Jaska kirjoitti: P.S. Foorumin asetuksissa on 20 äänestysvaihtoehtoa, mutta ei se silti näytä koskaan kuin 10...
PatrickO kirjoitti:Vastasin vähälaktoosinen, vaikka tällä hetkellä se ei päde täysin.
Täällä Virossa ilmeisesti käsitellään paljon vähemmän maitotuotteita, joten voin täällä juoda surutta täkäläistä täysmaitoa (3,5% rasvaa ).
Olisin oikeastaan halunnut laittaa äänestysvaihtoehdokseni "esiteollinen tjms.", nimittäin pyrin ruokavaliossani siihen, että syön maatalousyhteiskunnan vuotuisrytmin mukaisesti. Syksyllä saan syödä reilusti lihaa, talvella syön paljon, ja keväällä/kesällä paastoan.
JakomäenNeruda kirjoitti:^^ Kovissa juustoissahan ei laktoosia olekaan, se häviää kypsytysprosessissa.
En syö enää juuri mitään muita viljatuotteita kuin oikeaa ruisleipää. Sekin täytyy ensin paahtaa, koska leivät jätetään nykyisin raa'aksi, että ne olisivat pehmeämpiä.
Suomalaisista on muuten kaikkiaan laktoosi-intolerantteja noin 17%; saamelaisten keskuudessa prosentti on lähellä sataa, ja itäsuomalaistenkin keskuudessa paikoin jopa yli 60% väestöstä. Kuitenkin suomalainen elintarviketeollisuus käsittelee ruoan kuin se olisi tarkoitettu länsieurooppalaisille, joista intolerantikkoja on vain noin 5%.
JakomäenNeruda kirjoitti:^ Haluan tässä yhteydessä painottaa paljon väärinkäsityksiä aiheuttanutta asiaa: HYLA on Valion vähälaktoosinen tuotemerkki, se ei tarkoita mitään muuta. Ingmannilla vastaava tuotemerkki on Into. Lisäksi näitä molempia on ehdottomasti vältettävä sekoittamasta laktoosittomaan, jossa nimensä mukaisesti ei ole laktoosia (juuri) lainkaan, toisin kuin vähälaktoosisessa. Justiinsa tämän sekaannuksen vuoksi jouduin viimeksi sairaalassa ollessani olemaan nälässä. Potuttaa!
JakomäenNeruda kirjoitti:Johtuisikohan tuo siitä, että pilkkoutumaton laktoosi aiheuttaa suolistossa jatkuvan tulehdustilan, eli lisää tiettyjä tulehduksiin liittyviä proteiineja? Nimittäin nyt kun muistelen, niin itseltäni havaittiin aikoinaan kohonneet IgE-arvot, jotka yleensä liitetään maitoallergiaan, mutta sitä tai mitään muutakaan allergiaa tai tulehdussairautta minulla ei selkeästi ole, vaan ainoastaan laktoosi-intoleranssi.
Pystynen kirjoitti:PS. Tiedän hyvin myös että "hyla" on tuotemerkki, mutta olen tuon oppinut jo sen verran pienenä (ja ennen mitään "intoja") että minun kielenkäytössäni se on aika lailla yleiskielistynyt
Pystynen kirjoitti:JakomäenNeruda kirjoitti:Johtuisikohan tuo siitä, että pilkkoutumaton laktoosi aiheuttaa suolistossa jatkuvan tulehdustilan, eli lisää tiettyjä tulehduksiin liittyviä proteiineja? Nimittäin nyt kun muistelen, niin itseltäni havaittiin aikoinaan kohonneet IgE-arvot, jotka yleensä liitetään maitoallergiaan, mutta sitä tai mitään muutakaan allergiaa tai tulehdussairautta minulla ei selkeästi ole, vaan ainoastaan laktoosi-intoleranssi.
Laktoosi itsessään on sokeri eikä sen pitäisi tuollaiseen pystyä, mutta laktoosia mussuttavaan bakteeriflooraan kai saattaa voida pesiytyä jotain ärtsympääkin.
"Laktoosittomia" tuotteitakin on muuten useampaa kastia. Virallinen raja-arvo on muistaakseni 0.1% joka voi herkimmille edelleen aiheuttaa oireita. Ainakin jos tuotetta käytetään runsaasti (esim. maito), oleellistahan ei ole laktoosin osuus vaan konkreettinen määrä. 2 lasia "laktoositonta" maitoa vastaa helposti sanotaanko 1 "laktoosillista" konvehtia. Luontaisesti laktoosittomien tuotteiden lisäksi ainakin kovat juustot ovat sentään tästä näkökulmasta "takuulaktoosittomia".
Mielenkiintoista on toisaalta, että monet laktoosi-intolerantikot raportoivat sietävänsä homogenoimatonta maitoa, turkkilaista jugurttia tms. vähemmän teollisesti käsiteltyjä maitotuotteita aivan mainiosti.
PS. Tiedän hyvin myös että "hyla" on tuotemerkki, mutta olen tuon oppinut jo sen verran pienenä (ja ennen mitään "intoja") että minun kielenkäytössäni se on aika lailla yleiskielistynyt
Kristiina kirjoitti:Sinä olet sitten minun kohtalotoveri. Mukava tietää, että on muitakin ihmisiä, joiden sisuskalut eivät siedä sieniä. En ole elävässä elämässä tavannut vielä yhtään kohtalotoveria. Minun oireet ovat iän myötä koko ajan pahentuneet, ja nyt ne tulevat yleensä kolmella tasolla: oksennus, vatsanväänteet ja ripuli. Reaktio alkaa ehdä kymmenen minuutin päästä sienien syömisestä ja kestää kymmenisen tuntia. Pieni herkkutatin puolikas riittää laukaisemaan kaikki edellä mainitut oireet.
Laktoosin suhteen olen täysin tollerantti. Voin juoda maitoa vaikka litran päivässä.
Laktoosi-intolleranssi on muuten saamelaisilla erittäin yleistä eli kolmasosa saamelaisista on laktoosi-intollerantteja. Löysin sellaisen tiedon, että laktoosivaivoja olisi 17 prosentilla suomenkielisistä ja 8 prosentilla suomenruotsalaisista.
http://www.herkkuammatti.fi/pages/artik ... ravitsemus
Koko maailmassa paras laktoosinsieto on muuten Tanskassa ja Ruotsissa, eli Tanskassa 96 prosenttia ja Ruotsissa 93 prosenttia väestöstä sietää laktoosia.
https://milk.procon.org/lactose-intolerance-by-country/
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa