Joidenkin vanhojen, venäläisten tutkimusten mukaan Ymyyakhtakh-kulttuurille tyypillistä vohvelikeramiikkaa on löydetty Kuolan ja Taimyrin niemimaan lisäksi Koillis-Euroopan ja Länsi-Siperian pohjoisosista. Sellaisiin tutkimuksiin viittaa venäläinen arkeologi Leonid P. Khlobystin kirjassaan Taimyr: Archaeology of Northernmost Eurasia (2005: 102-109).
https://repository.si.edu/bitstream/han ... sAllowed=y
Taimyrin niemimaalla vohvelikeramiikan leviämisalue ulottuu lännessä Pyasina-joelle ja idempänä tunnetaan löytöpaikka nimeltä Abylaakh I. Länsi-Siperiassa tunnetaan Jamalin niemimaan eteläosassa, Malaya Khadyta -joella löytöpaikka Khadyta-Yakha I ja Koillis-Euroopassa, Bolshezemelskaya-tundran alueella löytöpaikka Moi-Yarei ja Kolva-joen alueella löytöpaikka Sandibey VI.
Keramiikkalöytöjen perusteella Khlobystin esittää, että Kuolan niemimaalle saapuneet siperialaiset uudisasukkaat etenivät länteen pohjoista reittiä, tundran ja metsävyöhykkeen rajaa pitkin, ja kohtasivat Kuolan ja Taimyrin niemimaan välisellä alueella paikallisia asukkaita, joihin he myös ennenpitkää sulautuivat.
Kun Kuolan niemimaalta on löydetty vohvelikeramiikan lisäksi N-isälinjaa ja huomattava määrä Ymyyakhtakh-perimää, on perusteltua olettaa, että molempia on voinut esiintyä muuallakin pohjoisessa, Kuolan ja Taimyrin niemimaan välillä.