten suositusten tarkoituksena on vain tukea kotimaista teollisuutta. Niiltä puuttuu tieteellinen tai evoluutioon perustuva pohja.


Leipäteollisuuden syyttäminenhän kaikesta pahasta on ollut karppaajien suosikkikeppihevonen jo vuosia, nyt Sovijärvi ottaa mukaan meijeriteollisuuden. Tällainen argumentointi on tuttua, mutta syömistottumusten makrotrendit puhuvat näitä väitteitä vastaan:

-viljatuotteiden kulutus henkeä kohden on pudonnut kolmannekseen vuoden 1900 tasosta.

-maidon kulutus on pudonnut myös lähes kolmannekseen vuoden 1952 tasosta.

-perunan kulutus on pudonnut samassa ajassa puoleen.

Kuva

Eli siis juuri niiden ongelmallisten ruoka-aineiden (peruna, maito, viljat) kulutus on laskenut valtavasti 1900-luvulla. Tämän perusteellahan autoimmuunitautien esiintyvyyden olisi pitänyt suorastaan romahtaa!

Sovijärven kanssa olen samaa mieltä ainoastaan stressin vaikutuksesta. Olen varma että stressillä ja autoimmuunisairauksilla on yhteys.

Sivumennen sanoen, hämmästelen suuresti että näköjään ainoastaan vilja- ja meijeriteollisuus harrastavat lobbausta ja terveysviranomaisten lahjomista saadakseen ruokasuositukset haluamikseen. Liha- ja siipikarjateollisuus on näköjään tästä synnistä kokonaan vapaa.

...vai onko? :ninja:


09 Syys 2013 03:25
Profiili
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Suuressa maailmassa ollaan keskustelussa ehkäpä hieman edellä meitä:

Erittäin hyvä BBC-dokumentti "The Men Who Made Us Fat" (osa 1, loput, lisäksi 2 muuta osaa YouTubessa) käsittelee elintarviketeollisuuden osuutta nykyiseen läskiepidemiaan tappavine liitännäissairauksineen.

Tärkein huomio on, ettei ole mitään mieltä syyttää yksilöä itsekurin puutteesta, kun enin osa tarjolla olevasta ravinnosta on äärimmäisen lihottavaa (huom. tosin Suomessa on hieman parempi tilanne kuin Britanniassa, jossa kaupassa saa etsiä jalostamattomia tuotteita suurennuslasin kanssa) ja ruokaa suorastaan tyrkytetään joka kulmalla, jolloin evoluutionsa nälänhätien tuottama ihmisolento käy rasvaisiin jättiannoksiin luonnostaan kiinni kuin sika limppuun.


09 Syys 2013 15:57
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46
Viestit: 1764
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Sielunruoka ei ainakaan lihota:

"Paleokeräilijä metsässä meren rannalla"

Kuuntele videoita yhtäaikaa ja tehosteeksi voisi vielä pistää jalat veteen ämpäriin. Hajuille en ole vielä keksinyt ratkaisua, tätä pitää vielä miettiä... :pihalla:

http://www.youtube.com/watch?v=31vyj08N5hI
http://www.youtube.com/watch?v=MOBzSxFK8E0


09 Syys 2013 17:57
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46
Viestit: 1764
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Jos meri on liian raju elementti, niin tässä sielunruokaa järvi-ihmiselle:

"Paleokeräilijä metsässä järven rannalla"

http://www.youtube.com/watch?v=eZavy1auC_E
http://www.youtube.com/watch?v=MOBzSxFK8E0
(samanaikaisesti)


09 Syys 2013 19:31
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 9170
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Pahis kirjoitti:
Laktoosin suhteen mutaatio ei ole mikään kovin iso juttu. Lapsethan pystyvät käyttämään sitä ravintona, jolloin kyse on vain siitä, että tämä kyky säilyy myös aikuisena. Sen sijaan esimerkiksi kyky käyttää viljojen ongelmallisia ravinteita ei ilmesty ihan niin helposti. Varmasti jotain evoluutiota on tapahtunut, mutta se on ollut enemmänkin sitä, että ihmiset eivät kuole ihan niin helposti viljojen aiheuttamiin ongelmiin. Tästä on vielä pitkä matka siihen, että ihmiset voisivat käyttää viljoja optimaalisena ravintona.

Aivan erinomainen pointti!

TTJ kirjoitti:
-viljatuotteiden kulutus henkeä kohden on pudonnut kolmannekseen vuoden 1900 tasosta.

Kolmanneksen/kolmanneksella, ei kolmannekseen. Muut menivät oikein.

sumu kirjoitti:
Mielen kiintoinen tilasto,muutos joka on sadassa vuodessa tapahtunut taitaa ollla siinä että täysviljat ja maito ovat muuttuneet kuorituksi vaihtoehdoiksi.Oleellisin muutos ravinnon saanissa on varmaanki sokerin osuuden kasvaminen räjähdysmäisesti sotien jälkeen.

Aivan, ravinnon ravinteet ovat vähentyneet ja tilalle on tullut haitallisia aineita: sokeria, maissitärkkelystä ja muita täyteaineita sekä lisäaineita. Viimeksi äsken sokeri yhdistettiin sperman laadun huonontumiseen, ja aikaisemmin rasvattomat maitotuotteet on jo yhdistetty hedelmättömyyteen.

sumu kirjoitti:
Tämmöisiä kermaperseitä meistä suomalaisitakin on tullut,eipä siis ihme jos meidän autoimmuuni puolustus on ihmeissään missä ne tuhottavat pöpöt luuraa,tehtävähän johon evoluutio on ne virittänyt sukupolvien kuluessa

Näin se juuri menee! Autoimmuuniongelmia tulee siitä, kun elimistön puolustusjärjestelmä ei saa varhaislapsuudessa harjoitella oikeita pöpöjä vastaan eikä siksi opi, mikä on vihollinen ja mikä normaalia elimistössä.

Multaa syövä ja lehmänlannassa kierivä kakara on terve aikuinen. Hygieenisessä pullossa kasvatettu ipana on sairas aikuinen. Tästä lienee jo riittävästi tieteellisiä tutkimuksia.

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


10 Syys 2013 04:32
Profiili WWW
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 28 Marras 2011 02:55
Viestit: 496
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Jaska kirjoitti:
Pahis kirjoitti:
Laktoosin suhteen mutaatio ei ole mikään kovin iso juttu. Lapsethan pystyvät käyttämään sitä ravintona, jolloin kyse on vain siitä, että tämä kyky säilyy myös aikuisena. Sen sijaan esimerkiksi kyky käyttää viljojen ongelmallisia ravinteita ei ilmesty ihan niin helposti. Varmasti jotain evoluutiota on tapahtunut, mutta se on ollut enemmänkin sitä, että ihmiset eivät kuole ihan niin helposti viljojen aiheuttamiin ongelmiin. Tästä on vielä pitkä matka siihen, että ihmiset voisivat käyttää viljoja optimaalisena ravintona.

Aivan erinomainen pointti!


Epäilen että genetiikan kannalta ero ei ole iso. Ihan samalla tavalla siitä pitää syntyä mutaatio joka sitten selektion myötä lähtee leviämään. Laktoositoleranssi ei muodostu yhdestä mutaatiosta vaan se on useamman mutaation yhdistelmä. Mutaation levinnäisyyden perusteella sen ilmaantuminen populaatioon ei ole täysin triviaali tapahtuma.

Jaska kirjoitti:
TTJ kirjoitti:
-viljatuotteiden kulutus henkeä kohden on pudonnut kolmannekseen vuoden 1900 tasosta.

Kolmanneksen/kolmanneksella, ei kolmannekseen. Muut menivät oikein.


KolmanneksEEN, lausuntonihan koski 1900-luvun alkua, jolloin viljatuotteita kulutettiin noin 210-220kg henkeä kohden. (laittamani graafi ulottui vain vuoteen 1950).

Jaska kirjoitti:
Aivan, ravinnon ravinteet ovat vähentyneet ja tilalle on tullut haitallisia aineita: sokeria, maissitärkkelystä ja muita täyteaineita sekä lisäaineita. Viimeksi äsken sokeri yhdistettiin sperman laadun huonontumiseen, ja aikaisemmin rasvattomat maitotuotteet on jo yhdistetty hedelmättömyyteen.


Sokerin kulutus on Suomessa laskenut:

Kuva

Tosin epäilen kyseessä olevan osin tilastoharhan.


10 Syys 2013 16:33
Profiili
Sutki savolainen
Sutki savolainen
Avatar

Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Viestit: 645
Paikkakunta: puttaalainen
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Mahdollinen tilastoharha tosiaan, eli onko piilosokeri mukana kokonaiskulutuksessa? Sokeriahan on hedelmissä ja monissa luonnon tuotteissa, ja sen kuuluisi olla osana kokonaisuutta.

_________________
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.


10 Syys 2013 20:39
Profiili WWW
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 28 Marras 2011 02:55
Viestit: 496
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Taavetti kirjoitti:
Mahdollinen tilastoharha tosiaan, eli onko piilosokeri mukana kokonaiskulutuksessa? Sokeriahan on hedelmissä ja monissa luonnon tuotteissa, ja sen kuuluisi olla osana kokonaisuutta.


Mietin juuri tätä, en nyt saanut selville onko tuossa vain kaupasta ostettu puhdas sokeri (joka varmaan onkin vähentynyt kun pullaa leivotaan kotona vähemmän (kiljua unohtamatta...)). Se tiedetään kyllä että karkkien ja makeiden limsojen kulutus on noussut vuosikymmenien saatossa.


10 Syys 2013 21:25
Profiili
Mettänpeikko
Mettänpeikko

Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Viestit: 2720
Paikkakunta: Lappi
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Varmaan siinä on kaikki käytetty sokeri. Ohessa olevan VM:n 2012 tehdyn julkaisun perusteella sokerin kulutus viine vuosina on ollut 200 000 tn. TTJ:n taulukon mukaan 300 000 tn ?. TTJ:n taulukosta ei tosin oikein ilmene yksiköt kunnolla. On tuossa VM:n raportissa paljon muutakin mietittävää.

http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_ ... _netti.pdfTuossa lisää kirjoitelmia sokerista ja hiilihydraateista:

http://perspektiv.nu/Files/Filer/PDF/pe ... _finsk.pdf


10 Syys 2013 23:19
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 9170
Vastaa lainaamalla
Viesti 
TTJ kirjoitti:
Jaska kirjoitti:
Pahis kirjoitti:
Laktoosin suhteen mutaatio ei ole mikään kovin iso juttu. Lapsethan pystyvät käyttämään sitä ravintona, jolloin kyse on vain siitä, että tämä kyky säilyy myös aikuisena. Sen sijaan esimerkiksi kyky käyttää viljojen ongelmallisia ravinteita ei ilmesty ihan niin helposti. Varmasti jotain evoluutiota on tapahtunut, mutta se on ollut enemmänkin sitä, että ihmiset eivät kuole ihan niin helposti viljojen aiheuttamiin ongelmiin. Tästä on vielä pitkä matka siihen, että ihmiset voisivat käyttää viljoja optimaalisena ravintona.

Aivan erinomainen pointti!


Epäilen että genetiikan kannalta ero ei ole iso. Ihan samalla tavalla siitä pitää syntyä mutaatio joka sitten selektion myötä lähtee leviämään. Laktoositoleranssi ei muodostu yhdestä mutaatiosta vaan se on useamman mutaation yhdistelmä. Mutaation levinnäisyyden perusteella sen ilmaantuminen populaatioon ei ole täysin triviaali tapahtuma.

Eri puolilla maailmaa on syntynyt eri mutaatioita, joilla on sama vaikutus. Olen käsittänyt, etteivät nämä erilähtöiset intoleranssit vaatisi useampia mutaatioita.

TTJ kirjoitti:
Jaska kirjoitti:
TTJ kirjoitti:
-viljatuotteiden kulutus henkeä kohden on pudonnut kolmannekseen vuoden 1900 tasosta.

Kolmanneksen/kolmanneksella, ei kolmannekseen. Muut menivät oikein.


KolmanneksEEN, lausuntonihan koski 1900-luvun alkua, jolloin viljatuotteita kulutettiin noin 210-220kg henkeä kohden. (laittamani graafi ulottui vain vuoteen 1950).

Hyväksyn; lähde vain puuttuu.

TTJ kirjoitti:
Jaska kirjoitti:
Aivan, ravinnon ravinteet ovat vähentyneet ja tilalle on tullut haitallisia aineita: sokeria, maissitärkkelystä ja muita täyteaineita sekä lisäaineita. Viimeksi äsken sokeri yhdistettiin sperman laadun huonontumiseen, ja aikaisemmin rasvattomat maitotuotteet on jo yhdistetty hedelmättömyyteen.


Sokerin kulutus on Suomessa laskenut:

Kuva

Tosin epäilen kyseessä olevan osin tilastoharhan.

Liittynee makeutusaineiden lisääntyneeseen käyttöön. Niillä on omat haittansa.

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


11 Syys 2013 21:40
Profiili WWW
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46
Viestit: 1764
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Paleoruokavalio
No niin, nyt olen sitten ollut elämäni ensimmäisen kerran dieetillä, ns. Dr.Ozin dieetillä. Söin 2 viikkoa vähäkarppista ruokaa, jätin pois viljatuotteet paitsi kokojyväriisin, perunan, maidon, kahvin ja sokerin. Rasvana käytin oliiviöljyä sekä avocadoa. Söin paljon erilaisia vihanneksia ja join pelkkää vettä. Aamiaisena smoothie: marjoja ja mantelimaitoa kupillinen. Lihana kalaa ja kanaa. Lisäksi 1 kreikkalainen jugurtti 2%:n rasvalla. Liikunta pysyi samana eli tunti reipasta sauvakävelyä.

