Sivu 1/1

Keuruun 1200-luvun veneistä

ViestiLähetetty: 19 Maalis 2017 15:21
Kirjoittaja rcislandlake
http://www.suurkeuruu.fi/videot/arkeolo ... 1/6AFDC67B

1991 kaivaukset Keuruun Suojoella

veneitä, ahkioita jne.
eli lappalaisten ja hämäläisten "ulkomaan turkiskaupan" raja.

https://books.google.fi/books/about/Suo ... edir_esc=y
https://www.booky.fi/tuote/taavitsainen ... 9514110085

Re: Keuruun 1200-luvun veneistä

ViestiLähetetty: 19 Maalis 2017 21:42
Kirjoittaja Kinaporin kalifi
Kiitos, mielenkiintoista ja mukavaa katseltavaa.

Re: Keuruun 1200-luvun veneistä

ViestiLähetetty: 10 Joulu 2017 01:00
Kirjoittaja Florian Geyer
Kesällä minulla oli tilaisuus tutustua useammalla kirkolla Keski-Suomessa säilyneisiin kirkkoveneisiin, mm. Virroilla taisi olla kaksikin. Niiden kaarimuoto oli huomiotaherättävän laakea, sisävesille sopiva kevyestisoudettavaan eikä kovin raskasta kuormaa kuljettavaan veneeseen sopiva. Perästeevi oli savolaisveneistä tuttua tyyppiä, erilainen kuin rannikon meriveneissä.

Oslon merimuseossa on esillä yllättäen karjalaistyyppinen vene, Ruijasta talteen otettu. Sen keulasteevi on "taitettu" Laatokan ja Vienanmeren veneiden tapaan. Nyt en muista, oliko se ommeltu vai naulattu. Kuusenjuuri-langalla ommeltuja veneitä valmistettiin Suomen Lapissa 1940-luvulle, ja Itä-Karjalassa yhä.

Kuva

Ompelemalla kootun laivan kyljen katkelma on löytynyt Tukholman metroa kaivettaessa. Historiikkien mukaan karjalaista tuotiin vielä hyvinkin myöhään tankorautaa mm. Tukholmaan, ilmeisesti löydetyn-tapaisilla laivoilla.

Ruijan merisaamelaiset kauppasivat maailmansotaan asti avomerellä liikkuviin laivoihin tuoreita vihanneksia avoveneistä (kuva). Snorri Sturlusson mainitsee että Pohjois-Norjan saamelaiset valmistivat laivoja, joita myivät etelään. Puutavara oli pohjoisessa ilmaista, etelässä taas ei.

Kuva

Jokivene Lapissa:

Kuva

Edit:
Oslon vene onkin Ruijan sijasta Kuollasta, ja on neulottu, ei naulattu. Tukholman laiva:

Kuva

Kuva