https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009766502.html
"Lintuinfluenssaviruksen leviäminen suomalaisilla turkistarhoilla nisäkkäältä toiselle tarkoittaa sitä, että yksi suuri uhkakuva on toteutunut, arvioi evoluutiobiologi, tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.
THL:N ja Ruokaviraston Eurosurveillance-lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että yhdellä tilalla kuoli 400 eläintä päivässä lintuinfluenssaan.
LINTUINFLUENSSA voi alkaa tarttua ihmiseltä toiselle kahdella tapaa: sen perimässä voi tapahtua hitaita muutoksia emäs kerrallaan. Kun influenssaa on tutkittu, siitä on tehty laboratorio-oloissa potentiaalisesti ihmiseltä toiselle leviävä tartuttamalla se fretistä toiseen, Aivelo kertoo.
– Kun virus on käynyt riittävän monen fretin läpi, se on muuntunut niin, että se leviää paremmin ihmiselle. Nisäkkäältä toiselle tapahtuva tartunta on vaarallinen, koska tiedetään, että influenssavirus muuntuu nopeasti ja sopeutuu yhä paremmin leviämiseen nisäkkäältä toiselle.
Toinen uhka on rekombinaatio: jos lintuinfluenssa ja ihmisen kausi-influenssa vaihtavat geneettistä materiaalia, vakavaa tautia aiheuttava uusi virus voi alkaa levitä yhtä helposti kuin kausi-influenssa."