Positiivista:
-paino putosi 1,6 kg, mikä on kuitenkin mielestäni vähän, varsinkin kun oli kaksi viikkoa ainainen nälkä.
-ilmavaivat jäivät pois ja vyötärö pieneni (ehkä juuri siitä syystä) 5:llä sentillä
-kehon rasvaprosentti pieneni 1%:lla (jos siihen high tech-vaakaan on uskomista)
-verenpaine laski vähän

Negatiivista:
-ensimmäisen viikon krooninen päänsärky
-kaksi ensimmäistä päivää räjähtävän huonolla tuulella
-ajattelu ei luistanut entisellä tavalla
-pettymys suuren vähtäämisen jälkeiseen pikkuruiseen painonpudotukseen (dieetissä luvataan 10-15 lb:n painonpudotusta eli jopa liki 7:n kilon laihtumista)

Tänä aamuna keitin itselleni taas kupposen kahvia ja nautiskelin kunnon leivänpalalla. Dieetistä jäi jäljelle suurempi tietoisuus terveellisen ruuan merkityksestä ja tulevaisuudessa uusien nami-nami-vihannesten runsaampi käyttö. Tulipahan hätäpäissä keksittyä uusi todella maukas reseptikin, jota aion tehdä useamminkin.


25 Tammi 2014 16:56
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 06 Heinä 2011 17:46
Viestit: 1764
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Paleoruokavalio
KuvaLuulin jo, ettei kukaan huomaa sitä kaffee-kohtaa.


Sumu huomasi!
Kuva

Tuli vain tästä mieleeni, että männeinä vuosina asuin pitkään nunnaluostarin viereisessä kerrostalossa, mutta onneksi kaheli kaffettomuus ei osunut niihin aikoihin eikä tarvinnut poiketa siellä kahvia kyselemässä eikä varsinkaan meidän kerrostalokorttelimme ja nunnaluostarin+nunnien ylläpitämän sairaalan väliin puristuksiin jääneestä vanhasta pienestä valkoiseksi rapatusta maalaistalon näköisestä kahvilasta, jossa oli idylliset vihreät ikkunaluukut ja jonka ulko-oven päällä oli perinteinen kruusattu kahvila/baarin nimikyltti.

Meille oli ulkopaikkakuntalaisten vieraiden vaikea löytää, kun huomaamaton porttigongimme kadunnumeroineen pääsi aina autolla ajaessa vilahtamaan ohi silmien. Nunnaluostarin yksitoikkoisen julkisivun ja huomaamattoman herttaisen pikku-kahvilan jälkeen seurasi meidän kerrostaloryhmämme yhtä yksioikoinen fasaadi eikä mitään maamerkkiä ollut lähimaillakaan. Eipäs kun oli sittenkin! Seuraaville meistä vasemmalta kintaalta saapuville vieraille ilmoitin uudet ajo-ohjeet. "...Ajat sitten sitä katua ja käännyt juuri ennen huoraa oikealle!" (Tai toisesta suunnasta tuleville: "...ja heti huoran jälkeen vasemmalle!") Sen jälkeen kaikki vieraat löysivät meille. Vasta paljon myöhemmin saimme kuulla, että idyllinen pikku maalaiskahvila olikin huorahuussi Kuvaja kadulla 24 h päivystävien horisontaalisen työn ammattilaisten tukikohta.


26 Tammi 2014 16:58
Profiili
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 9170
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Paleoruokavalio
Sumu jo sepittikin kahavikultin luomiskertomuksen! 20 henkeä kasaan niin siitä saa rekisteröidyn uskonnon. :wink:

"Axel Käg oli tiettävästi ensimmäinen suomalainen, joka maistoi kahvia. Turkulainen Käg oli kamaripalvelija Schleswig-Holsteinin herttuan seurueessa tämän Persian-matkalla ja sai maistaa kahvia vuonna 1637."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kahvi#Kahv ... a_Suomessa

Ehkäpä nyt on jotakuinkin vuosi 364 kahavilaskua. Se on muuten millilleen sama lukema kuin Gizan suuren pyramidin neljännen kulman etäisyys dekametreinä epyktiläisen husaari-Husseinin Nissanin vasempaan eturenkaaseen! Se ei voi olla enää sattumaa... :wink:

Putkonen, olen vakuuttunut siitä, että jos olisit luopunut vain sokerista ja juonut kahvisi mustana, olisit laihtunut ainakin kuusi naulaa ja vasaran, ja mikä tärkeintä, selvinnyt ilman viikon päänsärkyä! Toivottavasti otit opiksesi: lordi Kahavin kanssa ei leikitä...

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


27 Tammi 2014 04:22
Profiili WWW
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 24 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy