Sees2011 kirjoitti:Ymmärsin, että suomen kieli lakkasi päivittymästä viron kielestä n. 500 jaa. Ilmeisesti kontaktit asukkaiden välillä eivät kuitenkaan päättyneet?
Sees2011 kirjoitti:Saattoivatko rautakauden "suomalaiset" ja "virolaiset" kuitenkin vaivattomasti vielä ymmärtää toisiaan?
Sees2011 kirjoitti:Saattoiko virolaisille ominainen hallintotapa kehittyä myös Suomen alueella?
Sees2011 kirjoitti:Löytyykö jo kirjallisia lähteitä liittyen Viron alueeseen ja nimettyjä virolaisia tältä kaudelta?
Sees2011 kirjoitti:Olivatko suomalaiset ja saamelaiset mahdollisia orjia vai slaavit ja germaanit?
Hiisipiru kirjoitti:Suomessa Virosta siirtyneen västön vaikutusalue oli pitkään suppea. Turun historiallinen yhdistys on julkaissut tähän liittyviä vanhoja artikkeleja (es. https://thy.fi/julkaisut/historiallisia ... -laaksossa). Muuhun Suomeen se alkoi levitä vasta ruotsalaisen hallinnon myötä. Ruotsin tapahtumista löytyy myös vanhoja kirjoituksia etenkin Mäalarenin laakson tapahtumiin liittyen.
Se, mitä ei juurikaan käsitellä, on itäinen suunta. Bjarmia eli Permia (Perem) keskuksenaan Vienanjoen suulla sijainnut kaupunki näyttää vaikuttaneen merkittävästi maahamme lukuunottamatta juuri tuota lounaisinta kolkkaa. Muinaiset norjalaiset huomasivat, että heidän kielensä muistuttaa läheisesti tuntemiensa saamelaisten kieltä ("finnein eli lappalaisten"), vaikka Bjarmian ihmiset muuten näyttävät erilaisilta. Tästä on kirjoittanut Johan Fredrik Cajan teoksessaan Suomen historia (http://www.doria.fi/bitstream/handle/10 ... sAllowed=y). Tekstilaji on vanhaa, joten lukeminen on hankalaa. Cajan oli tuolloin 1840-luvulla tietoinen, että tarina kansallisesta alkuperästämme on muuttumassa toiseksi. Hän halusi tuoda siksi jo aiemmin tutkittua tietoa pakanuuden ajasta yleisölle tiedoksi Suomen Kirjallisuuden Seuran kautta. Merkittävä havainto on muun ohessa hämäläisten ja permialaisten väestöllinen yhteys ja sen katkeaminen slaavilaisten ekspansioon 1130 - luvulla.
EsaJii kirjoitti:Suomen ja Viron (siis alueet) kontaktit noin 2000 vuotta sitten ovat edelleen vähän hämäriä. Jopa veneillä tehdyt matkat ovat heikosti hahmotettavissa. Matka ei ole erikoisen pitkä, ja Englannin kanaalin yli tehdyt purjehdukset (tai soudut) ovat yhtä paljon hämärässä. Mutta Rooman aikaan tultaessa (noin 2000 vuotta sitten) se ylitettiin jo helposti.
Pieniläkin veneillä saattoi tuollaisen matkan tehdä. Luultavasti veneiden teko olisi ollut samaa rakentamista kuin viikingeillä myöhemmin. Purjeet taas oli uusi teknologia. Ne täytyi jollain tavalla käsitellä, että eivät ole liian harvaa kudontaa. Tuuli puhaltaa läpi. Sekä pellavasta että villasta saataisiin purjeita käsittelyn jälkeen.
Mitään tarkempaa tietoa en ole löytänyt roomalaisten purjeista. Sen ajan laivat Välimerellä olivat kalliita tehdä, ja puusepän työ aika monimutkaista. Englanninkanaalin yli mentäessä roomalaiset vuokrasivat paikallisia purjehtijoita.
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa