Muinainen Suomi
http://muinainensuomi.foorumi.eu/

Sotilaan vaatetus Pohjan sodassa 1700-luvulla
http://muinainensuomi.foorumi.eu/viewtopic.php?f=6&t=1850
Sivu 1/1

Kirjoittaja:  Tomppa [ 24 Joulu 2015 19:33 ]
Viestin otsikko:  Sotilaan vaatetus Pohjan sodassa 1700-luvulla

Kävelin tänään kauppaan parin kilometrin verran aivan normaalilla ei kravaatti vaatetuksella ja lämpötila oli tuulisella säällä vielä pulssan puolella. Olen ollut talviaikaan harrastemetsuri 20-vuotta ja sissikertausharjoitukset on suoritettu, mutta niitä varten on asianmukaiset vaatteet.

Mietin, että miten edes jotkin sotilaat selvisivät 1700-luvun jossain Trondheimin ylängöllä talvimyrskyssä Pohjan sodassa, jos niillä oli yhtään samanlaiset asut kuin on museoissa esillä. Vaatteet on kyllä vahvaa lämmintä sarkaa, mutta esiintymis- tai paraatiasu ei ole järkevä. Se lakki tai ”kotsa” on täysin naurettava käytännöllisyydessä. Kait niillä oli kumminkin joku pipo repussa?

Toisekseen kaula-aukko on iso. Kun ei varmaan ollut nykyaikaista reppua kotsalle ja mukana, kait korkea lakki oli aina päässä. Vai miten? Oliko esiintymien sotilasasasussa tärkeämpää kuin sotilaan selviytyminen?

Tietysti tyypit olivat karaistuneempia kuin me, mutta joku raja oli varmaan niilläkin.

Tutkiskelin nyt hengissä selvinneiden sukuja ja jälkipolvia. PDT_Armataz_01_01

Kirjoittaja:  Sigfrid [ 24 Joulu 2015 22:32 ]
Viestin otsikko:  Re: Sotilaan vaatetus Pohjan sodassa 1700-luvulla

Olisiko senaikainen olo- ja makuuhuonelämpötola ollut nykysuositusten mukainen eli alle 20astetta ja ihmisten verenkierto jo lapsesta kehittynyt paremmaksi kuin nykyihmisillä? Minun lapsuudessani huonelämpötila oli harvoin talvella yli 18 astetta. 1700-luvulla sisälämpötila oli talvella ehkä 10 astetta. Veikkaan, että tällä on ollut vaikutusta, koska hiussuonisto ja hermosto kehittyvät pitkäaikaisesta ympäristövaikutuksesta vastaamaan olosuhteita. Kun nykyihminen asuu 22-24 asteen lämmössä koko vuoden, niin tilapäisessä ulkomajoituksessa tarvitaan parempaa varustusta.

Kirjoittaja:  Kvenlander [ 25 Joulu 2015 02:11 ]
Viestin otsikko:  Re: Sotilaan vaatetus Pohjan sodassa 1700-luvulla

Vähän aikaa sitten luin jostain perheestä, joka oli löydetty Siperiasta joskus 1970-luvulla. He olivat vainoa paenneita kristittyjä, joitain Amish-tyyppisiä. Kun heidän vähäiset mukaanottamansa varusteet oli kulutettu loppuun, he olivat eläneet montakymmentä vuotta käytännössä kivikauden tasolla (ilman kivikauden ihmisten valtavaa tietämystä, no, kivikaudesta). Heidät löytäneet neuvostotutkijat kertoivat, että perheen parikymppinen poika lähti metsälle talvella avojaloin ja yöpyi ulkona 40 asteen pakkasessa. Vaikka kertomukseen laittaisi puolet palturia, ei taitaisi meikäläisellä onnistua.

Kirjoittaja:  Araminta [ 25 Joulu 2015 16:51 ]
Viestin otsikko:  Re: Sotilaan vaatetus Pohjan sodassa 1700-luvulla

Itseänikin on mietityttänyt tuo ruotusotilaiden yllä yleensä kuvattu vaateparsi, joka ei lainkaan tunnu sopivan sodankäyntiin solkikenkineen, lierihattuineen ja lievetakkeineen. Olikohan armeijalla varaa varustaa miehensä erikseen paraati- ja taisteluasuilla? Varustekatselmukset kertovat omaa tarinaansa, yleensä niissä on mainittu ainakin saappaat, karpus eli hattu, joka suojasi myös posket ja kaulan, sekä "tröja" (villapaita?).

Kirjoittaja:  Tohnin ukko [ 07 Joulu 2017 14:12 ]
Viestin otsikko:  Re: Sotilaan vaatetus Pohjan sodassa 1700-luvulla

Anteeksi myöhelmä, mutta aika on kirjautua ja aika olla kirjautumatta, kuten raamattukin tietää.

Suubaltin sopeutumisteesissä saattaa olla vinha perä: lukaisin tuossa pari ajastaikaa sitten Tapani Löfvingin, tämän maankuulun Pohjan sodan sissin omakätiset päiväkirjat ja kovasti ihmetytti minua hänen paripäiväinen pakomatkansa ensin jäätyneissä saappaissa ja sitten kokonaan ilman saappaita, keskellä talvea, jalkapelillä. Joku eukko häntä viikon, pari sen jälkeen hoiteli, mutta sen jälkeen matka jatkui taas entiseen malliin. Veikkaan, että nykynördeltä ei jatkuisi enää mihinkään malliin.

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/