Switch to full style
Suomessa noin 1200-1500 jaa.
Lähetä vastaus

Ruoveden muinaislinna

23 Maalis 2011 10:40

Joitakin vuosia sitten luin lehdestä, että Ruovedeltä oli löydetty muinaislinna. Asia herätti mielenkiintoni, sillä muistelen lukeneeni Ruoveden historiateoksesta, että Ruoveden, ilmeisesti Suur-Ruoveden, ensimmäinen asukas, muuan Makkonen oli asettunut sinne joskus 1530-luvulla.

Mihin tämä vakinaisesta asutuksesta tyhjä alue tarvitsi muinaislinnaa? Vai onko Ruovesikin niitä alueita, joiden aikaisempi asutus oli ennen 1500-lukua tuntemattomasta syystä hävinnyt? Tietääkö joku tästä nimenomaisesta muinaislinnasta enemmän?

23 Maalis 2011 17:53

Muinaislinna on melko epämääräinen käsite: muinaislinnan nimellä tunnettu jäännös ei välttämättä todellisuudessa ollut puolustusvarustus eikä kovin muinainenkaan - osa näistä kohteista voi aivan hyvin olla 1500- tai 1600-luvulta ja/tai käyttötarkoitukseltaan jotain ihan muuta.

Myös asumattomuus on suhteellinen käsite - ensimmäinen asukas voi myös olla alueen ensimmäinen verokirjoihin kirjattu asukas eikä suinkaan ensimmäinen alueella asustellut ihminen.

Mainittakoon että Museoviraston rekisteriportaalin muinaisjäännösrekisteri ei tunne Ruovedeltä muinaislinnaa.

Edit. Googletuksen perusteella Ruoveden linna on 1890-luvun alussa mainittu arkeologi Hjalmar Appelgrenin väitöskirjassa. Ilmeisesti kohdetta ei ole myöhemmin enää kyetty paikallistamaan tai sitten se on todettu ei-muinaisjäännökseksi.

Re: Ruoveden muinaislinna

25 Kesä 2017 21:50

Ruoveden Linnanmäki sopisi pakopaikaksi. Ylhäällä mielestäni varustuksia ollut joskus.
Lähetä vastaus