Sivu 1/1

Suomen kuntien sukupuu

ViestiLähetetty: 30 Syys 2019 14:23
Kirjoittaja Pystynen
Juolahtipa eilen mieleeni tällainen projekti.

Suomessa on nykyään 311 kuntaa ja määrä laskee edelleen. Wikipedia osaa kertoa kuntaluvun olleen suurimmillaan 603 jatkosodan alkupuolella. Minkään yksittäisen kunnan historiaa lukiessa alkupuolella tulee tosin yleensä vastaan vanhemman historian esityksiä tyyppiä "erotettiin vuonna 16## Pudaslahtiveden emäpitäjästä", ja onhan asutushistoriallisestikin selvää että kuntien historia ei mene mielivaltaisen kauas. (Lainsäädännöllisesti vuodesta 1865 taaksepäin on lisäksi tietysti seurattava seurakuntia eikä siviilihallintoa.)

Mutta kokonaiskuvaa tästä kuntien fission ja fuusion kehityskaaresta halki Suomen historian on perin hankalaa saada. Toistaisiksi googlehauilla ei minulle tullut vastaan kuin Geni.com -projektista löytyvä lyhyt kuvaus Saarijärven kaupungin ja lähikuntien historiasta. Tässä nähdään siis Pylkönmäen liittyvän takaisin Saarijärveen 95 vuoden itsenäisyyden jälkeen. Mielenkiintoinen kysymys olisi esim. kuinka usein viimeisten 60 vuoden aikaiset monet kuntaliitokset seuraavat tätä mallia, eli liittyvätkö kunnat useinkin takaisin juuri vanhaan edeltäjäkuntaansa? Tai sikäli kun eivät, missä sijaitsevat Suomen pisimpään stabiileina pysyneet kuntien rajat?

Kuntien sukupuu tuntuisi kiinnostavalta myös suomen kielen murretutkimuksen kannalta, sikäli kun selvimpänä perusyksikkönä on yleensä pidetty pitäjänmurretta. Voiko näiden eriytymistä toisistaan verrata kuntien hallinnolliseen eriytymiseen?

Vastaavan kysymyksen voisi kysyä myös maakunnista / lääneistä, mutta näistä löytyy kyllä jo helpolla aika tyhjentäviä esityksiä.

Re: Suomen kuntien sukupuu

ViestiLähetetty: 30 Syys 2019 15:06
Kirjoittaja Jaska
Kannatettava ja tarpeellinen idea.

Re: Suomen kuntien sukupuu

ViestiLähetetty: 02 Loka 2019 18:47
Kirjoittaja Mocadam
Hyvä lähtökohta kuntien ja kirrkopitäjien sukupuun laatimiseen on Wikipedian Luettelo_Suomen_kirkkopitäjistä. Ja toisensuuntaiseen liitoskehitykseen Luettelo Suomen entisistä kunnista.

Kuntajaotus ennen suurta kuntaliitosaaltoa löytyy Suomen tilastokarttapohjasta vuodelta 1960. Mutta eikös noissa murrekartastoissa käytetä pohjana jotakin sotia edeltävää kuntajakoa, jossa näkyvät myös Itä-Karjalan ja Inkerinkin pitäjät?