Sivu 1/1

Siirtyminen Ruotsiin

ViestiLähetetty: 27 Touko 2015 00:32
Kirjoittaja Kysyjä
Jonkin verran Suomen varhaishistoriaa netistä onkineena, olen saanut sen käsityksen, että Suomea ei koskaan valloitettu ristiretkillä. Jos näin on, miten Suomesta sitten tuli osa Ruotsia?
Kävikö niin, että Ruotsin kuningas tarjosi suomalaisille päälliköille vasallin asemaa ja nämä tarttuivat siihen? Pelaan paljon peliä nimeltä Crusader Kings 2, joten se hieman muovaa hieman käsitystäni aikakaudesta. Pelissä asiat voivat tapahtua kutakuinkin tätä rataa.
Jos ei näin, miten?

Ja toinen kysymys. 1300-luvulta alkaen suomalaiset herrat saivat oikeuden äänestää kuninkaanvaaleissa Moran kivillä. Mitä tiedetään suomalaisten isäntien osallistumisesta näihin vaaleihin? Oliko täkäläisiä ikinä ehdolla?
Ja oliko tämä myönnytys seurausta siitä, että väkiluku Suomessa olisi silloin ollut kehittynyt niin isoksi, että se olisi kyennyt muodostamaan oman valtionsa?

Re: Siirtyminen Ruotsiin

ViestiLähetetty: 27 Touko 2015 12:36
Kirjoittaja Sigfrid
On arvioitu, että osa suomalaisista yhteisöistä toimi yhteistyössä ruotsalaisten kanssa. On myös huomattava, että Ruotsi pystyi luomaan vakavan uhan ulkopuoelle vasta yhdistyttyään itse yhdeksi kuningaskunnaksi. Yhteistyö ruotsalaisten kanssan oli myös valinta Novgorodin ja Ruotsin väliltä. Yhteistyöneuvotteluja ruotsalaisten ja suomalaisten heimojen välillä varmastikin käytiin, eikä suomalaisten asema ollut paras mahdollinen. Mitä suuremmaksi uhka idästä koettiin, sitä paremmaksi yhteistyö lännen suuntaan nähtiin. Tapahtmien vaikutuksilla myöhempään historiaan voi spekuloida. Mitä jos suomalaiset olisivat kääntyneet Novgorodin puoleen lupauksilla itsehallinnosta? Tämä on aivan oleellinen kysymys. Mitä jos Suomen olisivatkin valloittaneet (oikeasti valloittaneet) tanskalaiset ja saksalaiset, kuten Baltiassa kävi.

Re: Siirtyminen Ruotsiin

ViestiLähetetty: 27 Touko 2015 13:03
Kirjoittaja Kvenlander
Täytyy muistaa, että kyseessä oli monivaiheinen prosessi, jossa kaikki (Etelä-)Suomen osat eivät käyttäytyneet yhdessä tai samaan aikaan. On arveltu, että Kalanti-Satakunta on ollut läheisissä suhteissa Ruotsiin jo varhain ja ensimmäiset (katoliset) krisityt olisivat olleet täällä (ainakin Mikael Agricolan mukaan). Varsinais-Suomi taas oli varmaan jo hieman vastahakoisempi morsian ja Hämeeseen kai tehtiin jo ihan oikea sotaretki.

Re: Siirtyminen Ruotsiin

ViestiLähetetty: 23 Kesä 2015 16:37
Kirjoittaja Jaska
Suomi ei ollut yksi yhtenäinen valtayksikkö vaan kirjava joukko pieniä yhteiskuntia, joilla kaikilla oli omanlaisensa liittolaisuus- ja vihollisuussuhteet. Jo ennen kuin oli Ruotsia tai Suomea nykyisenlaisina valtioina, osat Ruotsista ja osat Suomesta olivat läheisemmissä väleissä kuin toiset osat.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... oli-ruotsi

Silti valloitusta ei voida kiistää - ei mikään ihmisyhteisö antanut päätäntävaltaansa ulkopuoliselle taholle vapaaehtoisesti. Suomen osat liitettiin Ruotsiin väkisin. Hämeen ja Karjalan osalta tästä on historiallisia lähteitä, eikä tilanteen voi olettaa olleen erilainen aikana juuri ennen historiallisia lähteitä.

Re: Siirtyminen Ruotsiin

ViestiLähetetty: 18 Elo 2022 00:41
Kirjoittaja Johannes
Suomen nykyisen alueen ruotsalaisasutuksen syntyä käsittelevä kahdeksanosainen radio-ohjelma vuodelta 2022 käsittelee aihetta ajanjakson alkupään osalta. Tarkemmin toisessa viestissä.