Ruoka-ainejäämien analysointi keramiikasta

Arkeologia tutkii menneisyyttä fyysisten muinaisjäännösten kautta.

Ruoka-ainejäämien analysointi keramiikasta

ViestiKirjoittaja Jaska » 11 Heinä 2012 03:37

Ruotsissa on analysoitu rasvajäänteitä kivikautisen suppilopikarikulttuurin (4000-3000 BC) saviastioista, ja näin on löydetty Ruotsin vanhimmat merkit maidosta eli karjataloudesta.
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 0312002750

Onkohan tässä kyseessä jokin uusi menetelmä, vai miksei tätä ole aiemmin käytetty? Suomen saviruukuistakin on saatu talteen orgaanisperäistä karstaa josta on tehty radiohiiliajoituksia - voisiko siitäkin tehdä tällaisen ruoka-aineanalyysin?
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Ruoka-ainejäämien analysointi keramiikasta

ViestiKirjoittaja Arxhgos » 25 Kesä 2016 13:56

Jaska kirjoitti:Onkohan tässä kyseessä jokin uusi menetelmä, vai miksei tätä ole aiemmin
käytetty? Suomen saviruukuistakin on saatu talteen orgaanisperäistä karstaa
josta on tehty radiohiiliajoituksia - voisiko siitäkin tehdä tällaisen ruoka-
aineanalyysin?


Onko Suomen soista muuten löytynyt rasvakätkojä, kuten Britanniasta

https://en.wikipedia.org/wiki/Bog_butter
Avatar
Arxhgos
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 367
Liittynyt: 10 Joulu 2013 22:05


Paluu Arkeologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa