Wikinger (Männer in Verkleidung anlässlich eines Festes in Schottland): "Ein echtes Ulfberht hat eine Schneide, die, egal wie oft man sie schleift, immer scharf bleibt". Wenn der Besitzer eines gefälschten Ulfberht-Schwertes Glück hatte, merkte er die Schummelei beim Schleifen der Klinge.
Ulfberht-Schwert: Fast alle Schwerter des 9. und 10. Jahrhunderts hatten in ihrem Inneren ein weiches Herz aus Eisen. Nur die äußere Schicht – an den tödlich scharfen Kanten - ist aus hartem Stahl. Nicht so jedoch die Schwerter des Ulfberht, ...
... die hatten auch ein stählernes Herz, das vom anderen Ende der Welt kam - aus Afghanistan, Persien oder gar Indien
Ulfberht schmiedete hochwertigen Stahl aus dem Morgenland zu extrem kohlehaltigem Tiegelstahl*, der elastisch genug war, um daraus durchgängige Klingen zu machen. Sie waren aber so hart, dass die Schneiden scharf blieben – für immer.
Ulfberht war viel eher eine Marke als der Rufname eines begabten Schmiedes, denn viele Schwerter über einen langen Zeitraum trugen die Kennung +VLFBERH+T.
Die Mehrzahl der Schwerter mit dieser Kennzeichnung fanden die Archäologen in Skandinavien und an der Ostseeküste.
Zeichnung eines Ulfberth-Schwerts, das in der Elbe gefunden wurde: Mit der Kennung +VLFBERH+T markierte die Werkstatt des echten Ulfberht ihre Klingen. Auf den Kopien aber ist die Schreibweise oft +VLFBEHRT+.
Das Kreuz hinter dem T ist die typische Schreibweise für Schwerter aus Eisen, bei denen nur die Klingenränder aus Stahl sind. Hier aber ist die Zeichnung eines Originals zu sehen.
*Tiegelstahl
Der Stahl wurde im Tiegelofen unter Einhaltung einer genauen chemischen Zusammensetzung hergestellt, siehe auch Wootz. Heute im Allgemeinen durch Elektrostahl ersetzt.Käännös Spiegelin kuvateksteistä:Aidolla Ulfberhtillä oli terä joka pysyi aina terävänä riippumatta siitä, miten usein sitä teroitettiin. Väärennetyn miekan omistaja saattoi huomata väärennöksen vasta teroittaessaan miekkansa terää.
Melkein kaikilla 800- ja 900-lukujen miekoilla oli sisäosassaan pehmeä rautaydin. Vain tappavan terävän reunan uloin kerros oli kovaa terästä. Näin ei kuitenkaan ollut Ulfberht-miekan tapauksessa.
...niillä oli teräksinen ydin, joka oli kotoisin toiselta puolelta maailmaa - Afganistanista, Persiasta tai jopa Intiasta.
Ulfberht takoi itämaisen teräksensä hiilipitoisesta teräksestä
(sulatusuunista), joka oli niin elastista, että siitä kyettiin valmistamaan terä kokonaisuudessaan. Miekat olivat niin teräviä, että terä pysyi ikuisesti terävänä.
Ulfberht oli enemmän miekkatyypin kuin takojan nimitys, sillä useissa pitkän aikavälin miekoissa on merkintä +VLFBERH+T
Suurin osa miekoista, joissa on tämä merkintä, on löydetty Skandinaviasta ja Itämeren rannikolta.
Piirros Elben rannalta löydetystä Ulfberht-miekasta: Aitoja Ulfberht-miekkoja takovan pajan merkki
(ei siis välttämättä juuri se alkuperäinen Ulfberhtin paja, vaan tätä aitoa brändiä takova paja, joka saattoi olla myöskin Etelä-Saksan ulkopuolella, Skandinaviassa tai juuri Itämeren rannikolla): +VLFBERH+T. Kopiossa on käytetty usein kirjoitustyyliä +VLFBEHRT+
Risti T:n takana on tyypillinen rautamiekoille, joissa vain terän reunaosa on terästä.
Tarvitaanko tässä nyt välttämättä Bysanttia välittäjäksi, jos oletetaan, että Ulfberht-merkkisiä miekkoja valmistettiin viikinkien ja/tai Itämeren alueen seppien toimesta "Ulfberht-lisenssillä" itämailta hankituilla raaka-aineilla eli afganistanilais/persialais/intialais- "Ulfberht-terässekoituksella"?