Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 19 Elo 2019 06:39Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
 Rusit 
Kirjoittaja Viesti
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
Avatar

Liittynyt: 22 Tammi 2019 19:29
Viestit: 37
Vastaa lainaamalla
Viesti Rusit
Törmäsin blogi-kirjoitukseen Kreikasta löytyneestä riimukirjoituksesta, jossa saatetaan mainita Roslagen.

Valitettavasti kirjoitus on jo niin kulunut, ettei siitä pystytä tekemään uusia käännöksiä. Lisäksi tehdyt käännökset (2kpl) eivät ole täysin aukottomia ja toisessa niistä ei mainita Roslagenia. Paha mennä sanomaan kumpi on lähempänä totuutta.

Linkki blogiin:
[url]
https://historiasapodeixis.wordpress.co ... in-greece/
[/url]

Tässä Roslagenin mainitseva versio:
Lainaa:
They cut him down in the midst of his forces. But in the harbor the men cut runes by the sea in memory of Horsi, a good warrior. The Sviar (Swedes) set this on the lion. He went his way with good counsel, gold he won in his travels. The warriors cut runes, hewed them in an ornamental scroll. Aeskell [and others] and ÞorlaeifR had them well cut, they who lived in Roslagen. [Name] son of [name] cut these runes. UlfR and [name] colored them in memory of Horsi. He won gold in his travels.


Mikäli käännös on oikein, niin toisi aika paljon lisäuskottavuutta sille, että Rus-porukka tulisi Ruotsista ja että suomenkielinen sana "Ruotsi" olisi tullut Roslagenin nimestä. Mitäs mieltä muut on?

Jännä etten ole törmännyt tähän riimutekstiin missään muualla. Mitenkähän hyvin se on historijoitsien tiedossa?


06 Helmi 2019 20:36
Profiili
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
Avatar

Liittynyt: 22 Tammi 2019 19:29
Viestit: 37
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Rusit
Mielestäni sekä suomen-, että englanninkielisessä wikipediassa käytetään sanaa Rus / Rusit melko harhaanjohtavasti, kun sanotaan, että he olivat viikinkejä ja skandinaavinen kansa.

Pääsääntöisestihän sana on historiallisissa lähteissä viitannut venäläisiin ja Venäjän valtakuntaan. Esim. Nestorin kronikassa sana Rus viittaa konsistentisti venäläisiin, ja vain yhdessä poikkeustapauksessa Venäjän ulkopuolelle (meren toiselle puolelle) kohdassa, jossa kerrotaan Rurikin alkuperästä.

Samoin sanoja Rusi ja variaagi käytetään usein synonyymeinä keskenään. Variaagit eivät ole varsinaisesti mikään kansa, vaan palkkasotureita, ja heidän joukossaan on tiettävästi ollut muitakin kuin Ruseja. Nestorin kronikassa mainitaan myös yhdessä kohdassa variaageja, jotka olivat slaaveja.

Saman tyyppinen harhaanjohtava historian kirjoitus ei tosin rajoitu wikipediaan. Luin hiljattain F. Donald Loganin kirjan “The Vikings in History”, joka on myös wikipedian lähteenä. Seitsemäs luku, The Swedes and the East, käsittelee Ruseja ja Variaageja.

Myös Logan sortuu pahoihin virhetulkintoihin Rusien ruotsalaisuudesta. Kuvaillessaan Kiovan Olgan ja Bysantin keisarin tapaamista, hän sanoo:
”... The meeting of this princess from Kiev, a Swedish-born Viking, and the Emperor of the East”.
Eli väittää Olgan olleen ruotsalainen, vaikka Nestorin kronikassa Olgan sanotaan tulleen Pihkovasta. Ja ehkä Olgan ammattikaan ei ollut viikinki, vaan hän oli Venäjän kuningatar.

Huomasin myös, että englannin kielisessä wikissä Olgan sanottiin olleen Variaagi ja suomen kielisessä sanotaan hänen tulleen korkea-arvoisesta viikinkiperheestä. Mihinkähän tämä perustuu? Ainakaan Nestorin kronikasta ei saa sellaista kuvaa. Sana viikinkiperhe on myös aika virheellinen, kun viikingithän olivat piraatteja/merenkulkijoita. Oikeampi olisi varmaan sanoa hänen tullee korkea-arvoisesta Rusi-perheestä.

En edusta mitään koulukuntaa, mutta aika helposti ylikorostuu viikinkien rooli Venäjän historiassa, kun termejä käytetään huolettomasti ja vedetään hätäisiä johtopäätöksiä.


06 Helmi 2019 21:43
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 2 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy