Sivu 1/1

Rusit ja kylfingit

ViestiLähetetty: 30 Touko 2011 22:43
Kirjoittaja Pesservisser
Wikipedia on nyt ottanut perinteiseen Kiovan Rus-Novgorod mytologiaansa maininnan geneettisistä tutkimuksista mainiten FTDNA:n Rurikid-projektin.
Tulosten sanotaan osoittavan, että Rurikin jälkeläisten DNA viittaa Uplantiin ja vastaa " germaanisia ja suomalais-ugrilaisia tyyppejä". Kas vaan että vastaa molempia.
No, alku se on tuokin vauhdikkaan Hollywood-mytologian purkamisessa.

Kylfingeihin on ilmestynyt paljon uutta tietoa ja perusteluja eri merkityksille.
Selväksi näyttää tulevan, että varangit ja kylfingit olivat selvästi erillisiä ryhmiä, kai etnisesti, mm. Bysantin palkkasotureina. Tukea sille, että kyse oli Novgorodin suomalaistyyppisistä heimoista, löytyy useassa kohtaa. Muu alkaakin vaikuttaa epätodennäköiseltä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kylfings

ViestiLähetetty: 31 Touko 2011 10:20
Kirjoittaja Kinaporin kalifi
Mieleen tulee kaksi selitystä kylfingeille. Ensimmäinen liittyy puupulikkaan eli pirkkaan, "However, as Foote points out, it can also mean a smaller stick, such as a talley-stick or wooden token used by merchants", jota käytettiin kauppiaan asiakkaan velan merkitsemiseen.

Toinen liittyy siihen Suomenlahdella rannikkomurretta ensimmäisellä vuosituhannella puhuneeseen ryhmään, jonka jäljiltä löytyy Viron maakunta nimeltä Vaiga l. vaaja sekä Vatjan l. vaajan viidennes Novgorodissa. Ilmeisesti juuri tällä ryhmällä oli myös kiinteät siteet Ahvenanmaalle, josta Rurikin N1c voisi olla kotoisin. Alueen asutus häviää joskus 900-luvulla, he lienevät siirtyneet Venäjälle, kuten kronikka ruseista kertoo.

http://www.miksike.ee/docs/elehed/6klas ... -3-1-1.htm

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Piatiny.jpg

Karja-sana Vatjan viidenneksessä sijainneessa Karjalassa voisi olla balttilaina joka kuvaa sotajoukkoa, toinen lainasana vakja l. vaaja taas sen perinteistä taistelujärjestystä,

http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_wedge

Molemmat sanat voisivat periytyä long barrow-kompleksin militanteilta baltoslaaveilta. Heiko Steuerin kartan mukaan

http://www.freidok.uni-freiburg.de/voll ... europa.pdf

Vaigan liepeiltä onkin löytynyt mm. aika paljon dirhemejä, ks. sivu 130. Alue lienee siis ollut kaupallisesti hyvin aktiivinen.

ViestiLähetetty: 01 Kesä 2011 14:37
Kirjoittaja Sami Raninen
Olen (toistaiseksi) viitannut kintaalla koko kylfing-ongelmalle, koska siinä on valtava määrä aivan erilaisia tulkintoja, joiden perustelut ovat toinen toistaan spekulatiivisempia ja epäuskottavampia.

Laatokan, Äänisen ja Valkeajärven välinen kolmio - eli muinainen vepsäläisalue - on kyllä hyvin kiinnostava. Sieltä on runsaanlaisesti arkeologistakin tutkimusta tarjolla. Suunnitelmissani on hankkia auttava venäjäntaito. Ehkä mulla on sitten vuonna 2021 enemmän sanottavaa tähän keskusteluun.

ViestiLähetetty: 01 Kesä 2011 21:15
Kirjoittaja Taavetti
Sami Raninen kirjoitti:Ehkä mulla on sitten vuonna 2021 enemmän sanottavaa tähän keskusteluun.

Maltamme kyllä odottaa! :roll: